
Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan vetrika, bir tür börektir. Ramazan içerisinde iftarda ve sahurda pratik ve farklı bir tat arayanların sık sık başvurduğu bir tarif. Özellikle hamur işi sevenlerin oldukça dikkatini çekiyor.
En kolay vetrika tarifini ve nasıl yapıldığı haberimizde bulabilirsiniz. Vetrika, akşam yemeklerinde, kahvaltılarda seçenek olarak tüketildiği gibi 5 çaylarında veya gün tabağı için de hazırlanabilir.
VETRİKA TARİFİ
Vetrikanızı kıymalı, peynirli veya ıspanaklı olarak hazırlayabilirsiniz. Aşağıda kıymalı yapmak isteyenler ve peynirli yapmak isteyenler için ayrı ayrı malzeme listesi hazırladık.
Vetrika Hamuru İçin Malzemeler:
300 gram tereyağı
600 gram un
1,5 su bardağı su
5 adet yumurta
Kıymalı Harç İçin:
100-150 gram kadar kıyma
1 adet soğan
Baharatlar: tuz, karabiber, pul biber
Peynirli Harç İçin:
1 su bardağı lor peyniri
Yarım demet maydanoz
VETRİKA NASIL YAPILIR?
Adım 1:
Tereyağını derin bir tencerede eritelim.
Yavaş yavaş unu ilave ederek birkaç dakika kavuralım.
Azar azar suyu ekleyelim ve hafifçe bastırarak güzelce karıştıralım.
Un helvasına benzer toparlanmış bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru biraz soğumaya bırakalım.
Adım 2:
Hamur ılıdıktan sonra tenceredeyken yumurtaları tek tek ekleyelim ve güzelce yedirelim.
Adım 3:
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım ve elimizde yuvarlayalım.
Hamur parçalarının ortasını bastırarak kase gibi şekil verelim.
Hamur kaselerini 180 derece fırında yarım saat kadar pişirelim.
Adım 4:
İç harcı hazırlayalım. Kıymalı harç için malzemeleri pişirelim.
Peynirli için lor peyniri ve maydanozu karıştıralım.
Hamur kaseleri fırından çıktıktan sonra ortalarını harç ile dolduralım.
Servis ederken dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
İlginizi çekebilir:
Kuru dolma yanına ne gider? Kuru patlıcan, biber dolması ne ile servis edilir?
Pratik misafir yemekleri: Kalabalık misafire ne yapılır?
Editor : Eshahaber