Avrupa’da enerji krizi her geçen gün büyüyerek devam ederken Türkiye, alınan önlemlerle enerji krizinin olumsuz etkilerinden kendisini koruyor. Elektrik ve doğalgaz sıkıntısıyla birlikte Avrupa ülkeleri ciddi tedbirlere alırken, Türkiye’de ise nisan ve ekim aylarında alınan Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) kararlarıyla uluslararası piyasalarda oluşan olağanüstü maliyet artışlarının olumsuz yansımasının önüne geçildi.
ARTIŞ YOK İNDİRİM VAR
Avrupa’da enerji sorunu giderek büyüyen bir kriz halini alırken, sanayicinin sesini duyan hükumet Türkiye’de tarifelere indirim uyguladı. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren sanayi abone grubunun fiyat tarifesinde yüzde 16 oranında indirim kararı aldı. Hali hazırda birinci kademesinde yüzde 50 sübvanse edilen mesken abonelerinin tarifelerinde ise herhangi bir değişim yaşanmayacak.
TAVAN FİYATTA DA İNDİRİME GİDİLDİ
Ayrıca, serbest piyasada elektrik tavan fiyatı da megavatsaat başına 4 bin 800 liradan 4 bin 200 liraya indirildi. Böylece serbest piyasada satılan elektrik fiyatı üzerinden elektrik tüketimi yapan özellikle sanayi kuruluşlarında da elektrik bedelinin yüzde 10 ila yüzde 15 oranında düşmesi bekleniyor.
Piyasadaki elektrik fiyatının düşmesinin çok önemli ve olumlu bir gösterge olduğunu belirten enerji uzmanları, hükümetin, maliyetlerde yaşanan bu düşüşleri takip edip piyasaya yansıtacaklarını beklediklerini söyledi. Uzmanlar, fiyatların düşüş yönlü seyrinin devam etmesiyle fiyatların bütün tüketici gruplarının tarifelerine olumlu yansıyabileceğinin altını çizdi.
İŞVERENE MALİYET FIRSATI OLUŞTU
Sanayi grubunun elektriğine yapılan indirim, aynı zamanda sanayicilere de ciddi oranda bir maliyet fırsatı sunacak. Asgari ücrete yapılan zamların işverene ekstra maliyet olarak ekleneceği düşünülürse elektrik faturalarındaki düşüş sanayicilere büyük katkı sağlayabileceği düşünülüyor.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA SÜBVANSİYON ORANI YÜZDE 70 ARTTI
2021 yılında doğalgazda 69,3 milyar lira, elektrikte 11,5 milyar lira olmak üzere, toplamda 81 milyar liralık bir hazine desteği ile hane başına yaklaşık 4 bin liralık sübvansiyon uygulandı. Bu sene bu destekler şimdiye kadar 138 milyar lirayı bulmuş ve böylece sübvansiyon tutarı geçtiğimiz yıla göre yüzde 70 oranında arttı. 2023 yılında da doğalgaz ve elektrik faturalarında uygulanan sübvansiyonlar devam edecek, hane halkı ve sanayicinin enerji maliyetleri mümkün olduğunca düşük tutulacaktır.
Editor : Eshahaber