HABER7
Türkiye’nin 28 Şubat zorbalığı sürecinde yaşadığı karanlık süreç, farklı ülkelerde çeşitli uygulamalarla devam ediyor.
Özellikle Avrupa ülkelerine rastlanan örtü yasakları, ağırlıkla peçe ve burkaya yönelik uygulanıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerde de kadınların peçe veya burka giymeleri yasaklanmış durumda.
Saçın yanı sıra peçeyle yüzün tamamının örtülmesi Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Lüksemburg, İtalya, Çad, Gabon, Kamerun, Nijer, Kongo, Cezayir, Çin ve Sri Lanka’da kısmi olarak yasak.
İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İspanya’da Katalonya’nın bazı bölgelerinde örtünme yasakları getirilmiş fakat bunlar yargı kararıyla iptal edilmişti.
FRANSA BAŞI ÇEKİYOR
11 Nisan 2011’de peçe yasağını getiren Fransa, bu adımıyla Avrupa'da peçeyi yasaklayan ilk ülke oldu. Fransa 2023 yılında ise abaya (uzun elbise) yasağını uygulama kararı aldı.
Almanya’nın 16 eyaletinde öğretmenlerin başörtüsü takması yasak. Hesse eyaletinde bu yasak kamu çalışanlarını da kapsıyor. Bavarya bölgesinde, Şubat 2017’den itibaren bütün kamu binalarında, okullarda ve üniversitelerde burka gibi kıyafetlerle yüzün tamamen kapatılması yasak.
Kanada’nın Quebec eyaletinde hükümet, 21 Haziran 2019’da yürürlüğe koyduğu kanunla kamu sektörü çalışanlarının işteyken başörtüsü gibi dini içerikli semboller takmasını yasakladı.
Belçika'daki Flaman Toplumu Eğitim Konseyi (GO), 2009 yılında, ülkenin Flaman kesiminde ve kendi bünyesindeki bütün resmi okullarda başörtüsünü yasaklama kararı aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ortaokullarda uygulanan başörtüsü yasağı kararı aleyhine yapılan itirazı reddederek kararın, “düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü” ihlal etmediğini savundu.
Fas’ta 2017 yılında burkanın giyilmesinin yanı sıra üretimi, satışı ve ithalatı yasaklandı.
_______________
TACİKİSTAN’IN 28 ŞUBAT’I
Daha önce kamu kurumlarında ve okullarda başörtüsü takılmasının yasaklandığı Tacikistan’da, tesettür tamamen yasaklanmıştı. Başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamıyla ilgili yasakları ihlal edenlere para cezası verilecek.
Tacikistan'da başörtüsüne yönelik baskı 2007'de başlamış, bazı kıyafetler okullarda yasaklanmış, daha sonra kural tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmişti. Tacikistan sakal uzatmayı da gayri resmi olarak yasaklamış ve binlerce kişinin sakallarının polis tarafından zorla tıraş edildiği bildirilmişti.
Editor : Eshahaber