Marmara Depremi'nde tek bir tuğlası bile yerinden oynamadı: İşte o mahallenin hikayesi...
Haber7 - ÖZEL
Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde meydana gelen 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin üzerinden 25 yıl geçti.
17 Ağustos 1999 saat 03.02'de 7,4 büyüklüğünde meydana gelen ve 45 saniye süren Marmara Depremi; Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de yıkıma neden oldu. Depremde, 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken, 43 bin 953 kişi de yaralandı.
Bakan Kurum: 2.5 milyon insanımız ciddi risk altında yaşıyor
Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, son yüzyılda yaşanan diğer büyük depremlerle birlikte hatırlanmaya devam ediyor. Erzincan Depremi, Kahramanmaraş Depremi, Düzce Depremi ve diğerleri, ülkenin deprem gerçeğini vurguluyor. Geçmişte yaşanan bu felaketler, deprem riskiyle baş etme konusunun önemini vurguluyor.
17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 25. yıl dönümü vesilesiyle Haber7’ye konuşan deprem bilim uzmanları, Marmara Depremi’ni işaret etti. Beklenen Marmara Depremi’ne ilişkin konuşan Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki İstanbul’da riskin her geçen gün arttığını ancak vatandaşların daha eşyaları sabitleme noktasında bile bilinç kazanmadığını vurguladı.
Marmara Depremi'nde tek bir tuğlası bile yerinden oynamadı: İşte o mahallenin hikayesi...
İSTANBUL DEPREME HAZIR MI?
Deprem Bilim Uzmanı Dr. Süleyman Basa, 17 Ağustos'ta büyük kayıplar yaşandığını ve o günden bugüne önemli adımların atıldığını ancak yetersiz olduğunu belirtti. Yapı denetim ile ilgili bir yönetmelik çıkarıldığını ancak 6 Şubat’ta yönetmeliğinde yetersiz kaldığını hatırlatan Dr. Süleyman Basa, yer ve yapının aynı anda koordineli şekilde sağlamlaştırılması gerektiğini söyledi.
Zemin ve yapının deprem riski için büyük önem taşıdığını açıklayan Deprem Uzmanı Basa, Gölcük depreminden sonra tüm Marmara’nın deprem açısından odak noktası olduğunu vurguladı.
Editor : Eshahaber