HABER7 ÖZEL / Dilan Can
Altın fiyatları, 2016 yılından bu yana en uzun düşüş sarmalına giren ve son 6 ayın en düşük seviyelerine gerileyerek uyanmak için gün sayıyor. Son 45 yıl içinde en çok ekim aylarında düşüş yaşayan altın fiyatlarının kasımda artış göstermesi bekleniyor. Bu düşüşle birlikte piyasada yaşanan hareketlilik altın yatırımcıları için soru işaretlerini beraberinde getirdi. ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz bu düşüşün nedeni ile birlikte buna paralel olarak gram altının düşüşünü Haber7’ye değerlendirdi. Ekonomist Hikmet Baydar, konuya ilişkin Haber7ye konuşarak Türkiye ekonomisindeki sinyallerle ilgili merak edilenleri cevapladı.
ALTIN NEDEN DÜŞTÜ?
Son haftalarda altındaki düşüşü değerlendiren ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz bu düşüşü iki detayın etkilediğini belirterek, ‘’Biri dolar TL, biri diğeri de ons altının değeri. Dolar TL'de kademeli yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Yani kısmi de olsa orada bir destek var. Ons altın tarafında son haftalardaki sert düşüş, gram altın tarafında da 1610’luk seviyelere kadar geri çekilmeyi gündeme getirdi. Bunun sebebi Amerika'daki gelişmeler. Özellikle son dönemde FED'in son faiz kararına baktığımızda çok şahin bir FED var. Diyor ki kasımda veya aralıkta bir faiz artışı ile daha gelebilirim, ve hatta 2024-2025’te güçlü faiz indirmeyeceğim. Bu uzun süre yüksek faizle yaşayacağız minvalinde gelişen durum piyasaları oldukça bozdu. Amerikan on yıllıkları, dört sekseninin üzerine çıktı. Son 17 yılın en yüksek seviyesi ki özellikle ons altın tarafını bastıran önemli bir gelişme oldu. Yine dolar endeksine bakıyoruz. 107.4’e kadar çıktı ki altınla negatif korelasyonludur. Dolayısıyla altını baskılayan önemli bir unsur oldu. Tabii sadece sebep, şahin FED olmadı ons altını düşüren başka nedenler de var. Geçtiğimiz hafta Amerika'da kalıcı bütçe onaylanacak mı, onaylanmayacak mı, Amerika’daki büyük otomotiv şirketlerindeki grevler, bununla bağlantılı geçtiğimiz hafta her ne kadar bu hafta bir çekim olsa da doksan yedileri gören petrol fiyatlarındaki artışların hepsini üst üste koyduğumuzda güvenli liman talebi yarattı.’’ ifadelerini kullandı.
‘’ÇOK KRİTİK NOKTADAYIZ’’
Doç Dr. Filiz Eryılmaz, ‘’Bir de bunun üzerine on yıllıklardaki yükselişle birlikte ons altın tarafında 1900 altına sarkan bir hareket gördü son iki haftalık sürede. 1820’lerde şu an. Çok kritik bir noktadayız. 1810. Yani iki yüz haftalık ortalamaya tekabül ediyor. Dolayısıyla buranın altında sarkmalarda, buranın altına bir kapanış gelmiş durumda haftalık bazda çok güçlü düşüşlerin göz önüne geleceği bir süreç olur. Şimdi bugün cuma Amerika'dan veri gelecek öğleden sonra. Amerika'nın tarım istihdam resmi verisi gelecek. Bu veri altın yönü için çok önemli. Hem FED'in kararı hem altın yönü için. Şimdi bu olur da, tarım dışı istihdam verisi, beklenti üstü gelirse, altın çok rahat 1800 altına inen bir süreç görebiliriz ve güçlü bir düşüşün olacağı bir süreci başlatabilir bu kısmi olarak. Dolayısıyla bugün gözümüz Amerika'dan gelecek veride. Ama yok beklenti altı gelirse, iş gücü piyasasının soğuduğuna emare gösteren bir veri görürsek bu kez altında yukarı yönlü yükselişler görürüz. Yukarı yönlü yükselişlerde 1875 üstüne önce bir atmamız gerekir. Sonrasında 1885 var ama asıl bu satış baskısından kurtulabilmesi için ons altının 1910 üstüne atan bir süreç olması gerekir.’’ şeklinde konuştu.
İŞTE ALTINDA SATIŞA SEBEP OLABİLECEK UNSUR!
Altın piyasasındaki ve borsadaki son gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Hikmet Baydar, ‘’Son zamanlarda biliyorsunuz altında bir düşüş gerçekleşti. Çünkü dolar genelde dünyada prim yapıyor. İşte euro, dolar parkesinde de bir sıfır beşleri görüyoruz. Altında da bin sekiz yüzlü rakamlara indik. Teknik olarak aşağı sinyalleri devam ediyor altında ama altından dolara geçişin aynı diğer paritelerde olduğu gibi dövizden dolara geçişin de devam ettiği bir günleri yaşıyoruz. Çünkü son zamanlarda Amerika'da ekonomik veriler iyi ve dolayısıyla faiz arttırımlarında sonuna gelindiği için Amerikan tahviline doğru bir geçiş var. Amerikan hazineside hatırlarsanız bir açıklama yapmıştı. Daha fazla tahvil ihracı yapacağız diye. Bu nedenle o tahvil ihraçlarını karşılayacak kadar bir portföyün altından ve diğer paritelerden dolara döndüğünü görüyoruz. Gevşemenin arkasındaki asıl sebep bu. Tabi bundan sonraki süreç için şunlara bakmamız lazım öncelikle resesyon şiddetini arttırır mı, devam eder mi? Çünkü resesyon altın için bir tehdit oluyor. Altında satışa sebep olabilecek bir unsur.’’ ifadelerini kullandı.
‘’ALTIN UZUN VADEDE KORUYUCU’’
Hikmet Baydar, ‘’İşte petrolde olduğu gibi yukarı hareket enflasyon için bir tedirginlik oluşturuyor. Eğer enflasyonist bir baskı tekrar gündeme gelirse insanlar parasının değerini korumak için altına yöneliyor. İşte o zaman da altında bir yukarı hareket söz konusu olabilir. Kısa vadede her ne kadar teknik olarak aşağı sinyaller görünse de orta ve uzun vadede altın hala hem enflasyon hem de krizlere karşı koruyucu özelliğine sahip olduğu için de tekrar alımın gelme ihtimali oldukça yüksek.’’ dedi.
‘’TÜRK PİYASALARINA İLGİ ARTACAK’’
Altındaki düşüşün ardından borsanın genel durumunu değerlendiren Hikmet Baydar, ‘’Borsada son zamanlarda yatırımcı profili oldukça değişti. Genç nesil borsaya çok fazla ilgi gösteriyor. Ve daha önce hiç kriz yaşamadılar. Dolayısıyla borsanın önümüzdeki süreçte hikayesinin devam etmesi lazım. O da neydi, yabancı yatırımcı borsaya giriyor ve girecek haberleri borsayı ayakta tutuyordu. Fakat son zamanlarda geçen hafta için yabancı yatırımcının satışta olduğunu gördük. Bu trend devam ederse borsada bir kar realizasyonu gelme ihtimali de artar. Ama yabancı yatırımcı Sayın Mehmet Şimşek’in yurt dışında yapmış olduğu görüşmelerden dolayı yabancı yatırımcının açıkçası Türkiye piyasalarına ilgisinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Notlar konusunda da görünümlerin negatiften pozitife dönmesi en azından Türkiye için olumlu, yabancı yatırımcıyı çekebilecek bir unsur. Ama önümüzdeki süreç içerisinde Yabancı yatırımcı girecek hikayesi. Eğer son bulursa borsada sert kar satışları gelebilir diye düşünüyorum.’’ şeklinde konuştu.
Editor : Eshahaber