Teknoloji

Bir hacker 1 milyar Çinlinin verisini çaldığını iddia ederek 200 bin dolar istedi

Haber 7 - Bir bilgisayar korsanı, Şanghay polisinden çaldığını bir milyar Çinli vatandaşın verilerini çaldığını iddia ederek Çin'deki yetkililerden bitcoin cinsinden 200 bin dolar talep etti.

Bir hacker 1 milyar Çinlinin verisini çaldığını iddia ederek 200 bin dolar istedi
04-07-2022 18:16
Google News

Bir bilgisayar korsanı, Şanghay polisinin veritanından bir milyar Çin vatandaşı hakkında bir yığın kişisel bilgi elde ettiğini iddia etti. Eğer iddialar doğruysa bu olay tarihin en büyük veri ihlali olarak nitelendiriliyor.

ChinaDan ismindeki hacker, geçen bir hafta hacker forumunda  23 terabayttan (TB) fazla veriyi 10 bitcoine satışa çıkardı. Bilgisayar korsanı, eğer 10 bitcoin karşılığı 200 bin dolar gönderilirse ele geçirdiği bu verilerin satışından vazgeçeceğini açıklayarak fidye talep etti. 

Gönderide, "2022'de Şanghay Ulusal Polisi (SHGA) veri tabanı sızdırıldı. Bu veri tabanı, Milyarlarca Çin vatandaşı hakkında terabaytlarca veri ve bilgi içeriyor" dedi.

Bilgisayar korsanı 1 Milyar Çinli vatandaşın ad, adres, doğum yeri, ulusal kimlik numarası, cep telefonu numarası, tüm suç/vaka ayrıntıları dahil olmak üzere emniyette kayıtlı tüm bilgileri ele geçirdiğini iddia ediyor.

Reuters, konuyla ilgili Çin hükümeti ve polis departmanına konunun doğruluğu hakkında sorular yöneltti. Ancak yetkililer soruları yanıtsız bıraktı. Bu nedenle sızıntının doğru olabileceği düşünülüyor.

ChinaDan isimli hackerin fidye talebi Çin'in Weibo ve WeChat sosyal medya platformlarında gündem oldu. Birçok vatandaş bunun gerçek olabileceğinden dolayı büyük endişe duyduğunu dile getirdi. Çin hükümeti bunun üzeri "Veri sızıntısı" hashtag'ini Weibo'da engellendi.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance CEO'su Zhao Changpeng sızıntı iddialarının ardından yeni kullanıcı doğrulama süreçlerini hızlandırdığını duyurdu..

Geçen yıl Çin, sınırları içinde üretilen kişisel bilgilerin ve verilerin nasıl depolanması gerektiğini düzenleyen yeni yasalar çıkarılmıştı. Ancak iddialar doğruysa vergi güvenliği için alınan önlemlerin Çin'de başarılı olmadığını gösteriyor.