HABER7
Kıbrıs adasında KKTC ile Rum bölgesini ayıran Yeşil Hat içerisinde bulunan Pile köyünün ulaşım imkanlarından mahrum bırakılmaması için başlatılan yol projesi gündemdeki yerini koruyor. Pile köyünü Yiğitler köyüne bağlamak için KKTC hükümetinin projelendirdiği 11,6 kilometrelik Pile-Yiğitler karayolunun yapımına 18 Ağustos’ta başlanmıştı.
Yalnızca 4,1 kilometrelik kısmı ara bölgeden geçen yolun KKTC topraklarında kalan kısmının acilen bitirilmesi, ara bölgedeki kısmının Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) ile istişare edilerek tamamlanması planlanıyordu. Ancak proje güzergahına asker yığıp dikenli tel çeken, araçlarla yolu kapatan BM güçlerine karşı Türk tarafının 19 Ağustos’ta fiziki müdahalede bulunmasıyla tansiyon yükselmişti.
BMBG gözetimindeki ara bölgede yer alan dört köyden biri olan Pile, adada 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan beri Türklerin ve Rumların bir arada yaşadığı tek yerleşim birimi olma özelliğini taşıyor. Bu bakımdan köyün kendine özgü bir yönetimi mevcut. Yaklaşık 500 Türk ve 1.200 Rumun yaşadığı Pile’de halkların her birinin seçtiği iki ayrı muhtar görev yapıyor. Mülki idare bakımından KKTC’ye göre Gazimağusa ilçesine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) göre ise Larnaka’ya bağlı olan köyde, emniyet ve yargı gibi konularda işlemler toplumsal mensubiyete göre KKTC veya GKRY’nin yetkili kurumlarınca yürütülüyor. Köyden geçen tek yol var, o da GKRY topraklarıyla doğrudan bağlantılı... |
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in “Pile’yi kuzeye bağlayacak izinsiz bir yolun tek taraflı olarak yapılması tampon bölgeye yönelik büyük bir ihlal olur” ifadesiyle takındığı olumsuz tavır, BM’nin daha önceki uygulamalarını akıllara getirdi.
YOLA MÜSAADE YOK, ÖZEL ÜNİVERSİTEYE DOKUNAN YOK
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) hazırladığı “Kıbrıs’ta Pile Olayının Gösterdikleri” isimli dosyada, yol geriliminin geçmişi ve geleceğine dair önemli bilgilere yer verildi. Mehmet Uğur Ekinci’nin hazırladığı raporda, BMBG’nin adadaki iki tarafa yönelik eşit olmayan tutumu da irdelendi.
Kıbrıs’taki tampon bölgede GKRY yönetiminin izinsiz şekilde üniversite faaliyetlerine giriştiği, tam 11 yıldır BM Barış Gücü’nün bu duruma göz yumduğuna dikkat çekildi. Central Lancashire Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü’nün Rum yönetimince inşa edildiği kaydedildi.
SETA raporunda şu ifadeler yer aldı:
“Ara bölgede GKRY’nin kendi başına projelendirerek gerçekleştirdiği faaliyetlere BM’nin gösterdiği tutum aynı olmamıştır. BM, Rumlara ait izinsiz yapıların varlığını kabul etmesine rağmen bunlara müdahalede bulunmamaktadır. Örneğin BM Genel Sekreteri Guterres tarafından yayımlanan raporlarda Pile yakınlarındaki üniversitenin izinsiz olarak faaliyet gösterdiği ve kampüsün genişletilmesi konusunda da BMBG’den izin alınmadığından şikayet edilmektedir.
Raporda bahsedilen Central Lancashire Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü 2012’den beri faaliyette olduğuna göre BM’nin izinsiz faaliyete on yıldan uzun süredir göz yumduğu anlaşılmaktadır.
Bu örnekler BM’nin ara bölgedeki faaliyetlerle ilgili olarak Kıbrıslı Rumlara yönelik müsamahalı yaklaşımını Türklere karşı göstermediğini ortaya koymaktadır. Pile-Yiğitler yoluyla ilgili olarak da BM, Rumların rızası olmadan bu projeye olumlu görüş belirtmekten kaçınmaktadır...”
Kaynak: HABER7.COM
Editor : Eshahaber