Yaptırım var yersen! Rusya'ya 230 tane gemi satmışlar

Ekonomi - Batı'nın eski petrol tankerlerini Rusya'ya petrol taşıyan 'gölge filo'ya satarak 6 milyar dolardan fazla kazanç elde ettiği ortaya çıktı. Bu gemiler, Rus petrolünü taşımak ve Kremlin’in savaş kasasını doldurmak için kullanılıyor.

Ekonomi - 6 saat önce

Uluslararası bir araştırma, Batılı armatörlerin eski petrol tankerlerini Rusya'ya petrol taşıyan 'gölge filo'ya satarak 6 milyar dolardan fazla kazanç elde ettiğini ortaya çıkardı.

Hollanda merkezli Follow the Money tarafından yürütülen ve 13 haber kuruluşunun katkı sunduğu araştırma, Almanya, Norveç, İngiltere ve özellikle Yunanistan merkezli armatörlerin, hurdaya çıkması gereken eski ve güvensiz tankerleri fahiş fiyatlarla elden çıkardığını tespit etti.

Bu gemiler, Batı’nın yaptırımlarını delerek Rus petrolünü taşımak için kullanılıyor.

230 ESKİ TANKER GÖLGE FİLODA

Araştırmaya göre, Rus petrolünü taşıyan gölge filonun üçte birinden fazlasını, daha önce Batılı armatörlerin sahip olduğu gemiler oluşturuyor. En az 230 eski tanker, yüksek fiyatlarla elden çıkarılarak bu filonun parçası haline geldi. Batılı armatörler, normalde hurdaya çıkacak olan bu gemileri satmaktan 6 milyar doların üzerinde gelir elde etti.

YAPTIRIMLAR NASIL AŞILIYOR?

Gölge filo, Batı'nın uyguladığı fiyat tavanını aşarak Rusya'ya milyarlarca dolarlık petrol geliri sağlıyor. Avrupa Birliği ve G7 ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulasa da, bu tankerler üçüncü ülkelerde kayıtlı olduğu için yaptırımlardan kaçabiliyor.

Bu gemiler, genellikle Hindistan, Seyşeller, Hong Kong veya Vietnam gibi ülkelerdeki şirketlere satılıyor. Böylece, doğrudan Rusya’ya satış yasağı delinmiş oluyor. Batılı armatörler yasal boşluklardan yararlanarak gemilerini bu üçüncü ülkeler üzerinden satıyor ve yaptırımları dolaylı yoldan etkisiz hale getiriyor.

HANGİ ÜLKELER BU TİCARETİN İÇİNDE?

Araştırma, 35 ülkenin Rus petrol ticaretine yaptırım uygulamasına rağmen, bu ülkelerden 21’inin armatörlerinin eski tankerlerini gölge filoya sattığını ortaya koydu. En fazla satış yapan ülkeler ise:

Yunanistan: 4 milyar dolarlık satış

Birleşik Krallık: 22 gemi, 590 milyon dolar

Almanya: 190 milyon dolar

Bunların arasında en dikkat çeken isimlerden biri, Yunan milyarder Paris Kassidokostas-Latsis oldu. Kassidokostas-Latsis, Fos Picasso ve Fos Da Vinci adlı iki eski tankerini Phuong Dong Petrol Transportation adlı Vietnamlı bir şirkete 84 milyon dolara sattı. Ancak gemiler çok kısa bir süre içinde isim ve bayrak değiştirerek Rus petrolünü taşımaya başladı.

Belçikalı denizcilik şirketi Euronav da, 2022 ve 2023’te beş gemisini sattıktan sonra 135 milyon dolar kazandı. Şirket yetkilisi Katrien Hennin, "Gemilerin satışından sonra ne için kullanılacağına dair bir bilgimiz yok, bu bizim sorumluluğumuzda değil" dedi. Ancak Avrupa Birliği yaptırım elçisi David O’Sullivan, artık şirketlerin satışlarını raporlamak zorunda olduğunu vurguladı.

YAPTIRIMLAR SONUÇ VERİYOR MU?

Avrupa Birliği, 2023 sonunda Rus şirketlerine doğrudan gemi satışını yasakladı, ancak bu gölge filoya büyük bir darbe vurmadı. Çünkü gemilerin çoğu, kağıt üzerinde Rus şirketlerine ait değil ve üçüncü ülkeler üzerinden satın alınıyor.

Bağımsız araştırma enstitüsü Kyiv School of Economics, gölge filonun 600’den fazla tankerden oluştuğunu ve Rus petrol ihracatının yüzde 70’ini taşıdığını belirtiyor.

SAVAŞIN FİNANSMANI

Rusya, savaşın başlangıcından bu yana fosil yakıt ihracatından 800 milyar eurodan fazla gelir elde etti. Enerji sektörü, Rusya’nın federal bütçesinin yüzde 20 ila yüzde 50’sini oluşturuyor. Bu nedenle gölge filo, yaptırımları aşarak Moskova’nın finansmanına büyük katkı sağlıyor.

Denizcilik uzmanı Michelle Wiese Bockmann, Avrupa’daki armatörlerin "hurdaya çıkacak gemilerinin bir anda değer kazandığını" ve bu fırsatı kaçırmadıklarını belirtiyor:

"Elinizde artık kullanmadığınız eski bir araba var ve değeri 2 bin euro. Ancak biri gelip size 4 bin euro teklif ederse, sadece o arabayı değil, elinizdeki tüm eski arabaları satarsınız. Gölge filonun kurulmasında da tam olarak bu oldu"

Uzmanlar, armatörlerin yaptırımların etkisini zayıflatmada kritik bir rol oynadığını vurguluyor.

#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnews
Haftanın Öne Çıkanları

Abdülkerim Bardakcı, PFDK'ya sevk edildi

2025-02-05 01:03 - Spor

Öve öve bitiremedikleri, tek tek düşüyor! İşte son yedi yılda düşen 11 F-35 savaş uçağı...

2025-02-01 17:52 - Ekonomi

PFDK'den Abdülkerim Bardakcı kararı!

2025-02-05 22:57 - Spor

Trump'ın skandal Gazze planının akıl hocası ortaya çıktı! Kushner'ın sözlerini hatırlattı

2025-02-06 06:13 - Dünya

Adına Aşk Diyorlar 12.bölüm fragmanı: Abhi başkasıyla mı evleniyor? Büyük hüsrana uğradı!

2025-02-04 15:48 - EshaTv

Meta, binlerce kişiyi işten çıkaracak

2025-02-08 11:18 - Ekonomi

AB liderleri, yarın Brüksel'de bir araya gelecek

2025-02-02 15:23 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Güler, Macaristanlı mevkidaşı ile bir araya geldi

2025-02-03 14:03 - Gündem

Bakan Fidan, Hamas yetkilileriyle görüştü

2025-02-02 20:53 - Gündem

Mısır'dan Türkiye'ye kritik ziyaret

2025-02-03 17:58 - Politika

İlgili Haberler

Çin'in döviz rezervleri ocakta 3 trilyon 209 milyar dolara ulaştı

17:42 - Ekonomi

BAYKAR, İtalyanlarla masaya oturdu! Altın hisse için yol aranıyor

17:13 - Ekonomi

Bulls Girişim Sermayesi halka arz detayları!

16:37 - Ekonomi

Kıyı Emniyeti ekiplerinden kilyos açıklarındaki gemiye müdahale

16:28 - Ekonomi

Türkiye fırsattan istifade edecek! Teker teker geri dönüyorlar

15:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Suriye'den Türkiye, Rusya, ABD duyurusu! Rus ve ABD üsleri için sürpriz hamle

03:37 - Dünya

Avrupa ülkesinde darbe tehlikesi! Başbakan açıkladı: ABD, AB ve Soros...

02:17 - Dünya

Time dergisi, ABD başkanlık koltuğuna Elon Musk'ı oturttu! Trump'tan olay yanıt

23:58 - Dünya

Deprem konut sayısı 650 binden 450 bine mi düşürüldü? İşte gerçek

23:48 - Gündem

Trump'ın temsilcisi ülkeyi ayağa kaldırdı! Halk sokağa döküldü, ABD'ye sert tepki!

23:12 - Dünya