Dünya

ABD'den İsrail'e tepki

İsrail’in 8 Norveçli diplomatın statüsünü iptal etme kararına AB’den tepki geldi.

ABD'den İsrail'e tepki
09-08-2024 17:02
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

 İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz’ın, Filistin nezdindeki diplomatik temsilcilerden 8 Norveçli diplomatın statülerini iptal etme açıklamasının ardından AB tepki gösterdi.

'BİZE KARŞI OLANLAR BEDEL ÖDEYECEK'

İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz dün yaptığı açıklamada, “İsrail'de Filistin Yönetimi'nin işleriyle ilgilenen 8 Norveçli diplomatın diplomatik statülerinin iptal edilmesini emrettim. Norveç, 7 Ekim'den sonra Filistin terörüyle mücadele etmek ve İran şer eksenine karşı savaşında İsrail'i desteklemek yerine, bir Filistin devletini tanıyarak Hamas katillerini ve tecavüzcülerini ödüllendirmeyi tercih etti.

Ancak bununla da kalmadılar; Başbakan ve Savunma Bakanı hakkında tutuklama emri çıkarılması talebiyle UCM'de aleyhimize açılan temelsiz davaya da katıldılar. Norveç, Filistin meselesinde tek taraflı bir politika izlemiştir ve bu nedenle herhangi bir müdahalenin dışında kalacaktır. Bize saldıranlar ve bize karşı tek taraflı bir politika izleyenler bunun bedelini ödeyeceklerdir” dedi.

“BU HAKSIZ KARARI ŞİDDETLE KINIYORUM”

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell açıklamaya tepki göstererek, “Benjamin Netanyahu Hükümeti'nin Filistin Yönetimi ile iş yapan Norveçli diplomatların diplomatik statüsünü iptal etme kararının ardından Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide'den bir çağrı aldım. Oslo Anlaşmaları'nın ruhuna aykırı olan ve Filistin Yönetimi ile normal ilişkileri ve iş birliğini orantısız bir şekilde bozan bu haksız kararı şiddetle kınıyorum. Talimatlarım üzerine, Tel Aviv'deki AB Delegasyonu Başkanı pozisyonumuzu İsrail Hükümetine iletti. Bu, İsrail ve Norveç arasındaki ikili bir soru değil, Orta Doğu'da barış ve istikrar için çalışan herkesin ilgisini çeken bir sorudur. İsrail ve Filistin Yönetimi'nin de içinde yer aldığı Geçici İrtibat Komitesi'nin Başkanı olarak Norveç, Ortadoğu Barış Süreci'nde ve Filistin halkına destek konusunda önemli bir rol oynamıştır” ifadelerini kullandı.

ABD'den, İsrail'e kınama! Filistin Devleti'ni tanımışlardı...ABD'den, İsrail'e kınama! Filistin Devleti'ni tanımışlardı...

Norveç Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Filistin halkına yardım için çalışılmaktan vazgeçilmeyeceği vurgulanarak, “Netanyahu hükümetinin bugün aldığı karar aşırı bir eylemdir. Öncelikle Filistin halkına yardım etme yeteneğimizi etkilemeyi amaçlamaktadır. Norveç iki devletli çözüm için çalışmaktan vazgeçmeyecektir” denildi.

İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i tanıdıİspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i tanıdı

NORVEÇ'İN FİLİSTİN'İ TANIMA KARARI

Norveç, 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıdığını duyurmuştu. İsrail ise Filistin devletini resmen tanıyan İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırmıştı. Norveç'in de İrlanda ve İspanya ile eş zamanlı tanıma kararı almasının ardından Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselmişti.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ