Ekonomi

Altın 2 günlük mola sonrası yeniden gaza bastı

Ekonomi - Altın fiyatları 2 günlük aranın ardından yeniden yükselişe geçti. Küresel piyasaların karışık seyir izlemesi 'güvenli liman' altına yaradı. Gram altın, 2.578 Türk Lirası'ndan alıcı buldu. Çeyrek altın 4.312 Türk Lirası'ndan el değiştiriyor.

Altın 2 günlük mola sonrası yeniden gaza bastı
08-08-2024 10:48
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Güvenli liman olarak görülen altın, Ortadoğu'daki gerilim ve ABD'de faiz indirimlerine ilişkin beklentilerle yükseldi.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) atacağı adımlarla ilgili ipucu edinmek için ekonomik verileri izleyecekler.

Ons altın, güne yüzde 0,51 yükselişle 2.395 dolar civarında başladı.

Gram ve çeyrek fiyatları, ons altının performansına paralel seyretti.

Gram altın, 2.578 Türk Lirası'ndan alıcı buldu. Çeyrek altın ise 4.132 Türk Lirası'ndan el değiştirdi.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi dün yüzde 3,977'ye yükselmesinin ardından en son yüzde 3,92 seviyesini gördü.

Bugün ABD'de açıklanacak olan işsizlik maaşı başvuruları yakından izlenecek.

Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi yüzde 0,06 düşüşle 103 seviyesine geriledi.

GÜNCEL ALTIN SATIŞ FİYATLARI

* Gram altın satış fiyatı: 2.578,03 TL

* Çeyrek altın satış fiyatı: 4.312,00 TL            

* Yarım altın satış fiyatı: 8.616,00 TL

* Tam altın satış fiyatı: 17.182,38 TL

* Cumhuriyet altını satış fiyatı: 17.178,00 TL

* Gremse altın satış fiyatı: 43.087,71 TL

* Ons altın satış fiyatı: 2.395,14 dolar

DOLAR SAKİNLEŞTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nin 2024 yılının 3. enflasyon raporunu açıklayacağı güne yatay seyirde 33.51 TL'den başladı. Euro ise 36,64 TL'den başladı. Piyasalar bugün enflasyon raporunun yanı sıra TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın sunum sonrası yapacağı soru-cevap kısmına kilitlendi

Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunda yüzde 36'lık 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yukarı yönlü güncellemiş ve yüzde 38'e çıkarmıştı. TCMB'nin yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde enflasyon beklentilerinin TCMB'nin enflasyon beklentilerine yakınsaması ve fiyat gelişmelerinin gerileme eğilimine girmesiyle yılsonu enflasyon tahminin yüzde 38 olarak korunması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmeye kararlı oldukları yönündeki açıklamalarına devam ediyor. Enflasyon konusunda geri adım atmayacaklarını söyleyen Bakan Şimşek, Eylül ayında güncellenecek Orta Vadeli Program'daki hedefleri değiştirmeyi planlamadıklarını ifade etti.

Küresel piyasalarda ABD'nin resesyona gireceğine dair endişeler sürerken dün ABD borsalarındaki toparlanma durdu. Dün Nasdaq endeksi yüzde 1'in üzerinde gerilerken, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,60 düştü.

Asya piyasalarında ise "Kara Pazartesi" gününde yüzde 13 düşen Japonya borsası Salı günü yüzde 10 yükseliş sergilemişti, dün de yüzde 2 yükselen Japonya borsası Nikkei 225 kayıplarının çoğunu silmişti. Dolar/Japon yeni ise 142 seviyesinden 147'e kadar yükseliş sergiledi. Yenin dolar karşısında yeniden değer kaybetmesinde Japonya Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların faiz artırımında isteksiz olduğu izlenimi yaratması etkili oldu.

Para birimleri arasındaki faiz farklarından kâr elde etmeye dayanan Carry Trade ticareti ise neredeyse durma noktasına geldi. Yatırımcılar, faizin neredeyse sıfır düzeyinde bulunduğu Japonya'dan yen ile borçlanıp faizin yüksek olduğu dolar alıp ABD bankasına park etme ya da hisse senedi alıyordu. Ancak Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırması ve Fed'in eylülde faiz indirimlerine başlayacağı beklentileri carry trade'in cazibesini azalttı.

Piyasalar bugün ABD'de açıklanacak işsizlik maaşı başvurularına odaklanacak. Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan istihdam verisi ABD'de de resesyon endişelerini tetiklemişti. Ancak yine de halen resesyon beklentisi içinde olanlar var. Bunlardan biri de küresel dev JP Morgan'ın CEO'su Jamie Dimon. Enflasyonun yüzde  2'e gerileyebileceği konusunda şüphecilerden biri olduğunu söylerken "Aklımdaki en olası senaryo hala resesyon" dedi.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ