Ekonomi

Grev kararı sonrası Boeing'ten uyarı

Ekonomi - Boeing CFO'su Brian West, işçilerin yeni sözleşme teklifini reddederek greve gitmesinin uçak üretimini aksatacağını ve şirketin toparlanmasını olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Grev kararı sonrası Boeing'ten uyarı
14-09-2024 14:32
Google News

Boeing çalışanları, şirketin yüzde 25'lik zam teklifini kabul etmeyerek greve gitme kararı almıştı. Boeing bu kararın ardından görüşmeye açık olduğunu açıkladı. Şirketin CFO'su Brian West yaptığı açıklamada, işçi grevinin uçak teslimatlarına zarar vereceğini ve şirketin toparlanmasını tehlikeye atacağını söyledi.

Grevin finansal etkisinin, ne kadar süreceğine bağlı olacağını belirten West, özellikle 737 Max gibi şirketlerin en çok satan uçaklarının üretiminin bu grevden etkileneceğini de sözlerine ekledi.

Morgan Stanley konferansında konuşan West, "Grevin üretimi, teslimatları ve operasyonlarımızı etkileyecek ve toparlanmamızı tehlikeye atacak. "Bu nedenle şu anda önceliğimiz, nakit tasarrufuna odaklanmak" dedi.

West, Boeing’in önceliğinin tekrar müzakere masasına dönmek ve iyi bir anlaşmaya varmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Boeing hisseleri, Moody's'in Boeing'in tüm kredi notlarını düşüş incelemesine almasının ve Fitch Ratings'in uzun süren bir grevin Boeing'in notunu düşürme riski taşıyabileceğini açıklamasının ardından Cuma günü sert düştü. Bu adımlar, zaten artan borç yüküne sahip olan bir üreticinin borçlanma maliyetlerini artırabilir.

Boeing hisseleri Cuma gününü yaklaşık yüzde 4 düşüşle kapandı.

Boeing, yıl sonu 737 Max üretim hedefine tutturabilecek mi?

West, şirketin yıl sonuna kadar aylık 38 adet 737 Max uçağı üretme hedefini tutturup tutturamayacağını söylemeyi reddetti.

Jefferies havacılık analisti Sheila Kahyaoğlu, daha önce 30 günlük bir grevin Boeing için 1,5 milyar dolarlık bir kayıp anlamına gelebileceğini tahmin etmişti.

West, Boeing’in hemen nakit tasarrufuna yönelik eylemlere odaklanacağını ve yeni CEO Kelly Ortberg'in sendika ile ilişkileri yeniden tesis etmek için çalışacağını ekledi.

Ne olmuştu?

Boeing ve Uluslararası Makineciler ve Havacılık İşçileri Birliği, dört yıl boyunca yüzde 25 ücret artışlarını ve sağlık ve emeklilik yardımlarında iyileştirmeler içeren geçici bir iş sözleşmesi açıklamıştı. Ancak işçiler yüzde 40 zam talep ediyordu ve teklifin artan yaşam maliyetini karşılamadığını savundular.

Seattle bölgesi ve Oregon'daki işçiler yüzde 94,6 oranında teklifi reddetmek ve yüzde 96 oranında grev lehine oy kullandı.

Cuma gece yarısından sonra iş bıraktılar.

Boeing makinistleri en son 2008'de grev yapmıştı ve bu iş bırakma neredeyse iki ay sürmüştü.

Üretimde olası aksama, üreticinin birçok sorunla karşı karşıya olduğu bir dönemde geliyor. Şirket, üretimi artırmakta ve güvenlik krizlerinin ardından itibarını geri kazanmakta zorlanıyor.

Ocak ayında neredeyse yeni olan bir Boeing 737 Max 9'da kapı tapası patlaması, Federal Havacılık İdaresi'nin Boeing'in Max uçaklarının üretimini artırmasını engellemesine ve düzenleyicinin, güvenlik ve kalite prosedürlerinden memnun kalana kadar üretim tesislerinde denetimleri artırmasına yol açtı.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray515+13
2Fenerbahçe513+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK43-3
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ