Japonya Bilim ve Teknoloji Bakanlığı imzalı bir rapora göre, Çin hem bilimsel araştırma çıktılarında hem de "yüksek etkili" çalışmalarda ABD'yi geride bıraktı.
Japonya Ulusal Bilim ve Teknoloji Politikası Enstitüsü (NISTP) tarafından Salı günü yayınlanan raporda, Çin'in şu anda yılda en fazla sayıda bilimsel araştırma makalesi yayınladığı tespit edildi. Çin'i sırasıyla ABD ve Almanya izledi.
Rakamlar, 2018 ve 2020 arasındaki yıllık ortalamalara dayanıyor. Veriler bilimsel ve akademik araştırmaya yönelik analizleri ile bilinen Clarivate tarafından sağlandı.
Japon NISTP raporunda ayrıca Çin merkezli makalelerin dünyanın en çok atıf yapılan çalışmaların ilk yüzde 1’lik diliminin yüzde 27,2'sini oluşturduğunu ortaya koydu. Bir araştırma makalesinin aldığı atıf sayısı, akademide yaygın olarak kullanılan bir ölçüdür. Bir çalışmaya diğer araştırmacılar tarafından sonraki makalelerde ne kadar çok atıfta bulunulursa makalenin saygınlığı da aynı ölçüde artıyor.
Çin'in ardından en çok atıf yapılan çalışmaların ilk yüzde 1’lik diliminin yüzde 24,9'unu ABD oluştururken, İngiltere yüzde 5,5'ini oluşturdu.
Raporda, Çin'in yıllık ortalama 407 bin 181 bilimsel makale yayınladığı ABD'nin ise buna karşılık 293 bin 434 makale yayınladığı aktarıldı.
Çin, malzeme bilimi, kimya, mühendislik ve matematik alanındaki araştırmaların büyük bir kısmını oluştururken, ABD'li araştırmacılar klinik tıp, temel yaşam bilimleri ve fizik araştırmalarında daha üretkendi.
Rapor, ABD başkanı Joe Biden'in ABD bilimsel araştırmalarını Çin ile daha rekabetçi hale getirmek için 10 yıl boyunca 200 milyar dolarlık araştırma fonuna izin verecek yasa olan "Chips and Science Act"ı imzaladığı gün yayınlandı.
Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı'ndan Shinichi Kuroki, Nikkei Asia'ya verdiği demeçte, "Çin, bilimsel makalelerin hem miktarı hem de kalitesi açısından dünyanın en iyi ülkelerinden biri. Gerçek küresel lider olmak için uluslararası kabul görmüş araştırmalar üretmeye devam etmesi gerekecek” dedi.