Kamuoyunda büyük yankı uyandıran Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndaki baraj puanının kaldırılması konusu akıllarda soru işareti bıraktı. YÖK Başkanı Erol Özvar baraj puanının kaldırılmasının sıralamaya etkisi olmadığını söyleyerek, “YKS’de baraj kalktı, artık herkes üniversiteye girecek” şeklindeki söyleme açıklık getirdi. Barajın kalkmasının, puan üstünlüğüne göre yerleştirmeyi etkilemeyeceğini belirten Özvar, yeni sistemle daha fazla öğrenciye şans verildiğini ifade etti. Yeni uygulama ile daha fazla sayıda aday öğrencinin puanının hesaplanacağını ve puanı hesaplanan tüm öğrencilere ön lisans ve lisans programlarına tercihte bulunma hakkının tanınacağını vurgulayan Erol Özvar, üniversitelerde yeteri kadar kontenjan olduğuna ve çok sayıda öğrencinin bu kontenjanlara başvurduğuna dikkati çekti.
Sınav barajı neden kalktı? YÖK Başkanı Özvar'dan son dakika açıklamalar
'YARIM PUAN ALAN ÖĞRETMEN OLACAK' ALGISI YANLIŞ
Eğitim Bilimcisi ve eski Özyeğin Üniversitesi Rektörü Erhan Erkut "Bu karardan sonra yarım netle öğretmen de olunabilecek. Asıl tehlike de bu. Fizik, kimya, biyoloji, edebiyat, tarih, felsefe gibi bölümler birçok üniversitede dolmuyor. Adaylar bu yıl buralara rahatlıkla girecekler ve formasyonla öğretmen olabilecek, atanamayan öğretmen adayı sayısında patlama olacak" tepkisini gösterdi. Uzmanlar baraj puanının kaldırılması yerine eğitimde niteliğin arttırılması gerektiği çağrılarında bulunurken yeni düzenlemeye dair açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar yeni uygulamayla birlikte daha fazla adaya tercih hakkı tanıyacaklarını söyleyerek "Türkiye'de üniversitelerimizde yeteri kadar kontenjan olduğunu biliyoruz. Aslında bizim yapmaya çalıştığımız şey eğer öğrencilerimizin geçmiş senelerde olduğu gibi puanı hesaplanabiliyorsa gerek önlisans gerek lisans programlarına tercihte bulunabilecekler. Burada şöyle bir eleştiri var, ona da cevap vermek isterim; biz programların puanlarını düşürmüyoruz. Ayrıca bu uygulama puanların düşmesi, öğrencilerin hiç soru yapmadan programlara girmesi anlamına asla gelmemektedir.” diye konuştu. Öğrencilerin istedikleri programlara kabul edilebilmesi için puanlarının da yüksek olması gerektiğine işaret eden Özvar, program kontenjanları dikkate alınarak, bu programı tercih eden öğrenciler içinde en yüksek puanı alandan aşağı doğru giden bir sıralamanın söz konusu olduğunu belirtti.
PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN DÜZENLEMEErol Özvar, “Bu puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme. En yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programlara yerleşebilecektir. Puanları tutmayanların programlara yerleşebilme veya kayıt yapma hakkı olmayacaktır. Tartışmayı da aslında bu çerçevede görmek lazım. Daha fazla sayıda öğrencinin kontenjanlara erişebilir olması yani tercih edebilmesi anlamına geliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde sistem aslında daha dinamik bir süreci girmiş oluyor” açıklamasında bulundu. Türkiye’de kontenjanların yeterli olduğunun altını çizen Özvar, yeni uygulamayla öğrencilerin başarı sıralamasıyla bu kontenjanlara girmeye çalışmasının amaçlandığını söyledi.