X'de yeni furya: "Grok bu doğru mu?"

Grok’un yapay zeka sohbet robotu olduğuna ve yanlış bilgi de üretebileceğine değinen uzmanlar, ciddi sorunlara yol açabileceği endişesinde.

Dünya - 3 hafta önce

Elon Musk’ın Twitter’ı satın alıp adını X olarak değiştirmesinin ardından sosyal medya platformuna gelen en önemli yeniliklerden biri de Grok isimli asistan oldu. Yapay zeka destekli bu sistem farklı kabiliyetlerinin yanı sıra kullanıcılardan gelen sorulara da yanıt vermesiyle öne çıkıyor.

İlk dönemlerde videoda çalan bir şarkıyı ya da paylaşılan sahnenin hangi filme ait olduğunu bulmak gibi amaçlar için kullanılan Grok, son dönemlerdeyse siyasetten ekonomiye, askeri meselelerden spor ve magazine kadar çok farklı alanlarda adeta bir ‘doğrulama merkezi’ gibi kabul ediliyor.

Grok’a yöneltilen soruların hem sayısı hem de çeşitliliği bir hayli arttı. Doğrular elbette daha fazla ama kimi hatalı cevaplar Grok’un güvenilirliğine gölge düşürüyor. Burada asıl soru, Grok’un gerçekten de böyle bir misyonu olup olmadığı? Ayrıca verilen muhtemel yanlış cevapların topluma nasıl yansıyacağı da bir diğer mesele.

SON DÖNEMLERDE GROK’A İLGİLİ GİDEREK ARTTI

ADEO Siber Güvenlik Uzmanı Ersin Çahmutoğlu, ülkemizde siber dünyayı ve benzer alanlardaki gelişmeleri çok yakından takip eden isimlerden.

Grok’un yanıtları meselesine gelmeden önce konuya yabancı olanlar için kısa bir çerçeve çiziyor. En temel haliyle Grok’u ‘yapay zekaya sahip sohbet robotu’ olarak tanımlıyor. Elon Musk’ın Twitter’ı satın alıp ismini X olarak değişmesinin ardından hayatımıza giren yeniliklerden biri olduğunu anlatıyor.

Grok’un ilk çıktığı dönemlerde çok da popüler olmadığı bilgisini de paylaşıyor Çahmutoğlu. Ancak bir süre sonra profil görselleştirme, haber analizi ve diğer bazı özelliklerin gelmesinin ardından kullanıcı sayısının dünya çapında bir hayli artığını kaydediyor.

“YAPAY ZEKANIN YANITLARI ‘DOĞRU’ KABUL EDİLİYOR”

Küresel ilgiyle paralel olarak Grok’un Türkiye’de de ciddi şekilde kullanılmaya başlandığını ifade ediyor Ersin Çahmuoğlu. X üzerindeki paylaşımlar incelendiğinde yorum kısmına en çok yazılan yanıtlardan birinin ‘Grok bu doğru mu?’ mesajı olduğuna dikkat çekiyor.

Türk kullanıcıların Grok’a doğrulama amaçlı danıştığı bir vaka. Ancak burada asıl sorun soru sormakta değil. “Grok’un X hesabını etiketleyerek soru sorulabilen kullanıcılar, yapay zeka tarafından verilen yanıtları doğru kabul ediyor. İşin tehlikeli kısmı tam da bu.” diyor Çahmutoğlu.

Grok’un yapay zeka robotu olarak her şeyi bilemeyeceğinin altını çiziyor ve “Zaten kimi yanıtlarda hatalar oluyor. Ama Türkiye’de bu mesele adeta bir akıma dönüştü. Ülkemizde güncel bir siyasi meseleyi hatta son dakika haberini dahi Grok’a doğrulama gereksinimi duyanlar var. Grok’un amacı bu değil.” ifadesini kullanıyor.

“GROK HER ŞEYİ DOĞRU BİLEMEZ”

Tam da bu noktada Grok’un bir teyit hattı gibi kullanılması hususu öne çıkıyor. Ersin Çahmutoğlu özellikle toplumsal olaylara ilişkin sorulara verilecek yanlış yanıtların ciddi sorunları beraberinde getirebileceği uyarısında bulunuyor.

Grok’un bir teyit hattı gibi kullanılmaması gerektiğinin altını çiziyor ve sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Başta da belirttiğimiz gibi Grok bir yapay zeka sohbet robotu… Evet bazı durumlarda, özellikle yaygın hale gelmiş kimi iddia ve haber değeri taşıyan gelişmeleri analiz etmek adına kullanışlı olabilir. Fakat bu her şeyi doğru bileceğine dair bir inanç gerçeği yansıtmıyor.

İlerleyen zamanlarda Grok’a bir teyit mekanizması özelliği eklenirse belki o zaman daha doğru paylaşımlar öne çıkabilir. Ancak o zaman dahi farklı kaynaklardan da doğrulama yapmak gerekir. Çünkü sosyal medyada çoklu karşılaştırma yaklaşımı her zaman ve her durumda daha doğru sonuçlar verir.

Bu noktada kullanıcıların bir hususu kesinlikle unutmaması gerek… Özellikle toplumun büyük çoğunluğunu ilgilendiren ya da belli grupları tetikleyebilecek kimi bilgi ya da haberleri Grok’a sormak ve onun vereceği cevabı kesin doğru kabul etmek ciddi riskleri beraberinde getirebilir.

Sosyal medyada önünüze düşen bir son dakika haberini Grok’a sormak yerine daha güvenilir olan basın kuruluşlarına ya da birincil kaynaklara bakmamız daha uygun olur. Grok’un Türkiye’de de amacına uygun şekilde kullanılabilmesi için sosyal medyada bir farkındalık oluşması şart.”

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Dünya bu kadını konuşuyor! Facebook'u yendi

2025-03-22 14:42 - Dünya

ABD’de kuş gribi salgını!

2025-03-20 16:58 - Dünya

Netanyahu'dan son dakika ateşkes ve Gazze duyurusu: Bu sadece başlangıç

2025-03-19 03:22 - Dünya

Filiz Akın sessiz sedasız defnedildi! Vasiyeti ortaya çıktı

2025-03-22 18:38 - Magazin

Kupa Voley'de Halkbank'ın rakibi Fenerbahçe oldu

2025-03-25 00:57 - Spor

Panama'da şiddetli deprem!

2025-03-21 21:32 - Dünya

Türkiye'den 'Gazze' hamlesi!

2025-03-20 06:47 - Gündem

Benzin ve motorine zam gelecek

2025-03-24 08:48 - Ekonomi

Haaland ve Sörloth sahneye çıktı! Norveç gol yağdırdı

2025-03-23 00:07 - Spor

Dilan Polat ve ablası Sıla Doğu beraat etti

2025-03-21 15:43 - Yaşam

İlgili Haberler

ABD'de bakanlık kanıt sunamadı! Rümeysa Öztürk için yeni hamle

03:42 - Dünya

Rümeysa Öztürk ABD'de yeniden hakim karşısına çıkacak

02:22 - Dünya

Son dakika: Peş peşe saldırıların ardından ABD savaş uçakları ülkenin başkentini vurdu!

01:43 - Dünya

Hamas'tan, İsrail'e karşı acil çağrı!

23:33 - Dünya

Eski Rus Vali tutuklandı

23:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Provokatör Rasim Ozan Kütahyalı'ya manipülasyon soruşturması

00:42 - Gündem

CHP'ye kayyum atanacak' iddiasına soruşturma! Bakan duyurdu

22:23 - Gündem

Kardeş Türk devletleri Yunan’ı sevindirdi! "Türkiye'ye diplomatik tokat"

20:17 - Dünya

Kurtulmuş: Karaca ve Suiçmez'i kınıyorum, yetkilerimi kullanacağım

19:13 - Politika

Zafer Partisi İstanbul İl Başkanı Hakan AKŞİT; Çağlayan Adliyesi Önünde Basın Açıklaması Yaptı.

18:30 - Politika