Finlandiya'dan NATO konusunda karmaşık mesajlar geliyor.
Ülkenin Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Türkiye’nin endişelerini görüşmeye hazır oldukları şeklinde açıklama yaparken, Finlandiya Parlamentosu Sosyal Demokrat Milletvekili ve Parlamentodaki Kürt Dostluk Grubu Başkanı Johan Kvarnström farklı bir demeç verdi.
"DEĞERLERİMİZİ MÜZAKERE EDEMEYİZ"
Türkiye, hem Finlandiya hem de İsveç'ten, terör örgütleri unsurları için barınma noktaları olmalarını istemiyor. Bu iki ülkeye, terörle aralarına net çizgi çekmeleri talebi iletildi.
Kvarnström ise Rudaw'a yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın "değerlerini" ve "ilkelerini" müzakere edemeyeceklerini belirtti.
"ONLARI SINIR DIŞI ETMEYECEĞİZ"
FETÖ'cüleri ve PKK'lı teröristleri işaret eden Kvarnström, "Onları sınır dışı etmeyeceğiz. Hukuk sistemimiz buna izin vermiyor, bunu yapamayız." dedi.
Kürtlerle çok iyi ilişkiler içerisinde olduklarını anlatan Finlandiyalı vekil, “Kürtler hakkında çok şey öğrendim, her şeyi bilmiyorum ama en iyisini yapmaya çalışıyorum ki Kürtlerin dağlardan başka dostları da olsun” dedi.
Bakan Bozdağ: İsveç ve Finlandiya'dan toplam 33 teröristin iadesini istedik
Finlandiya'dan Türkiye'ye terör örgütü güvencesi: PKK yakından izlenecek
Türkiye ile diyalog halinde olmanın ve pozisyonlarını korumalarının önemli olduğu şeklinde görüş paylaşan Finlandiyalı vekil, şöyle devam etti:
"SAVUNMA KOALİSYONUNUN PARÇASI OLMALIYIZ"
"Finlandiya, bağımsızlığını sürdürme konusunda bazı önlemler alması gerektiği düşüncesinde. Dolayısıyla bir savunma koalisyonunun parçası olmalıyız."
FİNLANDİYA MECLİS BAŞKANI: MASUM İNSANLAR
Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen da "masum insanlar" olarak tanımladığı teröristler konusunda, "Türkiye, siyasi anlamda anlaşamayacağımızı anlamalıdır. Özellikle hapsedilme veya haksız yere hüküm giyme riski varsa, masum insanlar başka bir ülkeye iade edilmiyor.” demişti.
33 TERÖRİSTİN İADE TALEBİ KABUL GÖRMEDİ
Türkiye, Finlandiya'dan 6 PKK'lı, 6 FETÖ'cü ve İsveç'ten 10 FETÖ'cü ile 11 PKK'lı olmak üzere toplam 33 teröristin iadesini talep etti.
Ancak iki İskandinav ülkesi, bu taleplere olumlu yanıt vermedi.