Yuvarlak masa taahhütleri: Türkiye'ye dayatılan kararları uygulamayı ilan ettiler

Altı partinin katıldığı yuvarlak masadan, Türkiye’nin egemenlik haklarını tartışmaya açacak taahhütler çıktı. Bildiride, Ayasofya'dan Ege adalarına, Doğu Akdeniz'den Libya'ya Türkiye'ye dayatılan kararların uygulanacağı ilan edildi.

Politika - 3 yıl önce

Ankara’da CHP öncülüğünde bir araya gelen 6 partinin ‘yuvarlak masa’ toplansından Türkiye’nin egemenlik haklarını tartışmaya açacak taahhütler çıktı. 6 partinin yayınladığı bildiride, Ayasofya’dan, Ege adalarına, Doğu Akdeniz’den Libya’ya kadar Türkiye’ye birçok konuda dayatmada bulunan Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği kararlarının uygulanacağı ilan edildi.

ORTAK BİLDİRİ YAYINLADILARPazar günü Ankara’da yuvarlak masada bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Deva Partisi Ali Babacan’ın zirve sonrasında ortak bir bildiri yayınladı. 6 muhalefet lideri iktidara gelmeleri durumda izleyecekleri yol haritasını açıkladı.

HDP İl Başkanı Önsel: Bizim yolumuz üçüncü yol demokrasi ittifakıdır

Davutoğlu açıkladı: İşte Kılıçdaroğlu'nun ittifak için önerdiği yeni isim

6'lı toplantı sonrası İYİ Parti'den açıklama: Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itirazımız yok

Liderler bildiride, Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Birliği (AB) karar ve normlarına uymayı taahhüt etti. Muhalefetin sözde ‘demokratik ülke inşa etmek için” hayata geçirmeyi vaat ettiği AK ve AB kararlarında Türkiye’nin egemenlik haklarından tavizler isteniyor. İşte o kararlardan bazıları:

1- AYASOFYA YENİDEN MÜZE OLSUNAyasofya’nın statüsünün camiye dönüştürülmesi üzüntü verici. Karardan vazgeçin. Ayasofya’yı yeniden müzeye dönüştürün.

2- ADALARI YUNANİSTAN’A VERİNYunanistan’ın Ege adalarındaki egemenliği sorgulanamaz. Türkiye buna saygı duymalı, bu bağlamda provokatif ifade ve eylemlerden kaçınmalı, net bir biçimde iyi komşuluk ilişkilerini taahhüt etmeli ve her türlü ihtilafı barışçıl biçimde çözmek için çaba göstermeli.3- AKDENİZ’DE SONDAJI DURDURUNSondaj ve sismik arama gemilerini Akdeniz’den çekin. Doğu Akdeniz’de doğal gaz arama faaliyetlerine derhal son verin. Avrupa Birliği ile kapsamlı bir diyaloğa tam ve iyi niyetle katılın.

4- TERÖR OPERASYONLARI BİTSİNSuriye’nin kuzeydoğusunda PKK/YPG’ye karşı başlatılan askeri operasyon/ harekata son verin. Suriye’den askerinizi çekin.

5-LİBYA’DAN ÇEKİLİNTürkiye’nin Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti ile yaptığı deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşma geçersizdir. Türkiye diğer yabancı güçler gibi Libya’dan çekilmelidir.

6-KAVALA VE DEMİRTAŞ’A ÖZGÜRLÜKAİHM kararları uygulanarak Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş derhal serbest bırakılsın. Kararların gereği yerine getirilmezse Türkiye’ye yaptırım uygulansın.7- MARAŞ YENİDEN KAPATILSIN

Kapalı Maraş’ın yeniden açılmasına karşıyız. Maraş’ta atılan tüm adımların derhal geri alınsın. Aksi halde tüm araç ve seçenekler kullanılacak.

8-İSTANBUL SÖZLEŞMESİ GERİ GELMELİTürkiye’yi İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını yeniden gözden geçirmeli.9-ÖCALAN’A ‘UMUT HAKKI’ VERİNAİHM kararı uyarınca ömür boyu hapis cezası alan Abdullah Öcalan’a ve diğer mahkumlara “umut hakkı” verilsin.

KAYNAK : YENİ ŞAFAK

Haftanın Öne Çıkanları

Mesleki eğitimde en çok tercih edilen alan

2022-02-09 10:27 - Eğitim

Trabzonspor Konyaspor Maçı Canlı İzle! TS Konya beIN Sports HD 1 (Link) Süper Lig

2022-02-13 18:29 - Spor

Halil Falyalı suikastinde son dakika gelişmesi! Gözaltına alındı

2022-02-09 11:17 - Dünya

Suikast sonucu öldürülen Halil Falyalı'nın küçük oğlunun lüks araç koleksiyonu dudak uçuklattı

2022-02-09 12:28 - Gündem

Ebrar Karakurt'tan ayrılan İmge'nin sütyensiz pozu bomba etkisi yarattı

2022-02-12 16:18 - Magazin

Önce selfie, sonra uzay boşluğu: James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk görüntü geldi

2022-02-12 16:53 - Teknoloji

Fenerbahçe Slavia Prag Maçını Şifresiz Veren Kanallar Tam Liste! UEFA Avrupa Konferans Ligi…

2022-02-15 16:32 - Spor

Konyaspor'u deviren Trabzonspor koptu gidiyor!

2022-02-13 21:02 - Spor

Türkiye Kupası'nda eşleşmeler belli oldu!

2022-02-11 15:20 - Spor

Yargı'nın başrol oyuncusu Mehmet Yılmaz Ak, 14 yaş küçük sevgilisiyle ayrıldı

2022-02-15 16:07 - Magazin

İlgili Haberler

Zafer Partisi Lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ'dan CHP'li Özgür Özel'e 11 Maddelik Ders

13:57 - Politika

12punto yazarı;Dr. Naim Babüroğlu İsrail'in gözünün Türkiye toprakları üzerinde olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

18:04 - Politika

Son Dakika: AK Parti MYK toplandı

19:47 - Politika

HÜDA PAR'dan İncirlik ve Kürecik çıkışı!

17:08 - Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Soykırımın Gölgesinde Bir Yıl" panosunu ziyaret etti

16:48 - Politika

Günün Manşetleri

Aktivist Yazar Sahib Şəmizadə ; Mehriban Aliyeva - İyi söz, iyi niyet, iyi iş

17:55 - Dünya

Zafer Partisi Lideri Prof. Dr. Ümit Özdağ'dan CHP'li Özgür Özel'e 11 Maddelik Ders

13:57 - Politika

12punto yazarı;Dr. Naim Babüroğlu İsrail'in gözünün Türkiye toprakları üzerinde olduğu yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

18:04 - Politika

Vatandaşa domuz eti yediren firmadan pes dedirten savunma!

23:42 - Gündem

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, yüzde 90,69 oyla yeniden seçildi

22:22 - Dünya