Ekonomi

Değer Benim’den Çevik Dönüşüme Geçiş

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin grup şirketlerinde uygulamaya aldığı “Değer Benim Dönüşüm Programı” pek çok alanda değer yaratan projeler üretti.

Değer Benim’den Çevik Dönüşüme Geçiş
11-05-2022 15:35
Google News

Program beşinci yılını tamamlarken, şirkette başlatılan Çevik Dönüşüm çalışmalarının genele yayılması ile başka bir boyuta geçti. SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi İş Mükemmelliği Başkan Yardımcısı İbrahim Kadıoğlu, “Değer Benim Dönüşüm Programı, yolculuğuna 2017 yılında Petkim kapsamında “Petkim Benim” adıyla başladı. 2019 yılında diğer grup şirketlerinin de katılımıyla, Değer Benim adıyla SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi için tek ve kapsamlı bir programa dönüştü. Program, kurulduğu yıldan bugüne 460’tan fazla katma değerli proje üretti. Üretim, Tedarik Zinciri, Satış, Finans, Mali İşler, Teknik Servisler, İnsan Kaynakları, Dijitalleşme ile İş Sağlığı ve Güvenliği gibi alanlarda şirkete kazandırılan değerlerin yanı sıra çevresel etkilere de olumlu yönde katkı sağlayan kazanımlar ortaya çıkarıldı” dedi.

Üretim arttı, kapasite kullanımı iyileştirildi

Tüm iyileştirmelerin merkezi yönetildiği Değer Benim Dönüşüm Programı, çalışanların sunduğu iyileştirme fikirlerinin değerlendirilerek farklı ekiplerin ortak paydada çevik bir şekilde çalışması ve bu fikirleri projeye dönüştürmesine imkân sunuyor. Program süresince önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Kadıoğlu “Bugüne kadar çalışma arkadaşlarımızdan gelen önerilerle uygulamaya alınan pek çok proje ile üretim artışı ve kapasite kullanımında iyileştirmeler sağlandı. 2021 yılında, STAR Rafineri’de motorin üretiminde 408 kiloton, jet yakıtı üretiminde 46 kiloton, reformat üretiminde 38 kiloton ve hafif nafta üretiminde 45 kiloton artış elde edildi. Bu kazanımların yanı sıra buhar, doğalgaz, yakıt gazı ve su tasarrufları sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağladı” ifadelerini kullandı.

460 proje ile şirket karına büyük destek

3 yıl önce Değer Benim programının sürekli gelişim vizyonu ile ortaya çıkan Çevik İş Modeli dönüşümüne başladıklarını belirten Kadıoğlu, şunları söyledi: “Çevik yaklaşımımızla operasyonda sürekli gelişmeyi, güvenilirliği, verimli çalışmayı ve sürdürülebilir üretimi hedef alan aksiyonlarımızla yolumuza devam edeceğiz. 300 çalışma arkadaşımızın oluşturduğu takımlar, 26 fabrikamızı çevik çalışma ritüelleri ile yönetecek. Artık sadece projeler üzerinden gitmiyoruz, fabrikalarımızın iş yapış şekillerini değiştiriyoruz. Bu sürekli iyileştirme vizyonumuz sayesinde şirketlerimizin karına ciddi destek sağladık. 2022 yılında hedefimiz, operasyonel faaliyetlerimizde yer alan 26 takıma ek olarak, Rafineri ve Petrokimya İş Birimi’ne bağlı tüm fonksiyonlarımızda Çevik İş Modeli’ne geçmek”.

Çevik İş Modeli kurum kültürümüzün bir parçası

2017 senesinde başlattığımız Değer Yaratma yolculuğunun şirketimize kattığı en büyük kazanımlar arasında sürekli geliştirme kültürü yer alıyor. Bu kazanımı, iş yapış modeli haline getirme amacı ile Çevik İş Modeli tasarlandı. Çevik çalışma, farklı disiplinlerin ortak bir hedef etrafında bir araya gelerek engelleri birlikte aştıkları bir iş modelidir.

Bildiğiniz gibi çevik çalışma günümüzde organizasyonlarda oldukça konuşulan bir model.  Özellikle pandemi döneminde yükselişi hızlanan trendler arasında yer alıyor. Diğer konularda olduğu gibi Çevik Dönüşüm konusunda da öncü yaklaşımımızla şirketimizde 2019 itibarıyla Çevik İş Modeli’nin kurum kültürümüzün bir parçası haline getirilmesi için gerekli çalışmaları başlatmıştık.

Öncelikle pilot takımlarla başlayan yolculuğumuz, bu yaklaşımın SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi bünyesinde yer alan Petkim, STAR Rafineri ve SOCAR Depolama grup şirketlerimize yaygınlaştırılmasıyla devam ediyor.

Petkim’in PTA fabrikasında pilot olarak başladığımız Çevik İş Modeli ile büyük başarılara imza attık. Fabrikamızın devrede kalma faktöründe iyileşme, İSG-Ç bildirimlerinin daha kısa bir sürede tamamlanıyor olması ve çalışan motivasyonundaki artış bu modelin başarıları arasında yer alıyor. PTA fabrikasında elde ettiğimiz bu başarısı neticesinde, çevik İş Modeli’ni 3 fabrikada daha uygulamaya karar verdik. Bir senelik süreç sonunda pilot takımların kazanımları ile çevik iş modelinin faydaları kanıtlandı. 2021 senesi ilk çeyrek içerisinde, Rafineri ve Petrokimya İş Birimi’nde, Çevik İş Modeli’nin yaygınlaştırılması için tasarım çalışmasını yaptık. Ortaya konan tasarıma göre, operasyon odaklı saha takımları kuruldu ve fazlandırarak Çevik İş Modeli’ne geçiş sağlandı. Dönüşüm sürecinin sürdürülebilirliği ve daha sağlıklı ilerlemesi için insan kaynaklı mekanizmalarla da dönüşümü desteklemeyi hedefliyoruz.

 Çevik Dönüşüm şirket karlılığına önemli katkı sağlıyor

Şirket karlılığına, güvenilirliğine, iş sağlığı ve güvenliği başlıklarına önemli ölçüde katkı sağlayan çevik dönüşümden size karlılık ile ilgili bir iki örnek vermek istiyorum. Ünite kapasite artışı çalışmaları çevik çalışma sistemi ile yakından takip ediliyor. STAR Rafineri’de yer alan CDU ve DCU gibi ana ünitelerimizde planlananın üzerinde kapasite artışları başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Enerji tüketimlerini azaltan ya da verimlilik artıran projelere örnek olarak CDU ünitesinde yapılan ürün optimizasyonu projesi verilebilir. CDU ünitesinde kolondan çıkan kerosenin belirli bir miktarının dizele verilmesi için opsiyonlar araştırıldı ve yeni bir hat çekilerek ürün transferi sağlandı. Böylece dizel üretim miktarı ve karlılık artırıldı.

SOCAR Türkiye’nin çevik dönüşüm yolculuğu sürekli devam edecek

Çevik İş Modeli operasyon odaklı olarak her ünite ve fabrika bazında hayata geçirilen ve fayda sağlayan bir çalışma şekline dönüştü. Dönüşüm sürecini “iş çıktıları” ve “kültürel dönüşüm” olarak iki boyutta inceleyebiliriz. Şu anki yolculuğumuzda iş çıktılarına olan katkısını gözlemleyebilir bir durumdayız. Kültürel dönüşüm boyutu ise insana dokunduğu için, bunun sürekli devam edecek bir yolculuk olduğunun bilinciyle ilerliyoruz.