Dünya

Genç Filistin'li şairler savaşın ve acının ortasında şiirlerini yazmaya devam ediyorlar

Filistinli roman yazarı Yousri Alghoul savaşın ortasında umut olabilmek için çocukların zor günlerinde kağıda döktükleri şiirleri toparlıyor. Şiirin her mısraında direncin izleri görünüyor.

Genç Filistin'li şairler savaşın ve acının ortasında şiirlerini yazmaya devam ediyorlar
08-08-2024 12:07
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Her şey 1 Temmuz 2024 tarihinde başladı. İki yerinden edilmiş Gazze'li çocuk kuzeydeki Şati mülteci kampında engebeli bir sokakta bombalanmış binaların önünden sırayla kayarak geçtiler ve birkaç arkadaşları, kampta yaşayan Filistinli romancı Yousri Alghoul'un yanına gittiler. Ondan okumak için kitap istediler.

HEM OKUR HEM DE YAZAR ÇOCUKLAR

Alghoul yaptığı açıklamada "Kamp sokaklarında her yürüyüşümde çocuklar yanıma gelip kitap isterlerdi, küçük kızlar da şiirlerini okumak veya yazdıklarını göstermek için dikkatimi çekmeye çalışırlardı" ifadelerini kullandı.

KİTAP KULUBÜ SALDIRILARDA KAYBOLDU

Alghoul, 2022'de yaklaşık 3.000 kitaptan oluşan kişisel kütüphanesini evinde bir topluluk alanına dönüştürmüştü. Kütüphane, 2023 sonbaharında bir İsrail hava saldırısına uğradı ve evini ve kitaplarını kaybetti. Alghoul yılmadan kütüphanesini yeniden inşa etmeye başladı.

PES ETMEDİ VE TEKRAR BAŞLADI

Yeniden inşa etmek zaman alacaktı, bu yüzden Alghoul, İsrail hava saldırılarının Kuzey Gazze'de yok ettiği kütüphanelerin ve okulların enkazından kitaplar çıkarmaya başladı. Bu kitapları, Şati kampındaki gayriresmi bir atölyede, hevesli şairler olan çocuklara ders vermek için kullandı.

Alghoul, Gazze'deki Filistinli çocukların el yazısıyla yazdıkları şiirleri topladı. Şiddetli açlık ve devam eden soykırımı birebir yaşayan Filistinli genç şairler, kimlik soruları yaşıyor. Savaşla parçalanmış topraklarda yaşamın belirsizliğiyle boğuşuyorlar.

%80'İ YIKTILAR

İsrail hava saldırılarında Gazze'deki çoğu üniversiteyi, koleji ve okulu kasıtlı olarak hedef aldı. Birleşmiş Milletler'e göre, Gazze'deki okulların yüzde 80'inden fazlası 7 Ekim 2023'ten bu yana hasar gördü veya yok edildi.

KELİMELERİN GÜCÜ

Eğitimlerine ve geleceklerine yönelik acımasız bir bombalama kampanyasına rağmen, genç Filistinliler kelimelerin gücüne inanıyor. Bu genç şairler, kelimelerin farkındalığı artırabileceğini, değişime ilham verebileceğini ve dayanıklılığı temsil edebileceğini söylüyor.

Sözcüklerin insan deneyimini aydınlatabileceğini, kolektif bilinci uyandırabileceğini, gençlere tarihlerine sahip çıkma gücü verebileceğini yineliyorlar.

BOŞ SINIFLARI ŞİİRLE ANLATTI

"Ben kimim?

Ben boynu kırık bir kuşum,

Enkazın arasında varoluşum.”

Bu kıta, 12 yaşındaki Raouf Yousri Abdel Raouf al Ghoul'un bir şiirinden alınmıştır. Sınıf arkadaşlarını ve kuzenlerini İsrail'in Gazze'deki devam eden savaşında kaybettikten sonra, boş sınıfları dizelere döktü.

Nakba'dan beri devam eden Filistin eğitiminin sistematik yıkımı küçük çocuğun bilgiye olan özlemini söndüremedi. Raouf vaz geçmeden, özlemlerini dile getirmek ve gerçekliğini anlatmak için şiirleri üzerinde çalışmaya devam ediyor.

KENDİ HÜÇÜK ŞİİRLERİ KOMAN OLAN ŞAİR

10 yaşında, yerinden edilmiş Filistinli bir şair olan Mahmud el Hanevi, Şati kampında yaşıyor. Mahmud'un şiiri, üzüntüsünü ve şaşkınlığını aktarıyor, katlandığı dehşetleri kaydediyor, halkına yaşatılan korkunç acıyı belgeliyor.

"Göklerdeki kuşlar ağladı, gökyüzündeki yıldızlar soldu,

Ağaçların yaprakları kurudu ve düştü,

Ve anneler savaşta doğum yaptı.

Hangi günah yüzünden çocukları öldürüldü,

Zaten şu ana kadar çocuklarının ismi bile konulmadı.”

Gazze'de 21 bine yakın çocuk kayıpGazze'de 21 bine yakın çocuk kayıp

ÇOCUK KATLİAMINDA KORKUNÇ RAKAM!

Mart ayında, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in Gazze'deki savaşını çocuklara, çocukluklarına ve geleceklerine karşı bir savaş olarak tanımladı. Ekim 2023'ten bu yana İsrail 16.000'den fazla çocuğu öldürdü, yaklaşık 34.000'ini yaraladı, 17.000'ini yetim bıraktı ve yaklaşık 21.000 çocuk kayıp. İsrail'in Gazze'de öldürdüğü çocuk sayısı, dört yılda dünya çapındaki savaşlarda öldürülen toplam çocuk sayısını aşıyor.

Yine de Gazze'nin dirençli genç şairleri, soykırım savaşının kendi halklarına, Filistin'lerine neler yaptığını duymanızı, hissetmenizi, görmenizi istiyor. En güzel şekilde yaşam sevgilerini de şiirle aktarıyorlar.

GÜZELLİKLERLE YAD EDİLEN ŞEHİR GAZZE

12 yaşındaki Filistinli şair Amira Ibrahim Bedouin şiirinde çelişkileri yakalıyor. Savaş ve belirsizlikle parçalanmış memleketini karşılaştırıyor, ancak şiir ilerledikçe içinde bir güç uyanıyor ve Gazze'yi güzellik, güvenlik ve gururla ilişkilendiriyor. Gazze'yi dayanıklı bir güzellik olarak hayal ediyor.

Gazze'den sanki bir kızmış gibi bahsedeceğim, bir zamanlar en güzel kıyafetlerle süslenmiş güzel bir kızdı. Şimdi derin bir çukurda yatıyor, çıkış yolunu bulamıyor. Gazze gururdur, Gazze güvenliktir ve tüm güzelliktir.

'ÖLMEYECEĞİM, BEN FİLİSTİNLİ BİR ÇOCUĞUM'

Shati mülteci kampında yaşayan 12 yaşındaki Tala al Danaf şöyle yazıyor:

"Beni bin kere öldürdüler,

Ama her seferinde kendime onurlu bir yaşam yaratmak için yaşadım.

Ölmeyeceğim, ölmeyeceğim, ben Filistinli bir çocuğum."

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ