Dünya

Haniye suikasti: Hamas kaynakları yeni lideri açıkladı

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Hamas kaynakları, İsmail Haniye'nin yerine daha önce İsrail'in suikast girişiminden sağ kurtulan Halid Meşal'in geçmesinin beklendiğini söyledi.

Haniye suikasti: Hamas kaynakları yeni lideri açıkladı
01-08-2024 08:22
Google News
EshaHaber Gündem Haberler

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, çarşamba sabahı erken saatlerde İran'ın başkenti Tahran'da hedef alındığı bir saldırıda vefat etti. Hamas'tan yapılan açıklamada, "Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katıldıktan sonra Tahran'daki evine baskın düzenleyen hain siyonistler tarafından şehit edildi." denildi.

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Hamas kaynakları, Haniye'nin yerine daha önce İsrail'in suikast girişiminden sağ kurtulan Halid Meşal'in geçmesinin beklendiğini söyledi.

Halid Meşal ve İsmail Haniye, Gazze'de

SİNVAR DA GÜÇLÜ BİR SEÇENEK

Bazı kaynaklar ise, Hamas'ın başına daha şahin bir lider olan Yahya Sinvar'ın geçeceğini belirtiyor. Yahya Sinvar, Hamas'ın Gazze'deki lideri konumunda. İsrail de Sinvar'ı bulup öldürmek ya da sağ ele geçirmek için büyük çaba sarf ediyor.

İsmail Haniye ve Yahya Sinvar, Gazze'de

HALİD MEŞAL KİMDİR?

1956 yılında Filistin'in Batı Şeria bölgesinde, Ramallah'ın kuzeyindeki Silvad köyünde doğan Halid Meşal, Hamas'ın (İslami Direniş Hareketi) siyasi liderlerinden biridir. 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından ailesiyle birlikte Kuveyt'e göç eden Meşal, burada eğitimini tamamladı. Kuveyt Üniversitesi'nde fizik eğitimi gören Meşal, Filistinli Öğrenciler Birliği'nin liderliğini yaparak aktif bir şekilde siyasi mücadeleye katıldı.

1997 yılında MOSSAD tarafından düzenlenen bir suikast girişiminden sağ kurtulan Halid Meşal, bu olaydan sonra Ürdün'den sınır dışı edildi ve Suriye'ye geçti. 2004 yılında Şeyh Ahmed Yasin'in İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Hamas'ın siyasi lideri olarak seçildi. Meşal, 2012 yılında Arap Baharı sürecinde Suriye'den ayrılarak Katar'a yerleşti ve burada yaşamaya devam etmektedir​.

Meşal ile Gazze'deki Hamas liderleri arasındaki gerilim, Meşal'in Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile uzlaşma sağlama girişimleri sonrası patlat vermişti. Meşal, yaşanan gerginlikler üzerine liderlikten istifa etmek istediğini açıklamış ve 2017 yılında yerine İsmail Haniye getirilmişti.

eshahaber.com.tr
Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ