Teknoloji

AB, Type-C girişi olmayan cihazlar için kararını verdi!

Avrupa Birliği, tüm elektronik cihazlarda USB Type-C şarj girişi zorunluluğu getiren bir düzenlemeyi onayladı. Bu düzenleme 28 Aralık 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek.

AB, Type-C girişi olmayan cihazlar için kararını verdi!
09-01-2024 09:17
Google News

Avrupa Parlamentosu, cep telefon üreticilerini ve cep telefonu kullanıcılarını çok yakından ilgilendiren bir karar alıyor.

Bu karar göre; 2024 senesinin son gününe kadar tüm cep telefonlarının şarj girişlerinin USB Type-C olması zorunlu hale geliyor. Düzenlemelerle dizüstü bilgisayarların da bu kapsama alınarak 2026 yıl sonuna kadar Type-C giriş kullanımı zorunlu hale gelmesi bekleniyor. 

Type-C çıktığı günden bu yana pek çok firma tarafından mobil ve elektronik cihazlarda giriş olarak tercih edilse de küresel bir şarj girişi olmasını micro USB ve Lightning gibi girişlerin olması engelliyor. Ancak Avrupa Parlamentosu’nun kararı Type-C’nin önündeki engelleri kaldırıyor ve küresel bir şarj girişi olma yolunda hızla ilerlemesini sağlıyor. 

Mobil ve elektronik cihaz üreticilerine yaklaşık iki yıl gibi bir süre tanınıyor bu kararı hayata geçirebilmeleri için. Bu sürede ellerindeki ürünlerin ya da yeni üretecekleri ürünlerdeki şarj girişlerini Type-C ile değiştirmeleri gerekiyor. Bu kararla beraber her yeni üründe yeni bir şarj aleti gerekliliği de ortadan kalkacak ve bu cihazlara harcanan paranın ekonominin içinde kalması öngörülüyor.

APPLE ZORUNLU DEĞİŞİKLİĞE GİTMİŞTİ

2022 yılının son günlerinde alınan karardan en çok ABD’li teknoloji devi Apple’ın etkileneceği düşünülüyor. Cep telefonlarında lightning adında özel bir şarj girişi kullanan Apple yeni modellerinde Type-C kullanmaya başlamıştı.

Avrupa’ya satışı gerçekleşen elektronik ve mobil cihazların yaklaşık ’sinde Lightning giriş bulunuyor. Avrupa Birliği’nde her yıl 12.000 ton elektronik çöp biriktiği ve bu sebeple de bu çöp yığınının önüne geçebilme adına bu karara varıldığı söyleniyor.

Ancak Apple bu konuya farklı bir açıdan bakıyor. Apple’a göre asıl bu kararı aldıktan sonra büyük bir elektronik atıkla karşı karşıya kalması söz konusu. Avrupa’da bulunan milyonlarca elektronik aletin bu karar sonrası birer atığa dönüşeceğini söylüyor. 


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ