ABD Ticaret Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin Çin'in bilim ve teknoloji çabalarıyla rekabet gücünü artırmak amacıyla 460'tan fazla şirketin hükümetin yarı iletken sübvansiyon fonunu kazanmakla ilgilendiğini belirtti.
Beyaz Saray, Çarşamba günü Başkan Joe Biden'ın ABD yarı iletken üretimi, araştırma ve işgücü gelişimi için 52,7 milyar dolar sübvansiyon sağlayan dönüm noktası niteliğindeki "Amerika için Çipler" yasasını imzalamasının birinci yıl dönümünü kutluyor.
ABD YARI İLETKEN ÜRETİMİNDE LİDER OLMAK İSTİYOR
Biden yaptığı açıklamada, şirketlerin geçtiğimiz yıl yarı iletken ve elektronik üretimi için 166 milyar dolar ayırdığını belirterek, yasanın "Amerika'yı bir kez daha yarı iletken üretiminde lider ve elektronik ya da temiz enerji tedarik zincirlerimiz için diğer ülkelere daha az bağımlı hale getireceğini" sözlerine ekledi.
Ticaret Bakanlığı, ABD yarı iletken üretiminin yanı sıra çip üretimi için ekipman ve malzemelere yönelik 39 milyar dolarlık sübvansiyon programı için başvuruları Haziran ayında kabul etmeye başladı ancak henüz ödülleri vermedi.
Ticaret Bakanı Gina Raimondo gazetecilere yaptığı açıklamada, "Nihayet ekonomik ve ulusal güvenliğimizi güvence altına almak için gecikmiş olan yatırımları yapıyoruz" dedi. "Hızlı hareket etmemiz gerekiyor ama bunu doğru yapmamız daha önemli." dedi.
Üst düzey bir Ticaret Bakanlığı yetkilisi gazetecilere bakanlığın hızlı hareket ettiğini "Başvuru sahipleriyle aktif diyalog halindeyiz ve önümüzdeki aylarda önemli ilerlemeler kaydetmeyi umuyoruz." ifadeleriyle belirtti.
ÇİP YASASI KURALLARI OLUŞTURULDU
Reuters'in aktardığı bilgilere göre, Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz yılı 140'tan fazla kişiden oluşan bir ekip kurmak ve başvuruları kabul etmek ve değerlendirmek için kurallar yazmakla geçirdi.
Bakanlık ayrıca Çin'in ABD fonlarından faydalanmamasını sağlamaya çalışıyor ve büyük ödüller almak isteyen şirketlerin uygun fiyatlı yüksek kaliteli çocuk bakımına erişim sağlamasını ve fazla karlarını paylaşmasını şart koşuyor.
Yasa ayrıca gelişmiş yarı iletken üretimi araştırma ve geliştirme için 11 milyar dolar ayırıyor. Odak noktası Ulusal Yarı İletken Teknoloji Merkezi olacak.
Ticaret Bakanlığı, Savunma, Enerji ve Ulusal Bilim Vakfı arasında "yarı iletken ekosistemi genelinde araştırma ve geliştirme ve işgücü çabalarını daha iyi entegre etmek amacıyla" bir merkez kurulması için görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Merkezin kurulacağı yer henüz belirlenmedi.
Editor : Eshahaber