Gündem

CHP'li başkanın dolusavar fiyaskosu! 'Bulutlara atış yaptık' dedi, ilçeyi sel götürdü

CHP'li Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, ilçeyi vuran sel felaketinden hemen önceki paylaşımıyla sosyal medyanın gündemine oturdu. Olası dolu yağışının belediyenin hizmetindeki dolusavarla önlenebileceğini iddia eden Köleoğlu, uzmanların tepkisini çekti.

CHP'li başkanın dolusavar fiyaskosu! 'Bulutlara atış yaptık' dedi, ilçeyi sel götürdü
19-12-2022 15:03
Google News

Antalya'nın Kumluca ilçesi ve çevresinde 12 Aralık Pazartesi gecesi etkili olan yağışlar sel felaketine dönüştü.

Özellikle Türkiye'nin 'sebze ve meyve üssü' olarak bilinen Kumluca, sel felaketinden ötürü ağır yara aldı.

Antalya'daki sel felaketi sırasında kalp krizi geçiren bir vatandaş hayatını kaybetti

5'TE 1'İNDE AĞIR HASAR

Kumluca'da toplamda 50-55 bin dönüm sera alanı yer alırken, bunun 12 bin 500 dönümünde hasar ve zarar meydana geldi. Onlarca işletme ve ev kullanılamaz hale geldi, altyapı sistemlerinde ise aksamalar yaşandı.

Olay sonrası gözler Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu'na çevrildi. CHP'li Başkan Köleoğlu'nun sel felaketinin hemen öncesinde sosyal medyada "dolusavar" paylaşımı yaptığı ortaya çıktı.

CHP'li Köleoğlu'nun 11 Aralık'ta yaptığı, "dolusavar" aletiyle bulutlara ses dalgası atışı yaptıklarını ve bu sayede dolunun yağmura dönüşmesini sağlayarak oluşabilecek tehlikelerin önüne geçtiklerini söylediği belirlendi.

Antalya'daki hava durumu haritasının ekran görüntüsünü paylaşan Köleoğlu, "Yine Dolusavar Kurtardı" başlığı ile şu sözleri paylaştı:

"Kıymetli Üreticilerimiz; İlçemize yaklaşan bulutların kristalleşmesiyle oluşan doluları dolusavarımız ile ses dalgası yaymak suretiyle on pare atışı yaparak yağmura dönüşmesini sağladık ve oluşabilecek tehlikelerin önüne geçtik."

'BU BİLGİLER DOĞRU DEĞİL!'

Başkan Köleoğlu'nun 'S-400 Dolusavar' sistemine uzmanlardan tepki geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, CHP'li belediye başkanı Köleoğlu'nun yanıltıldığını, ses dalgalarının yağışları engelleyemeyeceğini söyledi.

Prof. Kadıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Başkanım size verilen bu bilgiler doğru değil. Eğer ses dalgaları bu iddia edilen şeyi yapsaydı hem bulutun tam içinde hem de çok daha güçlü olan gökgürültüsü dolu yağmurunu engellemedi. Lütfen meteoroloji genel müdürlüğünün ya da üniversitelerin meteoroloji bölümlerine sorun..."

'DOLANDIRICIDIR'

Kadıoğlu, "Dolusavar" adı altında vatandaşa umut tacirliği yapan kimselere suç duyurusunda bulunulması gerektiğini şöyle anlattı:

"Meteoroloji bilim insanı olarak yetenekleri bu şekilde bilimsel olmayan dolu savar gibi uyduruk şeylerle doluyu önlediğini iddia edenleri barındıran bir dolandırıcıdır. Halkın dolandıran bu düzenbazlar için suç duyurusunda bulunması..."

CHP'Lİ BAŞKANIN 'DEV' İCRAATI: S400 DOLUSAVAR!

CHP'li Başkan Mustafa Köleoğlu, S-400 Dolusavar adlı makineyi 2020 yılında belediyenin envanterine eklemişti. Köleoğlu, bu cihaz sayesinde bölgedeki dolu yağışlarının yağmura dönüşeceğini şu sözlerle iddia etmişti:

“Türkiye'de ilk kez üretilen bir cihaz olan dolu önleme cihazı asetilen gaz sayesinde çalışmaktadır. Bu gazın patlamasıyla ortaya çıkan özel ses dalgası 12-14 kilometre yüksekliğe çıktığında dolu bulutu içindeki kristallerin yağmura dönüşmesini sağlıyor. Böylece yağış dolu şeklinde değil de yağmur olarak yağıyor. Bu ses dalgasının yayılması sonucu 700-800 dönümlük arazi koruma altına alınmaktadır. Bu sistem ise tamamen akıllı bir sistemden oluşuyor.”

Ancak S-400 Dolusavar adlı makine Başkan Köleoğlu'nun istediği gibi sonuç vermedi. Türkiye'nin stratejik bölgelerinden Kumluca, sel felaketiyle büyük yara alırken domates arzı da zarar gördü.

Türkiye'deki domates ihtiyacının yüzde 15'inin karşılandığı Kumluca'da sel felaketinden ötürü fiyatlar artışa geçti.

CHP'li belediyenin altyapı ve üstyapıda yaşadığı yoksunluk nedeniyle tarım alanlarının büyük bölümü zarar görürken, belediyenin imkanlarını dolusavara kullanması tepki çekti.

Devam eden günlerde domates, biber ve benzeri sebze ürünlerinde fiyatlar düşmesine karşın büyükşehirlerdeki pazarlarda 5-6 liralık artış sabit kaldı.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ