Dünya

Bütün gözler Akıncı'da! Reisi'nin düşen helikopterini arama görüntülerine 6 milyon takip

Azerbaycan sınırından dönüşünde helikopter kazasında can veren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyeti arama çalışmalarında kritik rol üstlenen Bayraktar AKINCI İHA’yı milyonlarca insan canlı takip etti.

Bütün gözler Akıncı'da! Reisi'nin düşen helikopterini arama görüntülerine 6 milyon takip
20-05-2024 12:27
Google News

Tüm dünya saniye saniye AKINCI'yı izledi! İşte AKINCI'nın özellikleri

GALERİNİN DEVAMI <p>Cumhurbaşkanı Reisi'nin <a href=arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla Türkiye'den talep ettiği Bayraktar AKINCI İHA bir ilki başararak tüm dünyada gündem oldu.

"><p>Akıncı İHA, İran <a href=Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı.

"><p><strong>DÜNYA AKINCI TİHA'YI İZLEDİ</strong></p><p>Reisi ve beraberindeki <a href=heyeti kurtarmak için saatlerdir süren arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, İran'ın isteği üzerine Türkiye, İran'la dayanışma göstererek bölgeye Bayraktar AKINCI İHA gönderdi

"><p>Üstün <a href=gece görüşü özelliğiyle bölgede keşif uçuşları yapan son teknoloji AKINCI İHA, tüm dünyada gündem oldu. Hava takip radarı sitelerinde en çok takip edilen araç olan AKINCI İHA'nın, İran yetkililerine saha taramalarında büyük oranda yardım sağladığı bildirildi.

"><p>İŞTE AKINCI'NIN ÖZELLİKLERİ<br /><br />AKINCI ilk uçuşunu 6 Aralık 2019'da gerçekleştirdi. Prototip araçların ardından ilk uçakların seri üretimine başlandı.</p><p>Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girdiği 29 <a href=Ağustos 2021 tarihinden beri operasyonel olarak başarıyla görev yapan Bayraktar AKINCI TİHA, milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor.

"><p>Milli TİHA Bayraktar AKINCI, 21 Haziran 2022 tarihinde Savunma Sanayii <a href=Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı heyetleri huzurunda gerçekleştirilen dayanım, yüksek irtifa ve yüksek hız testleri kapsamında 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kırdı.

"><p>Bayraktar AKINCI TİHA’ya milli olarak üretilen mühimmatların entegrasyon süreci başarıyla devam ediyor. Bugüne <a href=kadar TİHA’nın geliştirme faaliyetleri kapsamında MAM-L, MAM-T, MAM-C, Tolun, Teber-81, Teber-82, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SİHA, İHA-230 Süpersonik Füze, İHA-122 Süpersonik Füze ve Çakır Seyir Füzesi başarıyla test edildi.

"><p>Bayraktar AKINCI, atış testleri kapsamında milli mühimmatlar ile hedefini tam isabetle vurdu. Etkin taarruz gücünü, farklı hedeflere <a href=karşı kullanılabilen geniş yelpazedeki milli mühimmatlardan alan Bayraktar AKINCI, etkinliğini ve caydırıcılığını gün geçtikçe artırıyor.

"><p><strong>SÜPERSONİK FÜZELERLE TAM İSABET</strong><br /><br />Bayraktar AKINCI TİHA, <a href=Mart ayında süpersonik füzeler ile gerçekleştirdiği atış testlerini başarıyla tamamladı. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar AKINCI, uzun menzilli atış testlerini icra edebilmek için Sinop’a uçtu. Roketsan tarafından geliştirilen süpersonik füzeler İHA-122 ve İHA-230 ile gerçekleştirilen atış testlerinde Karadeniz üzerinde konumlanan uzak mesafedeki hedefleri tam isabetle vurdu.

"><p><strong>ÇAKIR İLE 100 KİLOMETREDEN VURDU</strong><br /><br />Bayraktar AKINCI, 29 <a href=Şubat 2024 Perşembe günü Roketsan’ın geliştirdiği Çakır seyir füzesi ile gerçekleştirilen atış testinde Karadeniz üzerinde 100 kilometre uzaktaki hedefi tam isabetle vurdu.

"><p><strong>ASELFLIR-500 İLE NOKTA ATIŞ</strong></p><p><br />22 Şubat’ta icra edilen test kapsamında Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen sınıfında dünyanın en iyi elektro-optik <a href=sistemi olan ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

"><p>18 <a href=Temmuz 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın huzurunda Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayı Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid Bin Hüseyin El Bayari imzaladı. Bu kapsamda Bayraktar AKINCI TİHA’lar, Suudi Arabistan Krallığı Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde görev yapacak. Bu anlaşma neticesinde Türkiye’nin tek seferde yapılan en büyük havacılık ihracatı gerçekleşti.

"><p>AKINCI <a href=SİHA Teknik Özellikler

Haberleşme Menzili: LOS & BLOS

Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)

Seyir – Maksimum Hız: 130 – 195 Knots

Maksimum Kalkış Ağırlığı: 5,500 kg

"><p>Operasyonel – Maksimum İrtifa: 40,000 feet</p><p>Havada Kalış: 24 saat</p><p>Faydalı Yük Kapasitesi: 1500 kg</p><p>Kanat Açıklığı: 20 mt.</p><p>Faydalı Yük – ISR: Simultane EO/IR/LD, Çok Amaçlı AESA Radar & SIGINT</p><p>Yükseklik: 1 mt.</p><p>Faydalı Yük – Mühimmatlar: Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmatlar, Füzeler & Uzun Menzilli Stand Off Mühimmatlar</p><p>İtki Tipi: 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop Motor</p>

HABER7

Ortadoğu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin düşen helikopteriyle sarsıldı. Helikopter kazasında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın yanı sıra Tebriz Valisi Malik Rahmeti, İran lideri Hamaney’in Tebriz Temsilcisi Muhammed Ali Al-i Haşim’in de aralarında yer aldığı 9 kişi hayatını kaybetti.

Helikopterin enkazına 15 saatlik çalışma sonucu ulaşıldı.

Saatler süren arama çalışmaları için İran makamlarının Türkiye’den destek talep etmesi üzerine havalanan Bayraktar AKINCI İHA, bölgede uçuş gerçekleştirdi. AKINCI İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaşarak görevini başarıyla tamamladı. Akıncı İHA’nın tespitlerinin ardından İran Kızılayı, Cumhurbaşkanı Reisi’ye ait helikopter enkazının yerini bulduklarını duyurdu.

6 MİLYONU GEÇTİ

Kazadan kurtulan olmazken, bütün dünyanın nefesini tutarak takip ettiği kaza sürecinin aktörü AKINCI oldu.

AKINCI İHA’nın uçuşu başından itibaren dünya genelinde büyük ilgi topladı.

AKINCI’nın arama görüntülerini canlı yayınlayan Anadolu Ajansı’nın içeriğini 6,3 milyonu aşkın kişi seyretti.

“AA Canlı” sayfasından saniye saniye yayınlanan görüntülerde, kaza bölgesinin tespit edildiği anlar da yer aldı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi yaşıyor mu? Akıncı İHA dünyada bir ilki başardı

AKINCI’nın aktardığı görüntülerde, bölgeye ulaşan yardım ekipleri de kayda girdi.

6 saat 35 dakika süren video kaydının kısa sürede 6 milyon izlenmeyi aşması izlenme rekoru olarak değerlendirildi.