Teknoloji

Hubble Uzay Teleskobu'ndan göz kamaştıran bir kare geldi

Haber 7 - Hubble Uzay Teleskobu'ndan ilginç kareler gelmeye devam ediyor. Teleskop dün, Terzan 9 olarak adlandırılan küresel yıldız kümesini fotoğraflayarak dünyaya gönderdi. Fotoğraf adeta göz kamaştırdı.

Hubble Uzay Teleskobu'ndan göz kamaştıran bir kare geldi
20-06-2022 12:10
Google News

NASA'nın 1990 yılında fırlattığı Hubble Uzay Teleskobu'ndan ilgi çekici kareler gelmeye devam ediyor. Teleskop, Samanyolu'nun merkezinde yer alan Yay takımyıldızında küresel yıldız kümesi Terzan 9'un bir görüntüsünü yakaladı .

Terzan 9, Dünya'dan 23.000 ışıkyılı ve galaksinin merkezinden 3.600 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor.

Terzan 9'un Samanyolu galaksisi ile aynı zamanlarda oluşmaya başladığı tahmin ediliyor. Terzan 9'da yer alan yıldızların tümü hidrojen veya helyumdan açısından zayıf yıldızlar içeriyor.

Terzan 9 ilk olarak 1971 yılında gökbilimci Agop Terzan tarafından keşfedildi. Terzan 9'un başka bir galaksinin çekirdeğinin kalıntıları olduğuna dair kanıtlar bulunuyor.

Küresel yıldız kümesinde sıkı sıkıya bağlı on binlerce ila milyonlarca yıldız yer alabiliyor. Yıldızların yoğunluğu, yıldız kümesinin merkezine doğru artıyor.

Fotoğraf, NASA'nın Samanyolu Galaksisi'nin merkezine doğru küresel yıldız kümelerini yakalama projesinin bir parçası.

Samanyolu'nun merkezi, kozmik toz bakımından zengin. Ayrıca merkezde galaktik çıkıntı olarak bilinen, birbirine çok yakın yıldızlardan oluşan bir bölge yer alıyor. Yıldız ışığının önemli bir kısmı kozmik toz tarafından emiliyor. Bu da Samanyolu'nun merkezine doğru yıldızları incelemeyi zorlaştırıyor. Çünkü kozmik toz, kümelerdeki yıldızların görünen renklerini de değiştirebiliyor. Hubble'ın hem optik hem de yakın kızılötesi frekanslarda görüntü yakalama yeteneği, gökbilimcilerin kozmik toz nedeniyle yıldızların renklerinin nasıl değiştiğini ölçmelerine olanak tanıyor. Bu sayede, yıldızların ve kümelerin yaşlarını tahmin edilebiliyor.