Dünya

Eski milletvekilini sokak ortasında vurdular

Ukrayna'nın Lviv şehrinde, milliyetçi eski milletvekili Iryna Farion, sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayarak can verdi. Soruşturma açılan olayda siyasi veya kişisel bir sebep olma durumu değerlendiriliyor.

Eski milletvekilini sokak ortasında vurdular
20-07-2024 11:12
Google News

19 Temmuz Cuma günü, Ukrayna parlamentosunun eski üyesi olan ve Ukraynaca dilini savunma kampanyalarıyla tanınan milliyetçi Iryna Farion, silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.

60 yaşındaki Farion'u vurduğu iddia edilen şahsı bulmak adına, polis tarafından gece boyu geniş çaplı bir arama gerçekleştirildi. Lviv Bölge Valisi Maksym Kozytskyi, Farion'un hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiğini Telegram'da duyurdu.

KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR YAPILDI

İçişleri Bakanı Ihor Klymenko yaptığı açıklamada, soruşturmacıların şu an için saldırının Farion'un siyasi faaliyetleriyle veya kişisel bir sebeple bağlantılı olduğunu düşündüklerini belirtti. Polis ve Ukrayna'nın SBU güvenlik servisi, saldırganı yakalamak için birlikte çalıştıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırganın yakalanmasına yönelik çabalar hakkında düzenli olarak bilgilendirildiğini dile getirerek her türlü şiddet eyleminin kınanması gerektiğinin altını çizdi.

YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYALARLA DİKKAT ÇEKİYORDU

2005 yılında milliyetçi Svoboda (Özgürlük) partisine katılan Farion, 2012'de parlamentoya seçildi. Sonraki seçimlerde tekrar seçilemeyen Farion'un, Lviv bölge meclisinde de görev yaptığı biliniyor.

Ukrayna dilini teşvik etmek ve Rusça konuşan kamu görevlilerini itibarsızlaştırmak için yürüttüğü kampanyalarla dikkat çeken dilbilimci Farion, 2018'de, "her Rusça konuşan kişinin çenesine yumruk atma" çağrısında bulunmuştu. 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna işgali sürecinde Rusça konuşan savaşçıları eleştirdi.

Ukrayna'da tek resmi dilin Ukraynaca olmasına rağmen birçok vatandaş ilk dil olarak Rusça konuşuyor. Ukrayna'da uzun zamandır "Ukraynaca konuşulması" önemli bir mesele olarak görülüyor ve konuya ilişkin yasalar çıkarılıyor.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ