Teknoloji

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Türkiye'de e-ticaret hacmi 381,5 milyar liraya ulaştı

Haber 7 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen bir etkinlikte e-ticaret sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Oktay, Türkiye'deki e-ticarete dair önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Türkiye'de e-ticaret hacmi 381,5 milyar liraya ulaştı
15-06-2022 11:16
Google News

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün, e-ticaret sektöründe yapılması planlanan düzenlemelere ilişkin sektör temsilcileri ile hükümetin bir araya geldiği bir etkinlik düzenlendi. Toplantıda açılış konuşmasını yapan Fuat Oktay, hükümetin, politikalar ve hukuki düzenlemeler belirlenirken ilgili paydaşların görüşlerinin her zaman dikkate alındığını vurguladı.

Hükümet olarak katılımcı bir yaklaşım benimsediklerini belirten Oktay, reformların bu kapsamda "doğru tanımlanmış" ve "sonuç odaklı" paydaşlarla fikir birliği içinde hayata geçirildiğini söyledi. Oktay daha sonra düzenlenen etkinliğin Türkiye'de e-ticaretin dengeli ve rekabetçi şekilde büyümesi için önemine vurgu yaptı.

TÜRKİYE'DE E-TİCARET HACMİ 381,5 LİRAYA ULAŞTI

Covid-19 pandemisi süresince Dünyada ve Türkiye'de son yıllarda e-ticaretin rekor bir sevide büyüdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı, geçen yıl dünyada perakende e-ticaret satışlarının 5 trilyon dolara yaklaştığını, bu rakamın 2025 yılına gelindiğinde 7 trilyon doların üzerine çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.

Türkiye'de e-ticaret hacminin 2021 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 69'luk artışla 381,5 milyar liraya ulaştığını dile getiren Oktay, e-ticaret hacmi en çok artan sektörlerin konaklama, gıda ve süpermarket, seyahat, taşımacılık, depolama ve havayolları sektörü olduğunu aktardı.

"2 yıl öncesine kadar 1 milyar dolar değerlemeyi geçen Türkiye'den tek bir girişimci yokken bugün 6 unicorn yani bizim tabirimizle 6 Turcorn'umuz var." diyen Oktay, bunlardan 3'ünün e-ticaret ve 1'inin e-ticaret sitelerine yönelik satışı artırma araçları sunan bir yazılım şirketi olduğunu bildirdi.

ADİL VE İYİ İŞLEYEN BİR E-TİCARET EKOSİSTEMİ OLUŞTURMAK İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Oktay, "Avrupa'daki unicorn şirketler listesinde 4'üncü sırada yer alan ve yine SimilarWeb'in tüm dünyada en çok ziyaret edilen alışveriş siteleri listesinde ilk 20'de yer bulan şirketlerimiz mevcuttur." sözleriyle Türkiye'nin e-ticaret alanındaki başarılarından bahsetti.

Oktay daha sonra "Dijital dönüşümün etkisiyle Web 3.0 teknolojilerinde e-ticaret adımlarının atıldığı günümüzde hızla dönüşen bu alana uygun mevzuat çalışmaları yapmak kaçınılmazdır. Tüm dünyada kamu otoriteleri, e-ticaret alanında uygun piyasa düzenleme rejiminin tesisi için reformlar yapmaktadır. Ülkemizde de e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi ve e-ticaret pazar yerlerindeki satıcı haklarının güvence altına alınması için hukuki düzenleme ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Sektörün gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, adil ve iyi işleyen bir e-ticaret ekosistemi oluşturmak yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstihdam ve ihracat rakamlarında e-ticaret katkısının katlanarak büyümesi ve sektörün dengeli şekilde çalışması için tüm paydaşların hakkını gözetmeye kararlıyız. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme rotamıza rekabetçi, dengeli ve istikrarlı e-ticaret ekosistemimiz ile yürüyeceğiz." diyerek sektör temsilcilerine mevzuat çalışmalarını yapmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, düzenlemelerin şekillenmesine katkı sağlayan tüm kamu ve özel sektör temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.