Yabancı akademisyenlerden Türkiye yorumu: Ekonomide büyük bir dayanıklılık var

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlen Ekonomik Dönüşüm Zirvesi'nde çeşitli ülkelerden gelen akademisyenler Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Hazine ve Maliye Bakanlığının "Pandemi Sonrası Dönemde Ekonomi Paradigmasında Dönüşüm ve Yükselen Ülkeler" temasıyla düzenlediği "Ekonomik Dönüşüm Zirvesi" kapsamında "Gelişmekte olan Ülkeler için Yatırım-Üretim-İhracat Modelinin Önemi" paneli gerçekleştirildi.

Panelde konuşan Seul Ulusal Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nün Ordinaryüs Profesörlük ve Karşılaştırmalı Ekonomik Çalışmalar Merkezi Başkanı Keun Lee, dünyanın pek çok ülkesinde orta gelir seviyesinde tıkanıklık gördüklerini belirterek, "Tabii ki yıllar boyunca gelir seviyeleri yüzde 20 ve yüzde 40 seviyelerinde kalırsa bu noktaya ulaşılır" dedi.

Lee, Türkiye'nin orta gelir tuzağından çıkmış durumda olduğunu belirterek "Türkiye, 2007 yılında düşük kaliteli kurumlar seviyesindeyken şu anda farklı bir modele geçmiş durumda" dedi.

2000'lerin başında yüzde 40 olan gelir seviyelerinin yüzde 20'lere indiğini aktaran Lee, "Yüzde 40'ı esas olarak alacaksak Türkiye yüzde 40'ı geçmiş durumda. Türkiye, yüzde 50 ile orta gelir tuzağından çıkmış durumda. Türkiye, 2007 yılında düşük kaliteli kurumlar seviyesindeyken şu anda farklı bir modele geçmiş durumda" diye konuştu.

Bakan Nebati: Yeni ekonomi modeliyle bir üst seviyeye çıkacağız

Orta gelir seviyesinde inovasyonun ekonomik büyümenin anahtar rolünü oynadığını vurgulayan Lee, "Türkiye, ihracat noktasında, özellikle yüksek teknoloji konusunda çok fazla yol alamadı. Ancak 2010'lardan bu yana orta seviyelerde teknolojik ihracatta artış yaşandı. Anadolu kaplanlarının ihracatlarıyla Türkiye'nin ihracatta hız aldığını görüyoruz. Hizmet, tarım ve inşaatta istihdam oluşturuluyor. Daha dengeli GSYH için bunlara yöneliyor" ifadelerini kullandı.

"GLOBAL FİRMALAR ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPARAK İMALATI TÜRKİYE'YE TAŞIYOR"

Fransa'nın Montpollier İşletme Okulu'dan Prof. Roy Thurik de Hollanda'da yıllar evvel bir okulda ders verirken bir anda Türk öğrencilerin okula geldiğini, Türk öğrencilerden çok şey öğrendiğini söyledi.

Global firmaların önemli yatırımlar yaparak imalatı Türkiye'ye taşıdıklarına dikkati çeken Thurik, "Türkiye, düşük maliyetli bir imalat merkezi, Avrupa'nın yanında iyi organize, becerikli bir işçi nüfusu var. Bu hep böyle oldu. Bu yeni bir şey değil. Ama şimdi tamamen yeni bir döneme giriyoruz. Avrupa'ya Türkiye'den çok daha düşük bir maliyetle tedarik zinciri kısalıyor ve Çin'e çok güvenmeyi ortadan kaldırıyor" dedi.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BÜYÜK BİR DAYANIKLILIK VAR"

Roy Thurik, Türkiye'nin parasal finansal zorluklar çıkarmadan yabancı yatırımcı çekmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, yabancı yatırımcılara yönelik Türkiye'de 10 yıl önce bir kanun çıkarıldığını anımsattı.

Turizmin önemine işaret eden Thurik, Türkiye'nin bir turizm cenneti olduğunu söyledi.

Thurik, Türkiye'nin, girişimci bir ruha sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Büyük bir pazara sahipsiniz. Batı ve Doğu arasında bir bağlantı var. Türkiye girişimci bir ülke. Hollanda gibi girişimcilik öykünüz, tarihiniz var. Türkçe diller 230 milyon kişi tarafından konuşuluyor. Türkiye ile kim ticaret yapmak istemez? Türkiye ekonomisinde büyük bir dayanıklılık var. 2020'de bile büyüme kaydetti. Böyle başka bir ülke yok dünyada. Hem de enflasyona rağmen, savaşlar olmasına rağmen, sınırlarda 5-6 milyon göçmen olmasına rağmen başarılısınız."

"TÜRKİYE'DE MAKROEKONOMİK SEVİYEDE FARKLI POLİTİKALAR UYGULANIYOR"

Zirve kapsamında gerçekleştirilen "Pandemi Sonrası Dönemde Ekonomi Politikalarında Yeni Eğilimler" panelinde konuşan Imperial College London'ın Finans Profesörü Jose-Luis Pedro, Türkiye'de makroekonomik seviyede farklı politikalar uygulandığını aktararak, "Bu da alternatif politika olarak karşımıza çıkıyor. Dış sarsıntıların daha az olmasını sağlayacak performanslar uygulanıyor" dedi.

DOLARIN NEDEN YÜKSELDİĞİNİ KİMSE BİLMİYOR

Güney Kaliforniya Üniversitesi Profesörü Joshua Aizenman ise bazen yeni süreci başlatmak için kriz gerektiğini belirterek, ABD'de yeni kurumların çoğunun büyük bir çöküşün sonucu olarak çıktığını söyledi.

Küresel finans krizinde doların değer kazanmasının öngörülebilir olduğunu ifade eden Aizenman, "Şu anda doların neden yükseldiğini kimse bilmiyor" dedi.

Japonya'nın Kobe Üniversitesi Profesörü Charles Yuji Horioka ise parasal politikalarda küçük hamlelerin, sorunların bir kısmını çözebileceğini, tamamen parasal politikalara güvenmemek gerektiğini kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

Sedef hastalığının kesin tedavisi var mı? Uzmanı açıkladı: Çeşitleri ve ilacı...

2022-09-27 13:12 - Sağlık

Beşiktaş'a Redmond'dan müjdeli haber!

2022-09-25 10:10 - Spor

Eskişehir'de korkunç cinayet: Baba ve oğulları, ev basıp 2 akrabalarını öldürdü!

2022-09-25 14:38 - Gündem

Yağmur Sözleri 2022: Yağmur Üzerine Yazılmış Anlamlı, Kısa, Kullanışlı ve Hüzünlü Sözler

2022-09-26 21:09 - Spor

İngilizce Sözler: 2022 Yılının Trend Olmuş Anlamlı, Kısa ve Cool İngilizce Sözleri

2022-09-26 16:39 - Yaşam

Yalan Sözler 2022: Yalan temalı kısa, uzun ve anlamlı mesajlar

2022-09-27 19:38 - Yaşam

İçinde yalan geçen, okuyanı cezbeden sözler: 2022 yalan temalı kısa, uzun ve anlamlı mesajlar

2022-09-26 18:09 - Yaşam

Manisa'da feci kaza: Otomobilin çarptığı çocuk yaşamını yitirdi!

2022-09-25 20:39 - Gündem

Canlı yayında son anketi paylaştı! Kısa sürede büyük değişim! İşte oy oranları

2022-09-26 00:12 - Politika

İngilizce Sözler 2022: Trend, Anlamlı, Kısa ve Cool İngilizce Sözler

2022-09-27 17:38 - Yaşam

İlgili Haberler

Elon Musk duyurmuştu! Rakamları tek tek açıkladı, yüzde 70'i Türkiye'de...

01:13 - Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ile görüştü

23:58 - Ekonomi

Kilosu 200 TL'ye çıktı!

21:48 - Ekonomi

Erken rezervasyonda İngiliz ve Almanların tercihi Antalya oldu

20:23 - Ekonomi

Dağlıoğlu: Hedefimiz birinci ülke olmak

20:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kabaktepe'den, İmamoğlu'na 'reklam şovları' tepkisi: İstanbul’u yönetemiyor

00:32 - Politika

ABD Başkanı Biden: İsrail ile Lübnan, ateşkes anlaşmasını onayladı

00:08 - Dünya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, EBRD Başkanı Odile Renaud-Basso ile görüştü

23:58 - Ekonomi

Bakan Fidan, Cezayir Dışişleri Bakanı ve Bangladeş geçici hükümeti Dışişleri Danışmanı ile görüştü

23:28 - Politika

'Türkiye ile birkaç projemiz daha var' deyip anlaşmayı resmen duyurdu! TB2 alıyorlar...

23:02 - Dünya