Dünya

Çin ordusundan yığınak! 'Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder'

Haber 7 - Çin'den yapılan açıklamada. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi durumunda; ABD'nin bedel ödeyeceği ifade edildi.

Çin ordusundan yığınak! 'Pelosi Tayvan'a giderse ABD bedel öder'
02-08-2022 12:22
Google News

Çin'den yapılan açıklamada. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesi durumunda; ABD'nin bedel ödeyeceği ifade edildi:

"ABD ile iletişim halindeydik. Umuyoruz ABD bu olayın ciddiyetini ve ne kadar hassas olduğunu anlamıştır. Eğer ziyaret gerçekleşirse kararlı önlemler alacağız. ABD'nin Çin'in tekrarlanan ve ciddi uyarılarını görmezden gelmesi karşısında Çin'in alacağı karşı tedbirler gerekçeli ve gerekli olacaktır. Tayvan, ABD’nin attığı adımdan dolayı ‘feci sonuçlarla’ karşı karşıya kalacak. ABD de Çin'in egemenlik haklarına zarar vermenin bedelini kesinlikle ödeyecek."

Çin Ordusu, Tayvan'ın karşısındaki Fujian bölgesine DF-16 balistik füzesi sevk etti.

ABD'den Çin'i kızdıracak hamle: 'Pelosi Tayvan'ı ziyaret edecek'ABD'den Çin'i kızdıracak hamle: 'Pelosi Tayvan'ı ziyaret edecek'

"BU AKŞAM TAYVAN'A İNECEK" İDDİASI

Tayvan gazetesi China Times haberinde, Pelosi'nin bugün yerel saatle 22.30'da (TSİ 17.30) Taipei'ye geleceği ve geceyi Ada'da geçireceği belirtildi. Haberde, Pelosi'nin yarın sabah da Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşeceği, ardından yerel saatle 10.00'da (TSİ 05.00) Ada'dan ayrılacağı kaydedildi.

Çin’in Fujian bölgesindeki limanlardan birinde görüntülenen Çin ordusuna ait askeri araçlar.

PELOSİ'NİN ASYA PASİFİK TURU

Beyaz Saray'dan yapılan resmi açıklamada, Pelosi'nin Pasifik Turu kapsamında; Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceği belirtilmiş, açıklamada Tayvan adı geçirilmemişti. 82 yaşındaki Pelosi'nin, nisan ayında Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret; Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

105mm silahla donatılan Type 05 amfibi muharebe araçları, Çin plajlarında görüntülendi.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.

Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

AYRINTILAR GELİYOR...