Gündem

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:
01-08-2024 13:10
01-08-2024 13:18
ANKARA
Google News

EshaHaber Güncel Gündem Sondakika Haberleri 

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetleri başta olmak üzere gündemdeki konulara ilişkin olarak Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.  

Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

67 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ 

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Komuta Kademesi’nin şekillendiği 2024 yılı Yüksek Askerî Şûra toplantısı bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde icra edilecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayını müteakip önümüzdeki saatlerde açıklanacak Yüksek Askerî Şûra kararlarının devletimize, milletimize ve Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin; sahanın gerekliliğine uygun, alışılmadık, öngörülemez, süratli ve sürekli icra esaslarında gerçekleştirdiği kararlı operasyonlarla;

Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil,

- Son bir haftada 67, 

- 1 Ocak’tan bugüne kadar ise 1.588 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Ayrıca, Irak’ın kuzeyindeki Gara, Kandil ve Asos’ta bulunan terör hedeflerine yönelik 26 Temmuz’da icra edilen hava harekâtıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, depo ve terör örgütünün kullandığı tesislerden oluşan 25 hedef başarıyla imha edilmiştir. 

İcra edilen hava harekâtında azami oranda yerli ve millî mühimmat kullanılarak çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir.

Öte yandan, Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 1 PKK’lı terörist daha Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur.

Terör yuvalarına kilit vurmaya kararlılıkla devam eden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde teröristlere ait 6 adet mağara/tünel tespit etmiştir. 

Tespit edilen mağara/tüneller dâhil arama-tarama faaliyetlerinde çok sayıda; el ve sis bombası, mayın/el yapımı patlayıcı; havan, uçaksavar ve makineli tüfek mühimmatı ile yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.

HUDUTLARDA 310 ŞAHIS YAKALANDI 

Yoğun, etkin ve dinamik tedbirlerle çok yönlü güvenliğin sağlandığı hudutlarımızda;

- Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 5’i terör örgütü mensubu olmak üzere 310 şahıs yakalanmış, 916 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. 

- Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 7 bin 412’ye, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 66 bin 975’e yükselmiştir. 

Ayrıca, son bir hafta içerisinde yapılan operasyonlarda 30 kilogramdan fazla uyuşturucu ele geçirilmiştir.

24 Temmuz’da Deniz Kuvvetlerimize ait insansız hava aracı ile gerçekleştirilen keşif ve gözetleme faaliyeti esnasında; 

- Yunanistan’a ait Sahil Güvenlik botunun Sisam Adası’nın kuzeydoğusunda Kuşadası Kadınlar Denizi mevkisinin batısında kalan bölgede düzensiz göçmenleri taşıyan bir botu bıraktığı tespit edilmiş, 

- Sahil Güvenlik Komutanlığımız bilgilendirilerek söz konusu göçmenlerin kurtarılması sağlanmıştır.  

KKTC TOPLUMSAL DİRENİŞ VE SİLAHLI KUVVETLER GÜNÜ KUTLU OLSUN 

Bölgesel ve küresel barış için öncü bir rol üstlenen Türk Silahlı Kuvvetlerimiz birçok coğrafyada başarıyla görev yapmaya devam etmektedir. 

Bu kapsamda, Sayın Bakanımız;

- 26 Temmuz’da Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi ve Askerî Ataşesi ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve beraberindeki ABD Savunma ve Kara Ataşesi ile Hava Ataşesini kabul etmiş,

- 30 Temmuz’da ülkemize resmî ziyarette bulunan ve Endonezya’nın seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Endonezya Savunma Bakanı ile görüşmüştür. 

- 31 Temmuz’da Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı’nı kabul eden Sayın Bakanımız, bugün (1 Ağustos) Yüksek Askerî Şûra Toplantısı sonrası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Toplumsal Direniş Bayramı ve Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle düzenlenen resepsiyona katılacaktır.

Bu vesileyle,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Toplumsal Direniş Bayramı ve Silahlı Kuvvetler Günü’nü (1 Ağustos) kutluyor; 

- Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya devam edeceğimizi,

- Ada’da tek ve kesin çözümün, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi olduğunu bir kez daha vurguluyoruz.

Sayın Bakanımız, yarın da ülkemize resmî ziyaret gerçekleştirecek Ukrayna Savunma Bakanı ile bir araya gelecektir.

İSRAİL’İN SALDIRILARI ÇATIŞMALARIN YAYILMA RİSKİNİ ARTIRIYOR 

Uluslararası toplumun çağrısına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2735 sayılı Kararı’na rağmen İsrail, bölgemizi daha büyük felaketlere sürükleme riski taşıyan haksız ve hukuksuz uygulamalarını, masum sivilleri hedef alan insanlık dışı saldırılarını ve katliamlarını sürdürmektedir. 

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 40 bine yaklaşmıştır. Gazze’de hayatta kalabilenler ise yerlerinden edilmiş ve temel insani ihtiyaçlarından yoksun hâlde yaşamak zorunda bırakılmıştır. Okullar, hastaneler ve diğer sivil hedefler İsrail bombalarının hedefi olmaya devam etmektedir.

Öte yandan, İsrail’in saldırılarını Yemen’e ve Lübnan’a yöneltmesi bölgemizde çatışmaların yayılması ve istikrarsızlık riskini artırmaktadır.

İsrail’in uluslararası hukuk çerçevesinde hareket etmesini, uluslararası toplumun çağrısı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı çerçevesinde derhâl ve koşulsuz ateşkesi kabul etmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. 

TSK EĞİTİM VE TATBİKAT FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR 

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin muharebe etkinliğinin muhafazası ve geliştirilmesine yönelik millî ve uluslararası tatbikat ve eğitim faaliyetleri de aralıksız sürdürülmektedir. 

Bu kapsamda;

- 26 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında Moğolistan’da KHAAN QUEST, 

- 30 Temmuz-9 Ağustos tarihleri arasında ise İzmir’de Yıldırım Seferberlik tatbikatları icra edilmektedir. 

- 23-31 Temmuz tarihleri arasında Fransa Deniz Kuvvetleri unsuru ACONIT tarafından Antalya’ya, Kanada Deniz Kuvvetlerine ait CHARLOTTETOWN tarafından İstanbul’a, ABD Deniz Kuvvetleri unsuru OAK HILL tarafından Aksaz’a ve Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ORIKU tarafından İzmir’e liman ziyaretleri yapılmıştır. 

- 30 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında ise Romanya Deniz Kuvvetlerine ait MIRCEA tarafından Bodrum’a, Almanya Deniz Kuvvetleri unsuru PEGNITZ gemisi tarafından ise İstanbul’a liman ziyaretleri yapılmaktadır.

Deniz Kuvvetlerimiz; köklü geçmişi, nitelikli personeli ve üstün teknolojisi ile Mavi Vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi azim ve kararlılıkla korumaya, elde ettiği büyük başarılarla dünyanın önde gelen deniz güçlerinden biri olarak üstlendiği uluslararası görevler ile bölge ve dünya barışına önemli katkılar sağlayamaya devam etmektedir.

Bu vesileyle, 30 Temmuz’da şehit olan Somali Türk Görev Kuvveti Komutanlığında görevli kahraman silah arkadaşımız Deniz Elektrik Uzman Çavuş Seydi Ünlü’ye bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.

Japonya’dan dönüş seyrine devam eden TCG KINALIADA korvetimiz; Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ardından Pakistan’a liman ziyareti gerçekleştirmektedir.

Korvetimiz, bugün (1 Ağustos) bir sonraki liman olan Umman’a seyre başlayacak, 4-6 Ağustos tarihleri arasında Umman’ın Salallah limanını ziyaret edecektir.

TCG KINALIADA tarafından ayrıca,

1-10 Ağustos tarihleri arasında; Aden Körfezi'nde ticaret gemilerine yönelik deniz haydutluğu faaliyetlerine karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına istinaden teşkil edilen ve Deniz Kuvvetlerimizin komuta ettiği Birleşik Görev Kuvveti-151 (Combined Task Force- CTF-151)’e Destek Görevi icra edilecektir.

NATO Müttefik Hava Komutanlığınca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri bünyesinde yürütülmekte olan Esnek Caydırıcılık Seçenekleri kapsamında, 8 Ağustos’ta Romanya hava sahasında icra edilecek Entegre Hava ve Füze Savunması faaliyetine 2 adet F-16 uçağımız ile katılım sağlanacaktır.  

ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEYE DESTEK OLUYORUZ

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından oluşturulan Rezerv Güç ile yangın söndürme çalışmalarına aralıksız destek olunmaktadır.

Bu kapsamda, bugüne kadar 17 ayrı yerde meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesine 50 helikopter ile 995 sorti yapılarak destek sağlanmıştır.

SINIFLANDIRMA SONUÇLARI YARIN AÇIKLANIYOR 

Yerli ve millî savunma sanayi ürünlerimizle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin modernizasyonu ve yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız ile personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz de planlandığı şekilde sürdürülmektedir. 

Ağustos, Eylül ve Ekim 2024 dönemlerinde silahaltına alınacak yedek subay/astsubay adayları ile erlerin sınıflandırma sonuçları yarın (2 Ağustos) açıklanacaktır. 

Sonuçlar; e-Devlet kapısı, askerlik şubeleri ve MSB Mobil uygulamasından öğrenilebilecektir.

Sonuç olarak Türk Silahlı Kuvvetlerimiz;

- Terörle mücadeleden hudutlarımızın güvenliğinin sağlanmasına, 

- Mavi ve Gök Vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizin korunmasından uluslararası barış ve istikrara katkı sunmaya kadar, üstlendiği tüm görevleri başarıyla yerine getirmeye azim ve kararlılıkla devam edecektir.

#MillîSavunmaBakanlığı


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ