Dünya

Hayatta kalma savaşı! İÜ mezunu Gazzeli yaşadıklarını Haber7'ye anlattı

İsrail’in 7 Ekim'de Gazze'de başlattığı saldırılarda, Ayesh Sayem ve ailesi hayatta kalma mücadelesi verdi. İstanbul Üniversitesi mezunu olan Sayem, 7 Ekim savaşında Gazze'de yaşadıklarını Haber7 okurları için paylaştı.

Hayatta kalma savaşı! İÜ mezunu Gazzeli yaşadıklarını Haber7'ye anlattı
07-10-2024 16:02
Google News

Haber7 - ÖZEL

Üniversiteyi Türkiye’de okuyan Gazzeli Ayesh Seyam, 7 Ekim’den itibaren İsrail’in hedef gözetmeksizin uyguladığı saldırıların en büyük mağdurlarından. İsrail’in Gazze Şeridi’nde başlattığı amansız saldırılar, Ayesh Sayem ve ailesini hayatta kalma mücadelesine sürükledi. Yoğun bombardımanla altyapı çökertildi, kaçış umudu yok oldu. “Güvenli” dedikleri bölgelere bile bombalar yağarken, yardımların önü kesildi, çocuklar korku içinde, aileler açlıkla yüz yüze bırakıldı.

Ayesh Seyam, tekerlekli sandalyede yaşayan kızı ve aile fertleriyle Gazze Şeridi’nde şehirden şehire yaptıkları göç ve şahit oldukları İsrail barbarlığını Haber7’ye anlattı.

Gazze’nin merkezinde 13 katlı bir apartmanın 3’üncü katında yaşadıklarını söyleyen ve soykırımcı İsrail’in daha önce benzeri görülmemiş saldırı başlattığını kaydeden Seyam, “7 Ekim 2023 tarihinde İsrail Gazze’de yaşayan sivil halk için hayatı altüst eden bir süreç başlattı. Bu operasyonun ilk günlerinde, Gazze'nin çeşitli bölgelerinde yaşayan binlerce insan gibi ben de ailemle birlikte şiddetli bombardıman ve saldırıların hedefi oldum. Gazze şehrinin merkezi sayılan bir bölgede, 13 katlı bir apartmanda yaşıyorduk. O sabah, sıradan bir gün gibi başlamıştı; ancak kısa süre sonra gökyüzünü dolduran savaş uçaklarının sesleri, sirenler ve patlamalar tüm Gazze'de hayatı durma noktasına getirdi. Bu, o güne kadar alışık olduğumuz saldırılardan çok daha büyük ve organize bir saldırıydı. İlk birkaç saat içinde Gazze’nin birçok bölgesinde yoğun bombardıman başladı, şehir adeta ateş altına alındı.” ifadesini kullandı.

BİR GÜNDE YERLE BİR ETTİLER

7 Ekim'de İsrail ordusu şehrin altyapısının büyük bir bölümünü tahrip ettiğini belirten Seyam, “Apartmanımızın üçüncü katında, dört kişilik ailemle birlikte yaşamaktaydık. İlk günler, dairemizden ayrılmadan güvenli bir yer arayarak geçirdik. Elektrik kesintileri, su sıkıntıları ve her an beklenen yeni saldırılar nedeniyle oldukça zorlu bir süreç yaşanıyordu. Gazze gibi yoğun nüfuslu bir bölgede, bu tür saldırıların tesiri hemen hissediliyordu. Birinci günün sonunda şehirdeki altyapı büyük ölçüde zarar görmüş, birçok bina yerle bir olmuştu.” dedi.

Ailesiyle birlikte göç etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Ayesh Sayem, şöyle konuştu:

"Saldırıların artmasıyla Gazze'de kalmanın gittikçe daha tehlikeli hale geldiğini fark ettik. Özellikle yaşadığımız bölgenin askeri hedeflerden biri olduğunu öğrendikten sonra, ailemle birlikte daha güvenli bir yere göç etmeye karar verdik. İlk olarak Bekir Mahallesi’ne doğru yola çıktık, burada tanıdıklarımız vardı ve bir süreliğine onların evine sığındık. Ancak savaşın etkileri burada da hissediliyordu; sürekli bombardıman sesleri, ambulans sirenleri ve yıkılan binaların görüntüsü her geçen gün daha da artıyordu.”

İSRAİL VURDUKÇA GÜNEYE GÖÇ

Cuma gününe kadar bu bölgede kalabildik. O süre zarfında İsrail ordusu, Gazze'deki sivillere 'Güneye göç etmenin daha güvenli olacağını' belirten bildiriler dağıtmaya başladı. Bu bildiriler, hoparlörlerden duyurulan uyarılarla destekleniyor, halkın Gazze'nin kuzeyinden ayrılması isteniyordu. O dönem, binlerce insan gibi biz de bu çağrıya uyarak Güney Gazze’ye geçmeye karar verdik. 7. günün sonunda, yola çıktık ve uzun süren zorlu bir yolculuğun ardından daha güvenli olduğu söylenen Güney Gazze’ye ulaştık. Burada geçici barınaklarda yaşamaya başladık. Ancak hayat şartları son derece zordu Su, elektrik ve yiyecek gibi temel ihtiyaçlara ulaşmak neredeyse imkansızdı. 53 gün boyunca bu bölgede kaldık, her gün yeni bir zorlukla karşı karşıya geldik."

4 KİŞİLİK AİLENİN EVİNDE 45 KİŞİYLE YAŞADIK

"Güney Gazze’deki ilk günlerde, savaştan kaçan binlerce insan gibi biz de büyük kalabalıkla hayat mücadelesi veriyorduk. Sığındığımız ev, normalde 4 kişilik bir ailenin yaşadığı bir yerdi fakat savaş şartları nedeniyle burada yaklaşık 45 kişiyle birlikte yaşamaya başladık. Gazze’de yaşayan birçok ailenin karşı karşıya kaldığı bir durumdu bu. Evler, hem fiziki anlamda yetersizdi hem de psikolojik olarak bu kadar insanın bir arada yaşaması son derece zordu. Temel ihtiyaçlar sınırlıydı. Yiyecek ve su kaynakları hızla tükeniyordu.”

APARTMANIMIZI VURDULAR

Soykırımın 49. gününde kendi evlerinin de yerle bir edildiğini belirten Seyam, şu ifadelerde bulundu:

"İsrail ordusu, o dönemde Gazze'nin birçok bölgesini yoğun bir şekilde bombalamaya devam ediyordu. Apartmanımız, savaşın 49. gününde yerle bir oldu. Evimiz yıkıldığında sadece maddi kayıplarımız değil, anılarımız ve güvenlik duygumuz da yok oldu. Aracımız da o saldırıda tamamen harap oldu. Bu süreçte birçok tanıdığımızı, komşumuzu kaybettik. Zeytin Mahallesi'ne geçtiğimizde de bombalar yağmaya devam ediyordu; ne yazık ki Gazze'de hiçbir yer güvenli değildi. Güvenli dedikleri güvenli bölgeleri de bombalıyorlardı."