Dünya

Hırsıyla ön plana çıkan Kamala Harris kimdir?

ABD Başkanı Joe Biden'dan sonra Demokrat Parti'nin 'Başkan' adayının Biden'ın Yardımcısı Kamala Harris'in olması bekleniyor. Harris, hırsıyla ve yaşıyla ön plana çıkıyor.

Hırsıyla ön plana çıkan Kamala Harris kimdir?
26-07-2024 16:02
Google News

BARTU EKEN - KANAL 7 DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden partisinin içindeki siyasi baskılara daha fazla dayanamadı. Kasım ayında gerçekleşecek seçimlerden çekildiğini açıkladı. Biden geçtiğimiz günlerde başkanlık adaylığından ayrılmayacağını duyurmuş; Kararı parti içinde ve seçmenler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Art arda gerçekleştirdiği gaflar, sağlık sorunları hakkında spekülasyonlar ve rakibi Trump'ın canlı yayında kendisine karşı üstün performansı, Biden'ın kritik kararında önemli faktörler kuşkusuz...

Biden çekilirken, yardımcısı Kamala Harris'i destekleyeceğini belirtti. Yüksek olasılıkla aday gösterilmesi beklenen Harris ise durumu olumlu karşıladı ve memnuniyet duyacağını duyurdu. Parti içinde önemli bir konuma sahip olan eski başkan Barak Obama'nın ve tecrübeli siyasetçi Nancy Pelosi'nin Harris'e destek açıklamamaları ise kafa karıştırdı. Beyaz Saray muhabirlerinin isim vermeden aktardığı raporlara göre, Obama'nın eşi Mişel Obama'yı aday olarak düşündüğü iddia edildi. Pelosi'nin de "adayları görmek gerekiyor" şeklindeki açıklaması, kuşkusuz Harris'ten farklı opsiyonların da masada olduğunun kanıtı.

Trump'ın rakibi 19-22 Ağustos tarihlerindeki kongrede belli olacak. Delegelerin yarısından fazlasının oyunu alan adayın kim ya da kimler olacağı netlik kazanmamışken; Harris'in başarılı kariyeri oldukça dikkat çekici.

HARRIS HIRSIYLA ÖN PLANA ÇIKAN BİR SİYASETÇİ KONUMUNDA

Kamala Harris, 1964'te Kaliforniya'nın Oakland kentinde, göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Harris liseyi Kanada'da okudu. Howard Üniversitesi'nde siyaset bilimleri ve ekonomi eğitimi aldı. Ardından da San Franciso'da hukuk eğitimini tamamladı.

Kamala Harris, 1990 yılında hukuk fakültesini bitirdi. 2003'te San Francisco'nun ilk kadın eyalet savcısı oldu. 2010'da ise 32. Kaliforniya Eyalet Başsavcısı seçildi.

Yıllar geçtikçe siyasete olan ilgisi artan Kamala Harris 2015'te Senato'ya aday oldu. 2017'de seçildi. Harris'in Senato'ya girişinde, eski başkan Obama ve mevcut başkan Biden'ın etkisi büyüktü.

Harris Senato'ya girdikten iki yıl sonra başkanlık adaylığına talip olduğunu açıkladı. Ancak yıl içerisinde desteğini yitirdi ve adaylıktan çekildi. Demokratlar daha tecrübeli bir siyasetçi olan Joe Biden'ın, Trump'ı mağlup edebileceğini değerlendi. Nitekim bu tahmin başarılı oldu ve Biden seçimi kazandı. Bu seçim galibiyetinde ise yardımcısı Harris'ti.

Trump'ın kazanma yolunda ilerlediği bir yarışta Harris bir anda kendisini mücadelenin içinde bulacak gibi görünüyor. Eğer seçimden galibiyetle ayrılırsa, Birleşik Devletler Tarihi'nin ilk siyahi ve Güney Asya kökenli kadını durumunda olacak.

YAŞ HARRIS İÇİN BİR AVANTAJ OLABİLİR

Nikki Haley Cumhuriyetçilerin önseçimleri sırasında seksen yaşındaki adayını değiştiren ilk partinin kazanacağı söylemişti. Bunu kendisinin seçilmesi için söylemişti ancak yaptığı dinamiklik vurgusu önemliydi. 81 yaşındaki Biden'ın aksine 59 yaşındaki Harris oldukça dinç bir görüntüye sahip ve sadece bu gerçek bile Trump'ın en güçlü saldırı hatlarından birini etkisiz hale getiriyor. Nitekim devam eden seçim kampanyası boyunca Trump, Biden'ın yaşından dolayı Başkanlık görevini yürütemediğini vurgulamış; Biden yarıştan çekildiğini açıklarken bile "bu söylediklerini yarın unutacak" yorumunda bulunmuştu.

Harris'e karşı ise ciddi bir argümanı olmadı. "O sürekli kahkaha atan biri, ilginç hareketler sergiliyor, Biden'dan daha kolay yenebileceğim bir rakip" açıklamasıyla yetinmek durumunda kaldı.

Realiteye baktığımızda, Harris eski bir savcı, Trump hüküm giymiş bir suçlu durumunda bulunuyor. Dolayısıyla halk nezdinde daha iyi bir imaja sahip olduğu kuşkusuz. Anketler, seçmenlerin kayda değer bir kısmının Trump'ın suç işlediğini düşündüğünü ancak yine de ona oy vermeyi planladığını gösteriyor. Bu durum oldukça önemli zira, seçmenin, rakibi görevini yerine getiremediğine inandıkları Biden yerine, kötünün iyisi olarak Trump'a yönelmelerine işaret ediyor olabilir. Harris'in adaylığı ise bu durumu tersine çevirme ihtimaline sahip.

Son kamuoyu yoklamalarında Harris, Trump'ın 2 puan gerisinde, %46'ya %48 durumunda. Biden ise Trump'ın 3 puan gerisinde bulunuyordu. Harris'in destekçilerinin bilhassa Afro-Amerikalılar, genç seçmenler ve kadınlar olduğu biliniyor.

Kuşkusuz bu denklemde Harris'in muhtemel rakiplerini de incelemek gerekiyor. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom bu adaylardan biri. Newsom, karizmatik bir tarza sahip ve Biden'a yönelik eleştirileriyle dikkat çekiyor. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre, 10 yetişkin Amerikalıdan altısı Newsom'u tanıyor. Ancak ona karşı olumlu bakış açısının Kaliforniya yönetimindeki aksaklıklar gerekçe gösterilerek olumsuza doğru yöneldiği değerlendiriliyor.

HARRIS'IN PARTİ İÇİNDEKİ RAKİPLERİNİN ESAS HEDEFİ 2028 SEÇİMLERİ

Michigan Valisi Gretchen Whitmer ise bir başka önemli aday olarak görülüyor. Whitmer, birçok yorumcunun 2028’de başkanlık yarışına gireceği yönünde spekülasyon yaptığı, popülerliği giderek artan, ülkenin orta batı bölümünden bir Demokrat. Geçmişte Biden için kampanya yürütmüştü..

Whitmer, daha önce New York Times’a yaptığı açıklamada 2028’de X kuşağından bir başkan görmek istediğini söylemiş; Ancak kendi ismini öne çıkartmaktan kaçınmıştı.

Kentucky Valisi Andy Beshear, Maryland Valisi Wes Moore, Senatörler Amy Klobuchar ve Cory Booker diğer olası adaylar. Michelle Obama'nın adaylığı ise oldukça zayıf bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Anketlerse, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın başarılı seçim kampanyasıyla, Kamala Harris de dahil olmak üzere tüm rakiplerinin önünde olduğunu gösteriyor. Ancak kesin bir yargıya ulaşmak henüz mümkün değil.


Editor : Eshahaber
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ