Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler'in (BM) ev sahipliğinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Suriyeli Mülteciler için Uluslararası Yardım Konferansı'nda, toplam 6,4 milyar euroluk kaynak ayırma kararı alındı.
Bu miktarın 4,1 milyar euroluk bölümünün bu yıl, 2,3 milyar euroluk bölümünün ise önümüzdeki yıl için öngörüldüğü bildirildi.
"SURİYE'DE DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK" İDDİASI
Associated Press'te (AP) yer alan habere göre; 55 ülke ve 22 uluslararası kuruluşun katıldığı konferansta, Ukrayna savaşının gölgesinde Suriyeli mültecilerin unutulmaması mesajı öne çıktı.
Konferansın açılışında konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Şu an Ukrayna manşetlerde. Ama Suriye'yi yüzüstü bırakmayın" vurgusu yaptı. Ukrayna savaşının yoksulluk içindeki Suriyelilerin durumunu daha da ağırlaştırdığını belirten Borrell, "Suriye halkının yüzde 60'ı beslenme sıkıntısı çekiyor ve bir sonraki öğünü nereden bulacağını bilmez halde. Rusya'nın savaşı gıda ve enerji fiyatlarını daha da artıracak ve Suriye'de durum daha da kötüleşecek" uyarısı yaptı.
Borrell ayrıca; AB'nin Beşar Esad hükümetine yönelik yaptırımları sürdüreceğini ve Esad'ın tanınmasının söz konusu olmadığını söyledi.
EN YÜKSEK BAĞIŞ ALMANYA'DAN
Almanya 1 milyar 50 milyon euroluk yardım taahhüdünde bulunarak en fazla bağışı yapan ülke konumunu korudu.
PARA ÇEŞİTLİ ÜLKELERDEKİ SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN KULLANILACAK
Konferansta toplanan paranın önemli bir bölümü, başta Türkiye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere yurt dışına kaçan 5,7 milyon Suriyeli mülteci için harcanacak.