Sağlık

11 cm boyutundaki iki büyük taş hastanın mesanesinden çıkarıldı! Mesane taşı belirtileri

Böbrek ağrısı şikayetleriyle hastaneye gelen 85 yaşındaki bir vatandaşın mesanesinde, büyüklüğü 11 santim olan iki adet taş tespit edildi.

11 cm boyutundaki iki büyük taş hastanın mesanesinden çıkarıldı! Mesane taşı belirtileri
21-06-2023 15:28
Google News

Bayburt Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyon sonucu mesanesindeki taşlardan kurtulan hastanın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

MESANEDE BULUNAN 11 CM BÜYÜKLÜĞÜNDE TAŞ

İyi huylu prostat büyümesi olan hasta, idrar kesesini tam boşaltamadığı için bu bölgede taşlar oluşmaya başladı.  Böbreklerinde de ağrı hisseden hasta, şiddetini arıtan ağrı yüzünden gündelik hayatında sıkıntılar yaşamaya başladı ve Bayburt Devlet Hastanesinin yolunu tuttu.

Toplam uzunluğu 11 santimetre olan taşlar hastanın mesanesinde başarılı bir ameliyatla çıkarıldı. Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Emin Gürtan tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucu sağlık durumunun gayet iyi olduğu belirtilen hastanın eski sağlığına yeniden kavuşacağı bildirildi.

 MESANE TAŞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erkeklerde daha sık rastlanan mesane taşı; hemen her zaman idrarda bulunan kristaller çok yoğunlaştığı zaman oluşur. İdrarla kristal atılımı her zaman gerçekleşir ama mesane çıkışında bir tıkanıklık, mesanedeki darlık, tümör ya da mesanede bulunan yabancı cisim olduğunda mesane içindeki idrar birikir ve tam boşalma olmaz. Bunun sonucunda da kristaller mesane içine yerleşir ve taş oluşturmaya başlar.

Kimi zaman çeşitli enfeksiyonlar, nörojen mesane, özellikli mikroorganizmalara bağlı (şistozomiyazis gibi) enfeksiyonlar, yabancı cisim, unutulmuş stentler, sonda artıkları, önceki ameliyatlara bağlı emilemeyen dikiş artıklarına bağlı taşlar görülür.

Fakat çoğunlukla mesane taşları, idrarın tam boşalmaması sonucu nörojen mesanede ortaya çıkar.

MESANE TAŞI BELİRTİLERİ

İdrarda yanma

Sık idrar yolu enfeksiyonu

İdrarda kan, kanama

İdrar yapmada zorlanma

Karın ağrısı

Testis ve peniste ağrı (erkekte)

Sık idrar yapma ihtiyacı

Tam boşaltamama

Koyu renkli idrar


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ