
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik yüzde 145 oranında gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe koydu. Bu adımın ardından Çin de misilleme olarak, ABD ürünlerine uyguladığı yüzde 34’lük tarifeyi yüzde 125 seviyesine yükseltti. Çin’in yayımladığı yeni politika belgesinde, küresel ticarette artan korumacılık önlemlerinin yıkıcı sonuçlar doğurabileceği uyarısı yapılırken, ABD’ye diyalog çağrısında bulunuldu.
ÇİN, 8 YILDIR HAZIRLIK YAPIYORDU
Çin’in önde gelen uluslararası ilişkiler uzmanlarından, Nanjing Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Hong Youshen ise, iki ülke arasında büyüyen ve küresel ölçekte derin bir ekonomik krize yol açma riski taşıyan vergi savaşını Haber Global Web Özel için değerlendirdi. Çin’in son sekiz yıldır böylesine bir ticaret savaşına hazırlandığını belirten Profesör Youshen, “Trump’ın başlattığı vergi savaşı, özellikle ABD’deki işçi sınıfı ve orta gelirli kesim üzerinde ağır bir yük oluşturacak" dedi.
İşte Prof. Dr. Yıushen'in açıklamaları:
“Dünyanın en büyük ihracatçısı konumundaki Çin, sadece bu gerilime değil, aynı zamanda küresel piyasaları sarsabilecek diğer olası kriz senaryolarına karşı da son sekiz yıldır stratejik bir hazırlık içinde. Bugün Çin’in, dünya genelinde yaklaşık 200 farklı sektörde geniş ölçekli yatırımları bulunuyor. ABD ve Çin dışında, böylesine kapsamlı ve kıtalar arası yayılıma sahip başka bir ülke yok."
PEKİN DENGEYİ OLUŞTURDU
Bu iki ekonomik dev arasında patlak verecek korumacı vergi savaşlarının tüm küresel piyasaları etkileyebileceği açıkça ortada. Çin, bu doğrultuda öncelikli adım olarak ABD’ye yönelik ihracatını kademeli şekilde azaltma yoluna gitti. Sekiz yıl önce toplam ihracatının yüzde 20’si ABD’ye yapılırken, bu oran bugün yüzde 13’e gerilemiş durumda. Pekin, ihracatını daha geniş bir coğrafyaya yayarak, bu azalmayı başka pazarlarda dengelemeyi başardı.”
KILIÇLAR ÇEKİLDİ
“ABD’nin başlattığı vergi savaşı, Çin açısından sadece bir tehdit değil, aynı zamanda stratejik bir fırsat da sunuyor. Pekin, bu çatışmanın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda politik bir yönü olduğunu da net biçimde kavrıyor. ABD, Çin’i çevreleme politikaları izlerken, Çin halkı son sekiz yılda Washington’a karşı giderek daha temkinli ve şüpheci bir tutum geliştirdi. Şimdi ise Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD’ye karşı sert tavrını ilk kez bu kadar açık gösterecek."
EZİLEN İŞÇİ SINIFI OLUR
"Mevcut durumda Çin, dünya kamuoyu nezdinde küresel finansal düzenin devamından yana tavır sergileyen ülke konumunda. Buna karşılık ABD ise mevcut sistemi sarsan, hatta yıkıma uğratan adımlar atıyor. Bu durum Çin’i, ilk kez uluslararası finans sisteminin koruyucusu gibi konumlandırıyor ve Pekin, bu yeni algıyı kendi lehine etkin biçimde kullanmaya hazırlanıyor.
Öte yandan, Trump’ın vergi politikalarının asıl yükünü ABD’deki işçi ve orta sınıf taşıyacak. Çin, ilk büyük darbenin emekçi kesimi vuracağını öngörüyor.”
AB-ÇİN ORTAKLIĞI MI?
“ABD'nin vergi savaşı başlatması aynı zamanda bir başka sonucu daha hızlandırdı. Çin ve Avrupa Birliği arasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ekseninde yeni bir ortaklık ve dayanışma için anlaşmaya varıldı. Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao ve Avrupa Ticaret ve Ekonomik Güvenlik Komisyoneri Marcos Sefcovic arasında varılan bu çerçeve ile taraflar karşılıklı pazarlara erişim ve elektronik araçların fiyatlandırması gibi konuların çözüme kavuşması noktasında hızla çalışmaya başlayacaklar."
#ESHAHABER.COM.TR #haber #gündem #sondakika #news #press #worldnewsEditor : Eshahaber