Gündem

Hasan Nasrallah öldü mü? Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

Hasan Nasrallah öldü mü? sorusunun cevabı İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısı ardından merak ediliyor. İsrail, Cuma günü Beyrut'a düzenlenen saldırı sonrasında Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü açıkladı. Peki, Suikast nasıl düzenlend

Hasan Nasrallah öldü mü? Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?
28-09-2024 15:28
Google News

Ortadoğu'da gerilim hat safhaya çıktı. İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a 5 gün üst üste saldırı düzenledi. Saldırılarda toplamda 6 kişi hayatını kaybederken 91 kişi ise yaralandı. İsrail ordusu ana hedeflerinin Hizbullah lideri Hasan Nasrallah olduğunu duyurmuştu.

İsrail ordusundan konuya dair yapılan açıklamada, "Beyrut'a düzenlediğimiz hava saldırısında Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdük. Nasrallah bir daha dünyayı terörize edemeyecek." denildi. 

Hizbullah da Nasrallah ve Karaki'nin İsrail'in hava saldırısı sonrası öldürüldüğünü duyurdu. Peki, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah kimdir?

Hasan Nasrallah

HİZBULAH LİDERİ HASAN NASRALLAH KİMDİR?

1960 yılında Beyrut'un doğusunda bir mahallede doğan Hasan Nasrallah evli ve dört çocuk babasıydı. 1992 yılından bu yana Lübnan'daki Hizbullah grubunun liderliğini yürütüyordu. Şii dini liderlerle ve Filistinli Hamas gibi gruplarla ittifaklar kuran Nasrallah, Lübnan'ın önemli silahlı ve siyasi aktörlerinden birisi olarak öne çıkıyordu. Nasrallah bir süredir İsrail'in suikastinden korunmak için hayatını saklanarak geçiriyordu.

2006'da Hizbullah'ın İsrail'le sert bir çatışmaya girdiği dönemin sonrasında kamuoyunda daha az görünmeye başlayan Hasan Nasrallah, 2014'te Lübnan'ın Hizbullah yanlısı gazetesi El-Ahbar'a verdiği röportajda sürekli yer değiştirdiğini belirtmiş fakat sığınakta yaşadığını reddetmişti. 

İran tarafından desteklenen Hizbullah, Lübnan'daki 15 yıllıksavaşın 1990'da sona ermesinin akabinde silahları bırakmayı reddeden tek grup olarak biliniyor. İsrail uzun yıllardır Nasrallah'ın ve Hizbullah'ın İsrail'in varoluşuna büyük tehdit oluşturduğunu iddia ediyordu. 

1992 yılından sonra Nasrallah'ın liderliğinde faaliyetlerini devam ettiren Hizbullah'ın on binlerce üyesi olan silahlı kanadı var. Örgütün ayrıca Lübnan Parlamentosu'nda vekilleri bulunmaktadır. 

Avrupa Birliği ve ABD'nin terör örgütü olarak kabul ettiği Hizbullah'ın tüm faaliyetleri Almanya tarafından da 2020 yılında yasaklanmıştı. 

SUİKAST NASIL DÜZENLENDİ?

Orta Doğu'nun belirsizl ortamında, İsrail raporları, ordunun Hasan Nasrallah'ın tam yerini ve banliyönün kalbinde ve birçok yeraltı katmanında partinin lider konumuna girdiği anı belirlemesini sağlayan "altın bir andan" bahsetmektedir.

İsrail ve Batı basınında çıkan haberlerde, toplantı, İsrail'in devam eden gerilimine karşı koymanın yolları ve Hizbullah'ın taktiksel hareketlerini artırma olasılığının tartışılmasının dışında Lübnan'ın güney sınırındaki saha durumu ve son gelişmelerin tartışılması ve değerlendirilmesine ayrıldı.

İsrail'in daha geniş bir askeri operasyon gerçekleştirme olasılığına dair korkular yönündeki askeri hazırlıklar, bu da toplantının tırmanmaya karşı bir plan geliştirmeyi amaçladığı düşüncesini güçlendiriyor.

F-16I

SUİKASTİ HANGİ FİLO YAPTI?

İsrail medyasına göre Hasan Nasrallah'a düzenlenen suikast Hava Kuvvetleri'nin 119. Birimi tarafından yapıldı.

İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı 119. Filo, aynı zamanda "Yarasa Filosu" olarak biliniyor ve Ramon Hava Üssü'nde konuşlanmış olan bir F-16I savaş filosudur.

Filo yıllar önce Tel Nof Hava Üssü'nde McDonnell Douglas F-4 Phantom II ve daha da öncesinde Vautour II uçaklarını kullandığı biliniyor.

Filonun Gloster Meteor uçaklarını ise Ramat David Hava Üssü'nde işlettiği belirtiliyor.

#ESHAHABER.COM.TR


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray618+15
2Samsunspor715+5
3Fenerbahçe613+9
4Beşiktaş513+7
5Başakşehir FK613+5
6Göztepe69+4
7Eyüpspor69+3
8Konyaspor68-1
9Sivasspor78-2
10Antalyaspor68-3
11Kasımpaşa66-2
12Alanyaspor66-3
13Bodrum FK66-4
14Trabzonspor550
15Gaziantep FK54-3
16Çaykur Rizespor64-11
17Kayserispor53-4
18Hatayspor62-6
19Adana Demirspor61-9
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ