Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı Matteo Patrone, Türkiye'de ekonomik toparlanmanın sonuç verdiğini ve EBRD'nin bu yıl da Türkiye'ye rekor seviyede yatırım yapmayı hedeflediğini açıkladı.
Hükümet ve Merkez Bankası (TCMB), geçen yılın Haziran ayından bu yana sıkı para politikası ve koordineli mali politika ile yıllardır süregelen alışılmışın dışındaki politikaları tersine çevirmeye çalışıyor.
Türkiye ziyareti sırasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dahil olmak üzere hükümet yetkilileriyle bir araya gelen Patrone, ekonomik programdan, para politikası ve maliye politikasının eş güdüm içinde yürütülmesinden ve iş dünyasının bu politikalara verdiği destekten "çok etkilendiğini" söyledi.
Geçen yılın Haziran ayından bu yana politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 50'ye yükselten TCMB, şu anda yüzde 71.6 olan enflasyonu yıl sonuna kadar %40'a düşürmeyi hedefliyor.
Patrone EBRD'nin İstanbul ofisinde Reuters'a yaptığı açıklamada, bu yıl enflasyonda düşüş beklentilerinin EBRD'nin ekonomi ekibinin hedefleriyle uyumlu olduğunu söyledi.
Bankacılıktan sorumlu başkan yardımcılığı görevini yürüten Patrone, "Bu yüzden gidişat kesinlikle doğru gibi görünüyor. Ve bunun sonucunda yatırımcıların Türkiye'ye güveni geri geliyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mevcut ekonomi politikalarına yönelik fikrini değiştirme olasılığı sorulduğunda, Patrone alternatif bir yol olmadığını söyledi.
Patrone, "Yaptığımız görüşmelerde bunun (ekonomi planının) tamamlanacağı konusunda temkinli bir iyimserlik olduğunu düşünüyorum. Gerçekten de alternatif yok ve yeni ekonomik planın sonuçlarını görmeye başladık" dedi.
EBRD geçen yıl meydana gelen depremlere karşılık başlatılan programlara ve yeşil enerji yatırımlar öncülüğünde Türkiye'ye 2.5 milyar euro, yani 2.71 milyar dolar ile rekor seviyede yatırım yapmıştı. EBRD bu yılın başından bu yana ise yaklaşık 1 milyar euro yatırım yaptı.
Patrone, EBRD'nin bu yıl Türkiye'ye yapacağı yatırımın büyük ihtimalle geçen yılki rekor seviyeye ulaşacağını ve depremlerle ilgili yatırımlar kapsamnda belediye düzeyi altyapıya odaklanacağını ve bölgedeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyeceğini söyledi.
Patrone, "Yatırım inceleme sürecimiz geçen yılki seviyeye ulaşacağımız konusunda bize güven verecek kadar geniş çaplı. Doğru yoldayız" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçen yılki depremden etkilenen bölgeye yönelik 500 milyon euro değerinde finansman için EBRD ile Mart ayında mutabakat zaptı imzalamıştı. EBRD, depremden etkilenen bölgeye iki yıl içinde 1.5 milyar euroya kadar yatırım yapma taahhüdünde bulunmuştu.
Ekonomi yönetimi, doğrudan yabancı yatırım çekmeyi ve yatırımları, üretimi ve ihracatı artırarak ekonomik büyümenin yapısını değiştirmeyi hedeflediğini ve aynı zamanda enflasyonu düşürme çabalarını sürdürdüğünü dile getiriyor.
Patrone, "Yatırımcılar yeniden Türkiye'ye güvenmeye başlıyor. Bu, portföy yatırımcıları ve aynı zamanda doğrudan yabancı yatırımlar için geçerli" dedi ve 12-18 ay öncesine göre Türkiye'ye daha fazla doğrudan yabancı yatırımcı ilgisi gözlemlediğini belirtti.
Patrone, "İleride de muhtemelen devam edecek. 2025'te ne olacağını görelim ancak 2025'in sonuna doğru doğrudan yabancı yatırımcı ilgisinin ivme kazanacağını düşünüyorum" dedi.
Patrone, Türkiye'nin tasarruf amaçlı uyguladığı politikaların kamu-özel işbirliği projelerini etki̇lediğini ama altyapı projelerinin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Kamuda araç ve bina kullanımından hangi yatırımların önceliklendirileceğine kadar birçok alanda tasarruf ve verimlilik artışı öngören adımlar Mayıs'ta ayında açıklanmıştı.
Patrone, "Mali yükü azaltılmak isteniyor ama ülkedeki altyapı projelerinin devam etmesi gerektiği de kabul ediliyor... Kesinlikle değişiklikler olacak. Ancak gidişatta büyük çaplı değişiklikler beklemiyorum" dedi.
Editor : Eshahaber