Ev yapımı limonata, özellikle Ramazan aylarında kurulan iftar sofralarının olmazsa olmazları arasında. Anne elinden içilen hem sağlıklı hem de lezzetli olan limonata, oldukça sık araştırılan tariflerden biri.
Buz gibi limonata içmek isteyenler, yaz aylarına doğru bu tariflere ulaşmaya çalışıyor. Portakallı olarak da tercih edilen ev yapımı limonata yapmak isteyenler 'Has limonata nasıl yapılır' diye merak ediyor. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...
HAS LİMONATA NASIL YAPILIR?
Günümüzde, hazır olarak reyonlara giren ve servis edilen limonataların içinde çeşitli koruyucu maddeleri ve tatlandırıcılar mevcut. Ancak has bir limonatada, aroma olarak sadece limon ve türevlerinden (greyfurt, portakal, mandalina) elde edilen tatlar bulunmaktadır.
Ev yapımı limonatalarda herhangi bir katkı maddesi kullanmaksızın üst düzey lezzete sahip aromalar elde edilmektedir. Has limonatanın asıl aroması da kabuklarından alınmaktadır. Yani limonun sadece suyu değil, kabuklarının da özü kullanılmaktadır.
ACISIZ LİMONATA TARİFİ
Ev yapımı limonatalarda birçok kez sevilmeyen taraf, acı bir tadın geliyor olmasıdır. Bu acılık limonun kabuğundan gelmektedir. Has limonatalarda sadece limonun suyu ve kabuğunun aroması kullanıldığından bu sorun ile karşılaşılabilmektedir.
Ancak acısız bir limonata da yapmak mümkün. Saatlerce limon kabuklarını rendeleyip şekerle ovmaya gerek kalmadan uygulanan bu yöntem ile acısız mis gibi limonatalar yapılabilmektedir. Nasıl mı?
Limonu veya içinde kullanılacağı planlanan portakal veya greyfurtu buzluğa atmak gerekmektedir. Buzlukta bir süre donan bu meyveler, dondurucudan çıktıktan sonraki robottan geçirilince, acı tadından arınmaktadır.
Tost makinesinde lahmacun nasıl yapılır? Tost makinesinde az malzemeli lahmacun tarifi...
EV YAPIMI LİMONATA TARİFİ
İşte, annelerin evde sıklıkla yaptığı, ev yapımı limonata tarifi...
Malzemeler:
2 adet limon
1 adet portakal
1 tatlı kaşığı limon tuzu
200 gram toz şeker
2,5-3 litre içme suyu
Bir tutam taze nane
Yapımı:
Ev yapımı, mis gibi bir limonata yapmak için ilk öncelikle portakal ve limonlarımızı dondurucuya atıyoruz. Bu meyvelerin donması için en az 1 saat bekliyoruz. Donmadan rendelenirse, istediğimiz kıvamı elde edemeyiz.
Özellikle portakalları ve kış aylarında tazeyken buzluğa atıp, yaz aylarında buz gibi limonata yapmak oldukça mantıklı olacaktır. Böylece hem mevsiminde aldığımız meyvelerin vitamininden faydalanacak hem de daha uygun fiyata aldığımız için tasarruf edilecektir.
Dondurucudan çıkardığımız 1 adet portakalı ve 2 adet limonu en 10-15 dakika kadar oda sıcaklığından bekletiyoruz. Daha sonra, 4-6 parçaya böldüğümüz meyvelerimizi büyükçe bir robotun içine atıyoruz. Üzerine de 200 gramlık şekeri ilave edip iyice rendeliyoruz.
Robot yardımı ile rendelediğimiz malzemelerimizi 2-3 litrenin alabileceği bir kabın içine alıyoruz. Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı limon tuzunu ilave ediyoruz. Ardından 2,5 litrelik içme suyunu ekliyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
Bu karışımı hazırladıktan sonra 15 dakika kadar bekliyoruz. Bu süre zarfında aromalar suyun içine hapsolacaktır. Süre sona erdikten sonra hazırlamış olduğumuz bu karışımı, süzgeçten geçirdikten sonra sürahiye alıyoruz.
Dileyenler, sürahiye bir tutam nane de ilave edebilir.
Mikroldalga fırında tavuklu pilav nasıl yapılır? 10 dakikada tavuklu pilav tarifi...
Püf Noktaları:
Limon ve portakalı en az bir saat buzlukta beklettikten sonra işe koyulmak çok önemli. Diğer türlü, robottan geçirilirken istenilen kıvama ulaşılamaz.
Limon ve portakalı buzluktan çıkardıktan sonra ortalama 10-15 dakika beklettikten sonra robottan geçirme işlemini yapmak gerekmektedir. Hemen robota atılırsa, robot da zarar görebilir.
Tüm işlemleri tamamladıktan sonra, limonatanın ekşi dengesi limon tuzu ile yapılmalıdır. Sadece limon, tek başına yeterli olmayacaktır.
Suyunu ve limon tuzu ayarını, kullanılan meyvenin boyutuna ve sululuk oranına göre ayarlamak doğru olacaktır.