Yaşam

Geri dönüşümle yetiştirilen sebze ve meyveler ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor

Ankara'da Sincan Belediyesince, Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi'ndeki 24 dönümlük arazide, katı atıkların gübre olarak kullanıldığı, ata tohumundan yetiştirilen sebze ve meyveler ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor.

Geri dönüşümle yetiştirilen sebze ve meyveler ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor
04-09-2024 12:17
Google News
Ankara

Aralarında patlıcan, salatalık ve domatesin de olduğu 16 çeşit sebzenin ailelere ulaştırıldığı merkezde, elde edilen ürünlerle belediyenin aşevinde günlük iki öğün olmak üzere 365 aile için sıcak yemek pişiriliyor.

Merkezdeki kümes hayvanları bakım tesisinde hayvanların bakımı uzmanlarca yapılırken, sıfır atık ve yenilenebilir enerji hakkında ana sınıfından üniversiteye kadar yerli ve yabancı öğrencilere çeşitli eğitimler veriliyor.

"Günlük yaklaşık 200 öğrenci sıfır atık hakkında eğitim görüyor"

Eko-Çiftlik Sıfır Atık Eğitim Merkezi Eğitmeni Osman Yalman, merkezde yürütülen çalışmalara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 dönümlük arazi üzerine kurulan merkezde bir doğal gölet bulunduğunu söyledi.

Sebze ve meyvelerin kalsiyum açısından zengin olması için çöplere atılan yumurta kabuklarından faydalandıklarını aktaran Yalman, "Günlük 3 bin aileye kadar ulaşabiliyoruz. Tesisimizde organik tarımla üretmiş olduğumuz sebzelerle de günlük aşevinde 395 aileye 2 öğün olmak üzere yemek yardımı yapılıyor." dedi.

Tesisin gübre ihtiyacını karşılamak için sebze ve meyve satış alanlarından toplanan katı atıkları kullandıklarını ifade eden Yalman, kendi imkanlarıyla merkezde solucan gübresi de ürettiklerini ifade etti.

Merkezde 16 çeşit sebze ve meyve yetiştirildiği bilgisini veren Yalman, "Sebze çeşitliliği olarak bütün çeşitleri kullanıyoruz. Domates, biber çeşitleri, patlıcan, salatalık, fasulye, kabak, bal kabağı. Onun dışında bostanımız var. Dikili arazi üzerinde olan meyvelerimiz var. Üzüm bağımız var." diye konuştu.

Yalman, günlük 2 veya 3 gruba ayırdıkları yaklaşık 200 öğrencinin sıfır atık hakkında eğitim gördüğünü aktardı.

Atık ahşapları da ayrıştırarak oyun parkı kurduklarını belirten Yalman, öğrencilerin ve ziyaretçilerin burada keyifli vakit geçirdiğini ifade etti.

"400, 500 kilogram yaş mama elde edebiliyoruz"

Merkezde sahipsiz hayvanlar için de yaş mama ürettiklerini anlatan Yalman, sözlerine şöyle devam etti:

"Makineli sistemle sokak hayvanları için günlük 500 kilo kadar yaş mama üretimi yapıyoruz. Bu yaş mamayı üretirken pazar atıklarını ve zincir marketlerden temin etmiş olduğumuz taze sebzeleri kullanıyoruz. Bunun mayalanma süreci için de sokaklarda bulunan ekmek kumbaralarında ekmek topluyor, burada kurutup öğüterek un haline yani kepek haline getirerek makinemizde değerlendiriyoruz. Makineli sistemde yaklaşık günlük 400, 500 kilogram kadar yaş mama elde edebiliyoruz."

Makinenin etrafına ısıtıcı döşeyerek tencere haline getirdiklerini, 100-110 derecelik bir ısıyla yaklaşık 4,5 saat sürede mamayı elde ettiklerini aktaran Yalman, bir gün bekletip soğuttuktan sonra belirlenen noktalarda sahipsiz hayvanların beslenmesini yaptıklarını söyledi.

Aydınlatma sistemi de yenilenebilir enerjiden

Yalman, tesisin aydınlatma sistemini de kendi kurdukları yenilenebilir enerji kaynağıyla sağladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Rüzgar türbini kurduk. Buradaki rüzgar enerjisini kablo tesisatı yardımıyla pano içerisinde bulunan akülere depoluyoruz ve eğitim merkezimizin, tamamen aydınlatma sistemini bu enerjiyi kullanarak sağlıyoruz. Herhangi bir fatura bedeli yok. Rüzgar olmadığı dönemlerde de güneş enerji panellerimiz var."

Kaynak: AA

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Göztepe46+2
9Samsunspor46+1
10Kasımpaşa55-2
11Antalyaspor44-4
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor41-6
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ