Dünya

Erdoğan: ABD'den alacağımız var! Paşinyan'dan sürpriz Azerbaycan talebi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın kendilerinden Azerbaycan'la barış anlaşmasının bir an önce imzalanması için gayret göstermeye çağırdığını belirtti.

Erdoğan: ABD'den alacağımız var! Paşinyan'dan sürpriz Azerbaycan talebi
26-09-2024 20:08
Google News

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için bulunduğu ABD'den yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ziyareti esnasında, Türkevi'nde, aralarında Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Dr. Zahid Akman'ın da bulunduğu gazetecilerin sorularını cevapladı.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI İÇİN OLASI BARIŞ KONFERANSI TÜRKİYE'DE YAPILIR MI?

SORU: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'i kabul etmiştiniz. Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın daha önce olası bir barış konferansında aralarında Türkiye'nin de olduğu ülkelerle istişareler yapıldığını söylediğini biliyoruz. Ukrayna barış konferansı ile ilgili konu gündeme geldi mi? Eğer böyle bir durum olursa, olası bir barış konferansı Türkiye'de mi yapılacak?

CEVAP: Biz bu konferansın içinde yer almaya hazır olduğumuzu söyledik. Bu konuda yine aynı şekilde gerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan gerek istihbarat teşkilatımız onlarla irtibat halinde olacaklar. Temennimiz odur ki bölgeye bu barışı getirebilme noktasında Türkiye olarak biz bu işin bir yerinde yer alırız. Biz Ukrayna-Rusya savaşında adil bir barışı belki de en çok arzulayan ülkeyiz. Elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik ve barış için çabalıyoruz. Bu savaşın diplomasi ve diyalog yoluyla sona ermesi mümkündür. Yeter ki sorunları bu yolla çözebileceğimize hem savaşan taraflar hem diğer aktörler inansın. Şu anda maalesef buna yakın değiliz. Biz hem Ukrayna hem Rusya tarafıyla görüşebiliyor olmamızı barışa giden yolda bir avantaj olarak görüyoruz. Bu zorlu yolu yürüyebilir ve hedefe ulaşabilirsek, insanlığa büyük hizmet etmiş olacağız. Taraflar kışkırtmaları, silahlanma yarışını, insanların değil silahların konuştuğu bir düzeni terk etmeden, barış umudu somut bir biçimde doğmayacak. Fakat biz yılmadan o umudu aramayı sürdüreceğiz. Gayretleri artıracak ve daha çok çalışacağız.