Batı'nın önde gelen gelişmiş ülkeleri, Rusya ile Ukrayna arasında uzayan savaş sebebiyle yaşanan enerji krizine çözüm yolları arıyor.
ENERJİ KRİZİ KAPIDA
Ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kalan Alman hükümeti, sonbaharda gaz tüketimini yüzde 20 azaltmayı hedefleyen enerji tasarrufu kuralları getirdi.
Hükümet, Norveç'ten daha fazla gaz satın alarak, Belçika ve Hollanda'dan boru hatları yoluyla ithalatı artırarak doğal gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor.
Almanya'nın kuzeyinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri de inşa ediliyor.
Eylülde Kuzey Akım denizaltı boru hatlarında meydana gelen patlamalardan bu yana Almanya, Rusya'dan gaz ithal etmiyor.
Şubatta Ukrayna'da savaş başlamadan önce Rusya, Almanya'nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 55'ini karşılıyordu.
OCAK VE ŞUBAT AYLARI İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK
Almanya Federal Meclisi'nde alınan yeni kararla elektrik ve doğal gaza tavan fiyat uygulanacak. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'den oluşan Trafik Işığı Koalisyonu 100 milyar euroyu aşan paketin meclisten geçmesini sağladı. Mart ayından itibaren yürürlüğe girecek olan karar, geriye dönük olarak Ocak ve Şubat ayları için de geçerli olacak.
Kabul edilen yasayla hane halklarının ve şirketlerin hızla artan fiyatlardan korunması amaçlanıyor.
372 milletvekili yasanın lehinde oy kullanırken, 257 milletvekili karşı oy kullandı.
GAZ VE ELEKTRİKTE TAVAN FİYAT SINIRI
Yeni karar ile Ocak ayından itibaren, şirketler ve haneler için enerji krizinde rahatlama olacak. Uygulamaya göre, haneler ve işletmeler için bir önceki yılın gaz tüketiminin yüzde 80'i kilovatsaat başına 12 sentle sınırlı olacak. Elektrik için ise üst sınır 40 sent olarak belirlenecek. Sanayideki yaklaşık 25 bin büyük tüketici için ise, gaz tüketiminin yüzde 70'i için 7 sent ve elektrik için 13 sentlik bir fiyat Ocak ayından itibaren geçerli olacak.
ALMANYA'DAN PUTİN'E REST
Alman Demir Yolları (Deutsche Bahn) ve diğer demiryolu operatörleri için daha kapsamlı yardımlar da geçerli olacak. Hastaneler, hasta bakım üniteleri ve diğer sosyal tesisler de enerji yardımından faydalanacak. Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynakları da daha güçlü şekilde teşvik edilecek. Sağlık Bakanı Profesör Karl Lauterbach, kararı Moskova'ya bir işaret olarak vurgularken, "Demokrasi ve insan haklarını savunmak söz konusu olduğunda kendimize şantaj yapılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Politikacı Ricarda Lang ise, "Putin Almanya'daki demokrasinin gücünü ve Ukrayna ile dayanışmayı hafife aldı. Bölünmeyeceğiz" sözlerini sarf etti.
Editor : Eshahaber