Dünya

Hamas'tan yeni ateşkes görüşmelerine veto: 2 Temmuz'daki teklife bağlıyız

Hamas yöneticisi Ebu Zuhri, yarın Doha'da düzenlenmesi planlanan ve yeni ateşkes görüşmelerini başlatacak müzakerelere Hamas heyetinin katılmayacağını duyurdu. Hamas, 2 Temmuz'da Biden tarafından açıklanan plana sadık olduğunu vurguladı.

Hamas'tan yeni ateşkes görüşmelerine veto: 2 Temmuz'daki teklife bağlıyız
14-08-2024 18:13
Google News
ESHAHABER GÜNCEL GÜNDEM HABERLERİ....

İsrail ile esir takası ve ateşkes müzakereleri kapsamında yarın Katar'ın başkenti Doha'da yapılması öngörülen görüşmeye Hamas heyetinin katılmayacağı duyuruldu.

Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ile ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarına dayanan ve 2 Temmuz'da sunulan teklife bağlıyız ve bunu uygulamak için bir mekanizma belirlemeye hazırız." dedi.

Hamas'tan Biden'ın ateşkes önerisine yeşil ışıkHamas'tan Biden'ın ateşkes önerisine yeşil ışık

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Hamas yetkilisi, "Yeni bir müzakereye gitmek, işgal gücünün yeni koşullar dayatmasına ve müzakereleri daha fazla katliam yapmak için kullanmasına olanak tanıyor." ifadelerini kullandı.

ABD, Mısır ve Katar geçen hafta İsrail ve Hamas'tan ateşkes görüşmelerine yeniden başlamalarını talep ederek, görüşmenin 15 Ağustos'ta Doha'da ya da Kahire'de yapılmasını kararlaştırmıştı. İsrail yönetimi, yarınki müzakerelere heyet göndereceğini duyururken, Hamas, arabuluculardan, yeni müzakere turuna girmek yerine Biden'in ateşkes için sunduğu ve hareketin de kabul ettiği önerinin uygulamaya konulması için bir plan sunmalarını istemişti.

2 TEMMUZ TARİHLİ ATEŞKES METNİNDE NE YAZIYORDU?

Biden'ın açıkladığı 3 aşamalı yeni ateşkes taslağının ilk kademesi 6 haftadan oluşuyor ve bu süreçte İsrail askerlerinin Gazze'deki yerleşim yerlerinden tamamen geri çekilmesi öngörülüyor.

Ayrıca bu aşamada Hamas'ın elindeki rehinelerin, öncelikle yaşlılar ve kadınlar olmak üzere bir kısmının bırakılması, buna mukabil İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin bir bölümünün salıverilmesi ve Gazze'ye insani yardımların günlük 600 tır seviyesine çıkarılması da taslakta bulunuyor.

İlk aşama, yerlerinden edilen Gazzelilerin yaşadıkları bölgelere güvenli şekilde geri dönebilmelerini de içeriyor. Bu 45 günlük ilk kademede İsrail ile Hamas arasında ikinci aşamaya geçiş için çatışmaların kalıcı şekilde sonlandırılması amacıyla müzakere sürecinin de yürütülmesi planlanıyor.

#ESHAHABER.COM.TR
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ