Ekonomi

Bakan Kacır açıkladı: GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN envantere girdi!

Yerli ve milli olarak geliştirilen ilk hava-hava füze ailesi olan GÖKDOĞAN’ın envantere girdiğini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır duyurdu.

Bakan Kacır açıkladı: GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN envantere girdi!
30-07-2024 20:52
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıl dönümünün kutlamalarında konuşan Bakan Kacır, ‘’Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün kanatları gökyüzünde güvenle süzülüyor. Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN’ı envanterimize kazandırdık.’’ ifadelerini kullandı

Aynı zamanda Kacır, ’’KAAN’da yer alan ve onu 5. nesil bir uçak hâline getiren bilgisayarın bütünleşik işlemci ünitesini geliştirerek bu kabiliyete sahip birkaç ülkeden birisi olduk.’’ açıklamasında bulundu.

Kacır’ın envantere girdiğini açıkladığı GÖKTUĞ projesi kapsamında yürütülen ve ana yükleniciliğini TÜBİTAK SAGE’nin yaptığı GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzeleri, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacına yönelik olarak üretiliyor.

Türk Hava Kuvvetleri’nin kullandığı ABD üretimi AIM-9 Sidewinder ve AIM-120 AMRAAM füzelerinin yerini alacak GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, havadan havaya füze alanındaki dışa bağımlılığın sonlandırılması açısından da kritik öneme sahip.

2024 Ocak ayında SSB Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, füzelerin tasarım doğrulama testlerinin tamamlandığını ve artık kabul testlerine başlanacağını açıklamıştı.

Temelde F-16 savaş uçakları için geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN ile bu proje üzerinden geliştirilecek yeni füzeler, ilerleyen süreçte Milli Muharip Uçak KAAN’da da kullanılacak.

GÖKTUĞ PROJESİ

AIM-9 ve AIM-120 Füzelerinin Amerika Birleşik Devletleri’nden tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması; yüksek irtifa hava savunmasını bu füzeler aracılığıyla F-16 savaş uçakları tarafından gerçekleştiren Türkiye’yi, milli havadan havaya füzelerini geliştirmek zorunda bırakmıştır.

Bu kapsamda 2013 yılında GÖKTUĞ Projesini başlatan TÜBİTAK-SAGE, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını sonlandırmak için önemli bir adım atmıştır. GÖKTUĞ Projesi, BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesi (WVRAAM) ve GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi (BVRAAM) olmak üzere iki ayrılmaktadır.

BOZDOĞAN GÖRÜŞ İÇI HAVA HAVA FÜZESİ (WVRAAM)

BOZDOĞAN, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan BOZDOĞAN, elektronik harbe karşı dayanıklı yapıdadır.

Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza (Mach 3) ulaşabilmektedir ve vektör kontrolü sayesinde yüksek manevra yeteneğine sahiptir. IIR başlığı sayesinde, seyir füzelerine dahi etki edebilecek şekilde geliştirilmiştir.

TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testleri başlatılan BOZDOĞAN’ın; Kasım 2019’da yerdeki F-16 kanadından test atışı gerçekleştirilmiş ve 4 kilometre yükseklikteki yüksek hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etmiştir. BOZDOĞAN’ın, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan AIM-9 Sidewinder Füzelerinin yerini alması planlanmaktadır.

GÖKDOĞAN GÖRÜŞ ÖTESİ HAVA HAVA FÜZESİ (BVRAAM)

GÖKDOĞAN, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’dir. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan GÖKDOĞAN; at-unut, birden fazla hedefe kilitlene bilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahiptir. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebilmektedir. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilmektedir.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ