Dünya

Gazze'deki yıkım Hiroşima'yı gölgede bıraktı

Hiroşima'daki anma alanının yakınında toplanan Filistin yanlısı aktivistler, yerel yönetimin İsrailli yetkilileri davet etmesini protesto etti. Tel Aviv'in sürdürdüğü soykırımı Hiroşima'daki anma alanının yakınında dünyaya haykırdılar.

Gazze'deki yıkım Hiroşima'yı gölgede bıraktı
06-08-2024 16:17
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Einstein'ın 'keşke yazmasaydım' dediği, Dünyanın kaderini değiştiren o mektup satılıyor!

GALERİNİN DEVAMI <p>Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Başkan Franklin D. Roosevelt'i dünyanın ilk atom bombasını geliştirmeye çağıran mektubu açık artırmada 4 milyon dolara alıcı bulabilir.</p><p><span data-style=ABD BAŞKANINA 2 SAYFALIK MEKTUP

1939'da yazılan iki sayfalık mektupta, ABD'nin bir nükleer program oluşturması için 'hızlı hareket edilmesi' çağrısında bulunuluyor ve Nazi Almanyası'nın bu kapasiteye çoktan sahip olabileceği uyarısı yapılıyordu.

"><p><strong>Mektupta,

"><p>Mektupta sadece Einstein'ın ismi yer alırken, mektup teorik fizikçi tarafından imzalandığı takdirde Başkan'ın dikkatini çekeceğine inanan mucit Leo Szilard tarafından yazılmıştır.</p><p><span data-style=10 EYLÜL'DE SATIŞA ÇIKARILACAK

Bu eser, 10 Eylül'de New York'taki Christie's'de, 2018 yılında hayatını kaybeden Microsoft'un kurucu ortağı Paul Allen'a ait bir koleksiyonla birlikte satılacak.

"><p><strong>Einstein'ın orijinal mektubu New York'taki Franklin D. Roosevelt Kütüphanesi ve Müzesi'nde saklanmaktadır, ancak fizikçi, saklanması için bilim adamı Leo Szilard'a bıraktığı ikinci bir mektubu da imzalamıştır.</strong></p><p><span data-style=MEKTUPTA GELİŞTİRİLECEK BOMBANIN ETKİLERİNDEN BAHSEDİLİYOR

Daily Mail'de yer alan habere göre, mektupta Einstein ve Szilard, uranyumun zincirleme bir reaksiyonla nükleer enerjiye dönüştürülebileceğini ve bunun da 'son derece güçlü bombaların' yapımına yol açacağını öne sürüyorlardı.

"><p><strong>'Bu türden tek bir bomba ... çevredeki bazı bölgelerle birlikte tüm limanı yok edebilir'</strong></p><p><span data-style=POLONYA'NIN ALMANLAR TARARAFINDAN İŞGAL EDİLMEDEN BİR HAFTA ÖNCE GÖNDERİLDİ

Einstein ve Szilard başkana 'yönetim ile Amerika'da zincirleme reaksiyonlar üzerinde çalışan fizikçiler grubu arasında sürekli bir temas kurulmasını' tavsiye etti.

"><p>"><p>Yahudi olan Einstein, Nazi düzeni sırasında Almanya'dan ABD'ye kaçmış ve Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesinden bir aydan kısa bir süre önce Başkan Roosevelt'e bu mektubu göndermiştir.</p><p><span data-style=MEKTUPTAN 2 YIL SONRA HİROŞİMA VE NAGAZAKİ FELAKETİ İÇİN YENİ PROJE KURULDU

Mektubun kaleme alınmasından iki yıl sonra, 1945 yılında Japonya'da Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının yapımı için J. Robert Oppenheimer liderliğinde Manhattan Projesi kuruldu.

"><p><span data-style=ÖZENLE KORUNARAK SAKLANDI

Szilard mektubu hayatının geri kalanında sakladı, ancak mirasçıları 1986'da mektubu Malcolm Forbes'a (1996'da üçüncü parti başkan adayı) 200.000 dolara sattı

Forbes mektubu satın aldıktan sonra The New York Times'a verdiği demeçte, "Mektup inanılmaz bir tarihi dönüm noktasını temsil ediyor; bana göre 40 yıldır barış içinde yaşamamızın nedeni bu" dedi.

"><p><span data-style=20. YÜZYILIN EN ÖNEMLİ BELGELERİNDEN BİRİ

Forbes daha sonra mektubu 2002 yılında Allen'a 2,1 milyon dolara sattı.

Christie's Americas'ın başkanı Marc Porter, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada Allen'ın 'şüphesiz bunun 20. yüzyıl tarihinin en önemli belgelerinden biri olduğunu bildiğini ve bunun öylece ofisinize asabileceğiniz türden bir şey olmadığını' söyledi.

Allen'ın mektubu güneş ışığından uzakta özenle sakladığını ve eseri koruduğunu söyledi.

"><p><span data-style=OPPENHEIMER'A VERİLEN EMİR İLE ATOM BOMBASININ GELİŞTİRİLME SÜRECİ BAŞLADI

Başkan Roosevelt'in emriyle Oppenheimer, uranyum araştırması yapmak ve atom bombasını inşa etmek üzere New Mexico'nun ücra bir bölgesinde bilim adamlarından oluşan bir ekip kurdu, ancak bomba 1945'te test edildiğinde Almanlar çoktan yenilmiş ve İkinci Dünya Savaşı başlamıştı.

"><p><span data-style=ATOM BOMBASI ÜRETİLİR ÜRETİLMEZ KULLANDILAR

Bomba üretildikten sonra Başkan Harry Truman, savaşı aniden sona erdirmek için bu silahın kullanılmasını emretti.

"><p>ABD, Hiroşima'ya dünyanın ilk atom bombasını atarak 15.000 ton TNT'ye eşit bir patlama oluşturdu ve şehrin dört mil karesini enkaza çevirerek 80.000 kişinin ölümüne neden oldu.</p><p> </p><p><span data-style=140 BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Takip eden haftalarda yaklaşık 50.000 kişi şarapnel yaraları ve radyasyon zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti ve toplam ölüm sayısı 140.000'e ulaştı.

"><p>Üç gün sonra Nagasaki'ye ikinci bir atom bombası atılarak 40.000 kişi öldürüldü ve birkaç gün içinde Japonya teslim olduğunu açıkladı.</p><p><span data-style=O ZAMANDAN BERİ HİÇBİR ÜLKE ATOM BOMBASI KULLANMADI

Yıkım o kadar büyüktü ki, o zamandan beri hiçbir ulus atom bombası kullanmadı.

">

Japonya, ABD'nin Hiroşima'ya düzenlediği nükleer saldırının 79. yıl dönümünü anarken, barış aktivistleri, İsrail ordusunun Gazze'de yarattığı ve yaklaşık 40 bin kişinin ölümüne yol açan yıkıma dikkat çekti.

İSRAİL'E KARŞILAR

Hiroşima ve ülkenin diğer bölgelerinde İsrail'e karşı sloganlar, gösteriler ve çağrılar düzenlendi.

ONBİNLERCE İNSAN HAYATINI KAYBETTİ

ABD, 6 Ağustos 1945'te dünyanın ilk atom bombasının atıldığı Hiroşima'ya, 9 Ağustos'ta da Nagazaki'ye nükleer bombalar attı ve yıl sonuna kadar en az 140 bin kişi hayatını kaybetti.

TRAJEDİNİN 79.YIL DÖNÜMÜ

Japonya bu yıl ABD'nin Japonya'ya nükleer bomba atmasının 79. yıl dönümünü anıyor ve Hiroşima'daki bir barış etkinliğine katılanlar, ABD'nin Japonya'ya nükleer bomba attığı gün olan 1945'in 08:15'inde (23:15 GMT, Pazartesi) bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

'İSRAİL'iN GAZZE İŞGALİ SONA ERMELİ'

Ancak Hiroşima'daki anma alanının yakınında toplanan Filistin yanlısı ve barış aktivistleri, yerel yönetimin İsrailli yetkilileri davet etmesine karşı çıktı ve yetkililere, Tel Aviv'in Gazze'ye savaş açtığını ve geçen yıl 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 40 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

X isimli sosyal medya kullanıcısı @hiroshima_mai'nin aktardığına göre, etkinlik mekanının yakınında toplanan halk, İsrail'in Gazze işgalinin sona ermesini istedi. Japonya'da Filistin yanlısı gösterilere ilişkin çok sayıda video ve fotoğraf paylaşılırken, kuşatma altındaki Filistin toprağı Gazze'de ateşkes çağrısı yapanlar da oldu.

Bir diğer sosyal medya kullanıcısı @toshobin ise Filistin yanlısı aktivistlerin Atom Bombası Kubbesi önünde miting düzenlediğini söyledi. Polis, protestocuları uzak tutmak için demir çitler ve gözetleme kapıları yerleştirdi.

BÜYÜKELÇİYE SOĞUK DUŞ

X kullanıcısı @horiris'in aktardığına göre, Hiroşima valisi, televizyon kanallarının İsrail büyükelçisinin etkinliğe katılımını yayınladığı sırada, "Savaş tüm dünyada devam ediyor... Erkekler, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar kurşunlarla vuruluyor veya füzelerle parçalanıyor" dedi.

'NORMAL YAŞAM ALT ÜST OLUYOR'

Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui ise, İsrailli yetkililerin "barış etkinliğinden" çekilmesi çağrılarına kulak asmayarak, "Rusya'nın Ukrayna'yı uzun süredir işgal etmesi ve İsrail ile Filistin arasındaki durumun kötüleşmesi, sayısız masum insanın hayatına mal oluyor ve normal yaşamı altüst ediyor" dedi.

ÇİFTE STANDART

Hiroşima'nın İsrail'e davet edilmesi, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasından bu yana Japonya'nın Rusya ve Belarus'u davet etmeyi reddetmesi nedeniyle çifte standart olarak değerlendirildi.

Filistin Büyükelçiliğinden de herhangi bir temsilci davet edilmedi.

'ASKERİ GÜCE GÜVENMELİYİZ'

Büyükelçi Waleed Siam ise alternatif bir barış etkinliğine sanal olarak hitap etmek üzere davet edildi. "Bana öyle geliyor ki, bu küresel trajediler uluslar arasındaki güvensizliği ve korkuyu derinleştiriyor, uluslararası sorunları çözmek için askeri güce güvenmemiz gerektiği yönündeki kamuoyundaki varsayımı güçlendiriyor ve bunu reddetmemiz gerekiyor" diye ekledi.

'TOKYO'NUN GÖREVİ'

Japonya'nın nükleer bombalamadan etkilenen tek ülke olması nedeniyle Başbakan Fumio Kishida, Tokyo'nun "nükleer silahsız bir dünya yaratma yönünde istikrarlı bir şekilde çalışmasının" "görevi" olduğunu söyledi.

'ÖLÜME KARŞI EYLEM'

X adlı sosyal medya kullanıcısı @kojiskojis'in aktardığına göre, Tokyo'daki bazı Filistin yanlısı protestocular da İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yapan dövizler taşıdı. @mkimpo_kid'in haberine göre, Tokyo'daki İsrail Büyükelçiliği önünde de "ölüme karşı eylem" eylemi düzenlendi.

Aynı saatlerde, ABD'nin Hiroşima'ya düzenlediği nükleer saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray1951+30
2Fenerbahçe1842+27
3Samsunspor1836+14
4Göztepe1831+14
5Eyüpspor1830+10
6Beşiktaş1830+8
7Başakşehir FK1826+4
8Gaziantep FK1825-1
9Çaykur Rizespor1824-8
10Trabzonspor1822+6
11Alanyaspor1822-2
12Kasımpaşa1821-6
13Antalyaspor1821-16
14Konyaspor1820-7
15Sivasspor1820-7
16Kayserispor1816-17
17Bodrum FK1815-11
18Hatayspor1910-15
19Adana Demirspor185-23
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ