Teknoloji

Çin, NASA'dan önce Mars'ta toplanan örnekleri Dünya'ya getirecek

Haber 7 - NASA'nın Mars'ta toplanan örnekleri dünyaya getirmek için 16 kişilik bir ekip kurmasının ardından Çin, Mars'tan örnek toplamak ve Dünya'ya NASA'dan önce getirmek için düğmeye bastı.

Çin, NASA'dan önce Mars'ta toplanan örnekleri Dünya'ya getirecek
21-06-2022 11:16
Google News

Çin, NASA'nın Mars'taki imrenilen başarısından sonra 2031'de Mars'tan Dünya'ya ilk kaya örneklerini getirmek için düğmeye bastı.

Çin'in Tianwen-3 adını verdiği projenin başına Sun Zezhou getirildi. Zezhou'nun Çin, Temmuz 2031'de Mars'tan ilk kaya örneklerini getirmeye başlayacak.  Bu kapsamda 2028 yılının sonlarında uzaya bir araç gönderilecek.

Çin'in NASA'ya göre daha kısa sürede örnek toplayıp Dünya'ya getirebilecek olması tek bir Mars inişini ve daha basit bir örnek toplama sürecini içermesinden kaynaklanıyor. Tabii ki bu projenin başarıya ulaşıp ulaşamayacağını zaman gösterecek. Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) geçen yıl Mars'a ulaşma ve yüzeye bir gezici yerleştirme teknolojisine sahip olduğunu gösteren paylaşımda bulunmuştu. 

Örnekler, Dünya'ya geri gönderilmek için bir çıkış aracıyla uzaya fırlatılacak. Daha sonra bu araç uzayda bekleyen başka bir uzay aracına aktarılacak. En son ise uzayda bekleyen araç örnekleri Dünya'ya getirecek.

Mars'tan gelen materyalleri incelemek gezegende herhangi bir yaşam biçiminin var olup olmadığını belirleme konusunda büyük fırsat sunuyor. 

Çin, uzay projeleri için büyük harcamalar yağıyor. Çin'in uzay projeleri arasında Mars ve ay görevlerinin yanı sıra düşük Dünya yörüngesinde kendi uzay istasyonunun yakın zamanda devreye alınmasını da yer alıyor.