Gündem

Dünya devinden Türkiye'ye 'ECRS' teklifi! Eurofighter Typhoon için...

SAHA 2024 fuarında BAE Systems, Eurofighter Typhoon’a entegre edilmesi düşünülen Avrupa Ortak Radar Sistemi’ni (ECRS) sundu. BAE Systems, Türkiye için Eurofighter Typhoon'un elektronik harp yetenekleriyle geliştirmeyi teklif etti.

Dünya devinden Türkiye'ye 'ECRS' teklifi! Eurofighter Typhoon için...
01-11-2024 20:22
Google News

BAE Systems, SAHA EXPO 2024 fuarında Eurofighter Typhoon’a entegre edilmesi düşünülen European Common Radar System (ECRS) radarını sergilemişti.

Birleşik Krallık merkezli BAE Systems, Türkiye için Eurofighter Typhoon savaş uçağını elektronik harp yetenekleriyle geliştirmeyi teklif ediyor.

Bu bağlamda Army Recognition tarafından yapılan habere göre Türkiye, hava muharebe yeteneklerini güçlendirme çabalarının bir parçası olarak ECRS radarını filosuna dahil etmekle ilgilendiğini ifade etti.

Fuarda BAE Systems standında sergilenen ECRS, eski radar sistemlerine kıyasla algılama, izleme ve elektronik harp işlevlerini geliştirmek için tasarlanmış bir Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) radarıdır.

ECRS RADARI HAKKINDA

 

ECRS Mk0, Eurofighter Typhoon için geliştirilen ilk AESA radarıdır. Leonardo UK tarafından EuroRadar konsorsiyumunun bir parçası olarak oluşturulan bu radar, eski Captor-M mekanik olarak taranan radardan bir yükseltmeyi temsil eder. Mk0 radarı, birden fazla hedefin eş zamanlı olarak izlenmesini sağlayarak çeşitli görevlerde operasyonel verimliliği ve durumsal farkındalığı artırır. AESA teknolojisi, özellikle zorlu muharebe koşullarında gelişmiş algılama menzili ve doğruluk sunarak radar ışınlarının daha hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlar.

Leonardo ayrıca, İngiltere Savunma Bakanlığı ile işbirliği yaparak radarın gelişmiş bir versiyonu olan ECRS Mk2’yi geliştiriyor. Mk2 varyantı, özellikle elektronik harp ve elektronik saldırı işlevlerine odaklanarak sistemin yeteneklerini daha da genişletmeyi amaçlıyor. Eurofighter Typhoon’un hem hava-hava hem de hava-kara görevlerindeki performansını artırmak için tasarlandı. Mk2, elektronik karşı önlemleri ve hedef tespitini iyileştiren donanım ve yazılım yükseltmelerini içeriyor.

ECRS radarının hem Mk0 hem de Mk2 varyantları, katı hal İletim/Alım Modülleri (TRM’ler) temelli AESA teknolojisini kullanır. Bu teknoloji, daha hassas radar ışını kontrolüne olanak tanır ve hava mürettebatının daha uzun mesafelerde hedefleri tespit etmesini, izlemesini ve çatışmasını sağlar. AESA radarları ayrıca daha fazla operasyonel esneklik sağlayarak birden fazla operasyonel modu destekler ve yüksek düzeyde parazit bulunan ortamlarda performansı korur. Bu radarlar, modern muharebede kritik bir özellik olan elektronik parazitlenmeye karşı dayanıklıdır.

ALMANYA İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Türkiye şu anda Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın da dahil olduğu Eurofighter konsorsiyumundan 40 Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almak için görüşmelerde bulunuyor. Almanya, başlangıçtaki tereddütlerin ardından yakın zamanda teknik görüşmeleri onayladı.

Bu potansiyel satın alma, Türkiye’nin bölgesel zorluklar ve jeopolitik faktörler tarafından yönlendirilen hava kuvvetlerini modernize etme konusundaki daha geniş hedefleriyle örtüşüyor. Türkiye yerli savaş uçağı KAAN’ı geliştirmeye devam ederken Eurofighter Typhoon geçici bir çözüm olarak görülüyor. Bu anlaşma için müzakereler, kısmen Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından ABD’den F-16 yükseltmeleri sağlamada yaşadığı zorluklar nedeniyle ivme kazandı.

TÜRKİYE'NİN ABD ASKERİ SİSTEMİLERİNE OLAN BAĞIMLILIĞINI AZSALTACAK

8 ila 10 milyar avro değerindeki Eurofighter anlaşması tamamlanırsa, Türkiye’nin NATO rolünü güçlendirecek ve Doğu Akdeniz gibi bölgelerde hava üstünlüğünü sürdürmesine yardımcı olacaktır. Bu satın alma ayrıca, ülkenin S-400 satın alımından sonra F-35 programından çıkarılması nedeniyle Türkiye’nin ABD askeri sistemlerine olan bağımlılığını da azaltacaktır.

TÜRKİYE HAVA KUVVETLERİ YAPISI GÜÇLENECEK

Türkiye, ECRS radarını Eurofighter Typhoon filosuna entegre etmeye devam ederse, hava kuvvetlerinin muharebe kabiliyetlerini önemli ölçüde artırabilir. AESA radarının, elektronik harp kabiliyetleriyle birlikte, hedefleri uzun mesafelerde tespit etme ve izleme kapasitesi, çeşitli muharebe operasyonlarını destekleyecektir.

Radarın modüler tasarımı, gelecekte yapılacak yükseltmelere de olanak tanıyarak, ortaya çıkan tehditlere ve teknolojilere uyum sağlamasını garanti altına alır. ECRS Mk2’nin çok işlevli yetenekleri, aynı anda birkaç görevi yerine getirmesine olanak tanır. Örneğin, radar hava-hava muharebesine girerken yer tabanlı tehditleri tespit etmeye veya düşman sistemlerini karıştırmaya devam edebilir.

Typhoon’lar ECRS ile donatılırsa, gelişmiş durum farkındalığı, elektronik harp işlevleri ve gelecekteki teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilir ve Türkiye’nin modern muharebe gereksinimlerini karşılama yeteneğini destekleyebilir.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray1131+21
2Fenerbahçe1126+18
3Samsunspor1225+11
4Eyüpspor1222+7
5Beşiktaş1121+9
6Göztepe1118+6
7Sivasspor1217-3
8Başakşehir FK1116+3
9Kasımpaşa1214-3
10Konyaspor1214-6
11Antalyaspor1214-9
12Çaykur Rizespor1113-9
13Trabzonspor1112-2
14Gaziantep FK1112-3
15Kayserispor1112-5
16Bodrum FK1211-6
17Alanyaspor1110-5
18Hatayspor116-8
19Adana Demirspor112-16
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ