Amiral gemisi Android telefonlar çok fazla RAM'e ihtiyaç duyuyorlar. Birçok marka üst segment telefonlarının RAM miktarını 18 GB'a kadar çıkardı. Orta segment telefonlarda ise 6 GB RAM standart haline gelmeye başladı. Ancak Apple'ın iPhone model telefonlarında ihtiyaç duyulan RAM miktarı bir Android telefona kıyasla iki kat daha azdır.
İPhone 13 Pro Max'te yalnızca 6 GB RAM bulunuyor. iPhone 13'ün diğer modellerinde ise bu miktar 4 GB. Ama buna rağmen üst segment Android telefonlarıyla eşdeğer performans sunabiliyor.
Bir cep telefonu ne kadar fazla RAM'e sahipse, donma olmadan eş zamanlı birçok işlem yapılabiliyor. Ne kadar çok uygulama açılırsa, telefon her yeni işlem için RAM'den uygulamaya belli bir miktar ayırır. RAM dolduğunda ise telefon yavaşlamaya ya da geç tepki vermeye başlar.
iOS NEDEN DAHA AZ RAM MİKTARI İLE ÇALIŞIYOR?
Android ve iOS işletim sistemlerindeki bu farkın birçok nedeni bulunuyor.
Birincisi, Android ve iOS uygulamaları farklı bir dillerde kodlanmıştır. iOS uygulamaları Swift ve Objective-C gibi yerel programlama dilleri ile kodlanırken, Android Java ve Koltin gibi farklı dillerde kodlanıyor.
İkincisi ise iOS uygulamaları yalnızca iPhone modellerinde belirli iOS sürümlerde çalışacak şekilde yazılıyor. Ancak Android'in açık kaynak kodlu olmasından dolayı birçok marka yüzlerce farklı telefonda Android'i kullanıyor. Dolayısıyla iOS uygulamaları performans için daha temiz (clear) kodlanırken, Android uygulamaları yüzlerce telefon modelinde onlarca işlemci ve yonga setinde çalışması için daha fazla koda ihtiyaç duyuyor. Bu da uygulamanın ihtiyaç duyduğu RAM miktarını artırıyor.
Üçüncü neden ise Android çöp toplama adı verilen bir bellek yönetimi yöntemi kullanır. Bu yöntemde Android, artık kullanılmayan nesneleri bellekten düzenli aralıklarla temizlemeye çalışır. iOS'ta ise uygulamanın RAM değeri sıfıra ulaşır ulaşmaz otomatik olarak RAM'den temizlenir.
Son neden ise Android'in uygulamalara sağladığı esneklik. Ancak bu esneklik belleğin daha az verimli kullanılmasına neden olabiliyor. Arka planda çalışan uygulamalar söz konusu olduğunda Android, iOS'tan daha az kısıtlayıcıdır. Bu nedenle aktif olarak kullanılmayan uygulamalar, Android telefonlarda iPhone'lara göre RAM'i kullanma eğilimindedir. Tüm bunlar iOS'ta daha az RAM gerektirirken Android telefonlarda daha fazla RAM gerektiriyor.