Artan sayıda oyun ve video akışı hizmetlerinin yanı sıra yapay zeka destekli bilgi işlem çözümlerinin artması, son 5 yılda internet bant genişliğinin yükselmesinde önemli bir etmen oldu. Bu kapsamda altyapı şirketleri sürekli olarak mevcut bant genişliğini artırmanın yeni yollarını arıyor.
Danimarka Teknik Üniversitesi'nden bilim insanları, normal bir fiber optik kablo üzerinden fotonik çip kullanarak saniyede 1.84 petabit veri aktarım hızına ulaşmayı başardılar. Başka bir deyişle 1 terabayt boyutunda tam dolu bin adetten fazla bir diskte depolanan veri saniyeler içerisinde aktarıldı. Bu sonuç dünyadaki mevcut bant genişliğinin neredeyse iki katıdır.
Asbjorn Arvad Jorgensen liderliğindeki Danimarkalı ekip, ilk olarak, denemede kullanılan veri akışını, kablodaki her bir fiber optik ipliğe karşılık gelen 37 hatta ayırdı. Daha sonra her bir hat, optik spektrumda farklı renk frekanslarıyla eşleşen 223 daha küçük akışa bölündü. Bilim adamları böylece 7,9 km mesafedeki iki nokta arasında “büyük ölçüde paralel uzay ve dalga boyu iletim” protokolü oluşturdular.
Tek bir bağlantı üzerinden böylesine muazzam bir hızı ölçmenin mevcut bir yolu olmadığından, bilim adamları her küçük akış üzerinden sahte veri parçaları gönderdi ve tüm akışlardan elde edilen bant genişliğini topladı. Alınan verilerin iletilenlerle eşleştiğinden emin olmak için her kanal ayrı ayrı test edildi.
Bu hızlar daha uzun mesafelerde korunabilirse, internet servis sağlayıcılarının yalnızca lazer kodek cihazlarını değiştirmesi ve optik kablo altyapısını olduğu gibi bırakması yeterli olacak.
Editor : Eshahaber