Ekonomi

Cari açık hangi durumlarda oluşur? Cari açık artarsa ne olur?

Ekonomi - Cari açık nedir sorusu son günlerde popüler oldu. Cari açık, bir ülkenin aylık ya da yıllık olarak ihraç etmiş olduğu mal, hizmet ya da finansal aracı dış piyasadan ithal etmesine denir. Ayrıca bir ülkenin finansal açıdan para biriminin değer kaybetmesine neden olur. P

Cari açık hangi durumlarda oluşur? Cari açık artarsa ne olur?
31-07-2024 14:33
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Cari açık, bir ülkenin dış ticaret hesabının negatif farkı olarak bilinmektedir. Cari açıkta artış olduğu takdirde o ülke ekonomik ve finansal açıdan büyük zorluklar ile karşılaşacaktır. Peki, Cari açık hangi durumlarda oluşur? Cari açık artarsa ne olur? 

Cari açık

CARİ AÇIK HANGİ DURUMLARDA OLUŞUR?

Dış ticaret hesabındaki negatif farkı gösteren cari açık hangi durumlarda oluşacağı merak ediliyor. İşte cari artış sonucu oluşabilecek durumlar;

İhracat-ithalat arasındaki dengenin kurulması lazım. Eğer ki bir ülkenin ihracatı ithalatından düşük ise, cari açığın oluşması muhtemeldir.

Maliyet faktörleri göz önüne alınması gerekiyor. Ülke içi maliyetlerin yüksek olması ve dışarıya rekabet etme kabiliyetinin zayıf olması dışarıdan satın almayı artıracağından dolayı cari açığın oluşmasına neden olabilmektedir.

Para birimi değerinin yükselmesi zora sokabilir. Ülkenin para birimi değerinin dünya ülkeleri para birimlerine kıyasla değer kazanması, ülkenin dışarıya satacağı mal ve hizmetin pahalılaşmasına sebebiyet vereceğinden oluşabilir.

İç talebin artması bu nedenler arasındadır. Ülkenin içinde mal ve hizmet talebinin artması, dışarıdan mal ve hizmet ithalatının artmasına neden olabileceğinden, fazla satın alma kaynaklı oluşabilir.

Turizm için yurt dışına giden o ülkenin vatandaşları ve ülkede çalışan yabancı ülke vatandaşlarının döviz çıkışına sebep olmasından dolayı cari açık olabilir.

Cari açık yukarıdaki faktörlerin birleşmesi ile oluşabilir. Tek bir sebepten dolayı cari açık oluşmamaktadır.

CARİ AÇIK ARTARSA NE OLUR?

Cari açık artarsa o ülkenin ekonomisindeki büyüme yavaşlayacaktır. Ayrıca ülkenin kredi notunu negatif etkiler. Cari açık arttığı takdirde ülkenin dış borcu artacaktır ve enflasyon oranlarında yükselme görülecektir.

FAZLA CARİ AÇIK EKONOMİYİ NASIL ETKİLEMEKTEDİR?

Cari açığın fazla olması o ülkenin ekonomisini kötü yönde etkilemektedir. Fazla cari açık olduğunda oluşabilecek ekonomik olumsuzluklar şu şekildedir;

Döviz kuru baskısının artması

Yerel para biriminin değer kaybetmesi

Dış borçların artması

Faiz oranlarının artması

Ekonomik istikrarsızlık riskinin yükselmesi

Dış finansmanın artması

Enflasyonun yükselmesi

Mali disiplinin kaybolması

İthalat maliyetlerinin artması

CARİ AÇIK NASIL KAPANIR?

Cari açığı kapatmak için öncelikle o ülkenin yerli üretimini artırması gerekmektedir. İthalatı azaltıp ihracatı artırmak cari açığı belli bir oranda düşürebilir. Ülke içi fiyat düzenlemesine gidilip ithalatı azaltıp cari açık kontrol altına alınabilir.

Cari açık nasıl hesaplanmaktadır?

CARİ AÇIK NASIL HESAPLANMAKTADIR?

Bir ülkenin cari açığının hesaplanması o ülkenin aylık, yıllık ya da dönemsel olarak ihracat ve ithalat verilerinin karşılaştırılması ile yapılmaktadır.

Ülkedeki haneye giren maaşların toplamı ve hanenin harcamaları arasındaki farkın negatif olması da etkili faktördür.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ