Dünya

Gazze'de gündem ateşkes ve esir takası... Hamas'tan kritik adım

Terör devleti İsrail'in Gazze'deki saldırılarında hiçbir rehineye ulaşamaması üzerine yeniden gündeme aldığı esir takası süreciyle ilgili Hamas'tan ilk adım geldi. Hamas lideri Heniye, ateşkes şartlarını müzakere için Mısır'ı ziyaret etti.

Gazze'de gündem ateşkes ve esir takası... Hamas'tan kritik adım
20-12-2023 22:53
Google News

Gazze Şeridi’nde bütün insani değerleri ayaklar altına alarak gerçekleştirdiği soykırım saldırılarında 75 günde tek bir rehineye bile ulaşamayan İsrail, esir takası için masaya oturdu.  İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea ile Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Hamas ile esir takasına dair görüşmelerin yeniden başlatılmasını görüştü. Avrupa’da gerçekleştirilen görüşmeden günler sonra İsrail, yeni bir insani araya hazır olduklarını duyurdu.

HENİYE KAHİRE’DE

Bugün ise Hamas’tan kritik bir adım geldi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve yeni esir takası anlaşmasına yönelik temaslarda bulunmak üzere Mısır’a gitti.

Tarafların yeni bir ateşkes anlaşması çerçevesinde Gazze'de tutulan rehinelerden ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerden hangilerinin serbest bırakılabileceğini görüştükleri belirtildi.

Adı açıklanmayan bir kaynak, İsrail'in rehineler arasındaki bütün kadın ve hasta erkeklerin serbest bırakılması konusunda ısrarcı olduğunu, ayrıca “ciddisuçlardan hüküm giymiş Filistinlilerin serbest bırakılacak tutuklular listesinde yer alabileceğini aktardı.

Müzakerelerin yoğun olduğu, birkaç gün içinde ilerleme sağlanabileceği kaydedildi.

KALICI ATEŞKESTE ISRAR

Filistinli ismi açıklanmayan bir yetkili ise, Hamas lideri Haniye'nin yeni bir yaklaşım için Mısırlı yetkilileri dinlemeye istekli olduğunu söyledi. Filistinli yetkili, Hamas'ın çatışmalara “geçici insani ara verilmesi” yerine “kalıcı” olarak sona erdirilmesinin sağlanmasını istediğini belirterek, “Hamas, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının tamamen sona ermesini istiyor. Haniye ve Hamas Mısır'ın çabalarını her zaman takdir ediyor. Haniye, İsrail'in yeni önerilerde bulunup bulunmadığını ya da Kahire'nin de önerileri olup olmadığını dinlemek için bugün Kahire'de bulunuyor” bilgisini paylaştı.

___________

İNSANLIK DERSİ VERMİŞLERDİ

Filistin-İsrail savaşında siyonist ordusu hedef gözetmeksizin katliam gerçekleştirirken, Kassam Tugayları’nın sivillere yönelik tavrı adeta “insanlık dersi” olarak tarihe geçmişti.

7 Ekim'de düzenlenen Aksa Tufanı operasyonunda onlarca İsrail askerini öldüren Kassam Tugayları, işgal topraklarında esir tutulan Filistinlilere karşılık birçok yerleşimciyi tutuklayarak Gazze'ye getirmişti.

Daha önce 20 Ekim'de bir anne ve kızını, 23 Ekim’de iki yaşlı kadını herhangi bir anlaşma olmaksızın serbest bırakan Kassam Tugayları, tahliye öncesi iki kadına yiyecek ve içecek ikram etmiş, yürümelerine yardım için kollarına girmişti.

Kassam’ın serbest bıraktığı 79 yaşındaki Nurit Cooper ve 85 yaşındaki Jochewed Lifschitz, Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır'a götürülerek ambulanslara bindirildi. Teslim esnasında Kassam askerlerinin Yahudi rehinelere yiyecek ve içecek ikram etmesi dikkat çekti.

İSRAİLLİ REHİNE: “BANA ANNELERİYMİŞİM GİBİ DAVRANDILAR”

♦ Serbest bırakılan Yocheved Lifshitz, Kassam askerinin elini sıkarak “şalom (selam)” diyecek kadar hissi yakınlık gösterdi. Daha sonra yaptığı açıklamada, “Onların yediklerini yedik. Bize saygıyla davrandılar, ilaç verdiler, hijyenimize dikkat ettiler, doktorları muayeneye getirdiler. Çok arkadaş canlısıydılar. Bana anneleriymişim gibi davrandılar. Tuvaletimi yaptığım yeri bile bana temizletmediler.” dedi.