Dünya

Biden'dan Erdoğan açıklaması: Görüşmede gündeme geldi

Cumhurbaşkanlığı'na yeniden seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik eden ABD Başkanı Joe Biden; görüşmede, Türkiye'ye F-16 satışının ve İsveç'in NATO'ya üyeliğinin onaylanmasının gündeme geldiğini söyledi.

Biden'dan Erdoğan açıklaması: Görüşmede gündeme geldi
30-05-2023 10:52
Google News

ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüğünü açıkladı.

President Joe Biden said that in a call Turkish President Tayyip Erdogan repeated Ankara's desire to buy F-16 fighter jets from the United States, while Biden responded that Washington was keen to see Ankara drop its objection to Sweden's joining NATO https://t.co/zN0KK6is64 pic.twitter.com/SKhDULx7d0

— Reuters (@Reuters) May 30, 2023

Delaware'e giderken Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, "Erdoğan'la konuştum. Onu tebrik ettim. O halen F-16'lar konusunda çalışmak istiyor. Ben de bizim İsveç ile anlaşma yapılmasını istediğimizi söyleyerek harekete geçilmesini istedik. Yani tekrar birbirimizle iletişime geçeceğiz" dedi.

Erdoğan'ın İsveç'in NATO üyeliği konusunda harekete geçip geçmeyeceği konusunda bir beklentisi olup olmadığına dair bir soruya ise Biden, "Bu konuyu gündeme getirdim. Gelecek hafta bunu daha detaylıca konuşacağız" ifadesini kullandı.

Türkiye'ye F-16 satışı ABD'yi ikiye böldü: Sıcak bakıyoruz/bakmıyoruzTürkiye'ye F-16 satışı ABD'yi ikiye böldü: Sıcak bakıyoruz/bakmıyoruz

ABD'de hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar, Türkiye'ye F-16'ların satılması için İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması şartını koşuyor.

Bunun yanında Demokratlar, Cumhuriyetçilere nazaran Ankara'dan daha fazla talepte bulunuyor. Bob Menendez önderliğindeki Demokratlar, özellikle de Yunanistan ve Kıbrıs konusunda Türkiye'den tavizler bekliyor. İsveç'in üyeliğinin onaylanmasının dışında, Ankara'nın Atina'ya yönelik saldırgan tutumunu durdurması, Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a verdiği desteğini sonlandırması ve gazetecilerle muhaliflerin serbest bırakılmasını istiyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ